-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Isamo valstybė“ prarado istorinį Palmyros miestą – Sirijos vyriausybinės pajėgos švenčia pergalę

Sirijos pajėgos, palaikomos Rusijos aviacijos smūgių, sekmadienį atkovojo garsųjį senovinį Palmyros miestą, ir tai yra svarbi simbolinė pergalė prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).
Išlaisvintas Palmyros miestas
Išlaisvintas Palmyros miestas / „Scanpix“/AP nuotr.

Armijos pionieriai ėmėsi neutralizuoti IS padėtas minas ir bombas šio antikinio miesto, kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, senovinių griuvėsių komplekse, kur džihadistai, papiktindami pasaulį, sistemingai naikino vertingus paminklus.

„Po intensyvios kovos nakties metu armija visiškai kontroliuoja Palmyrą – ir senovinę teritoriją, ir gyvenamuosius rajonus“, – sakė šaltinis pajėgose.

IS kovotojai atsitraukė ir traukėsi į rytus, Suchnos ir Deir Ezoro miestų link.

IS Palmyrą užgrobė praėjusių metų gegužę.

Nuo tada IS susprogdino dvi į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Palmyros šventyklas, jos triumfo arką ir dešimtis antkapių, taip pat išgrobstė tūkstančių metų senumo vertybes. Šią naikinimo kampaniją UNESCO pavadino karo nusikaltimu, už kurį turi bausti Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).

Džihadistai senoviniu Palmyros amfiteatru naudojosi kaip vieta viešoms egzekucijoms, tarp kurių buvo ir galvos nukirtimas miesto buvusiam paveldo apsaugos vadovui – 82 metų vyrui.

Šio oazėje įsikūrusio miesto atkovojimas turi strateginę reikšmę ir, taip pat, yra simboliškai svarbi pergalė prezidentui Basharui al Assadui, nes užtikrina ir aplinkinės dykumos kontrolę iki pat Irako sienos.

IS mūšyje už Palmyrą neteko mažiausiai 400 kovotojų, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Tai didžiausi IS per vieną mūšį patirti nuostoliai nuo pat jos įkūrimo“ 2013 metais, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

„Tai simbolinę reikšmę turintis pralaimėjimas IS, palyginamas su (pralaimėjimu) Kobanėje“ prie Turkijos sienos, kur kurdų kovotojai 2014-2015 metais atlaikė mėnesius trukusią IS apsiaustį, pridūrė R.Abdel Rahmanas.

Rusijos pajėgos, kurios pernai rugsėjį įsikišo paremti ilgamečio Maskvos sąjungininko B.al Assado, aktyviai dalyvavo puolime už Palmyros atgavimą, nors beveik prieš dvi savaites Maskva netikėtai paskelbė apie dalies ginkluotųjų pajėgų išvedimą iš Sirijos.

Rusų karo lėktuvai vos per 24 val. atliko daugiau kaip 40 kovinių išskridimų ir taikėsi į „158 teroristines“ pozicijas, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius