-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10 /16:39

Padėtis Lenkijos pasienyje: tikisi tūkstančių migrantų, aidėjo šūviai, sulaikytas Lietuvos pilietis

Trečiadienio rytą paaiškėjo, kad dar antradienio vakarą į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos prasiveržė keliasdešimt žmonių. Lenkija praneša, kad iš viso į jos teritorija per praėjusią parą bandė patekti 599 asmenys. Už pagalbą migrantams sulaikyti trys žmonės, tarp kurių ir Lietuvos pilietybę turintis asmuo. Lenkijos Krašto apsaugos ministerija trečiadienį pranešė ir apie šūvius pasienyje. Sienos apsaugos tarnyba teigė, kad artimiausiu metu Lenkijos sieną gali bandyti kirsti dar tūkstančiai žmonių.
Lenkijos pasienis
Lenkijos pasienis / Lenkijos policijos nuotr.

Sulaikytas Lietuvos pilietis

Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba trečiadienį pranešė, kad į šalies teritoriją iš viso bandė patekti 599 migrantai. Tarnybos atstovė spaudai Katarzyna Zdanowicz surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad maždaug 100 žmonių bandė kirsti sieną netoli Krinkų, dar 200 – Bialoviežos apylinkėse, o šalia Dubičės Cerkevnės – keliasdešimt asmenų.

„Sulaikėme tris asmenis, padėjusius migrantams. Tai – Rusijos, Švedijos ir Lietuvos piliečiai“, – teigė K.Zdanowicz.

Lietuvos ambasada Lenkijoje patvirtino, kad sulaikytas Lietuvos pilietis.

„Prašymo suteikti šiam piliečiui konsulinę pagalbą Užsienio reikalų ministerija nėra gavusi“, – trečiadienį BNS informavo ministerija.

Pasak K.Zdanowicz, nors didesnių provokacijų pasienyje kol kas pavyko išvengti, tarnybos yra pasiruošusios bet kokiems įvykių scenarijams.

„Manome, kad Lenkijos sieną bandys kirsti dar keli tūkstančiai asmenų“, – spaudos konferencijoje sakė K.Zdanowicz.

Tai, kad artimiausiu metu prie Lenkijos sienos su Baltarusija gali atvykti dar daugiau migrantų, kalbėjo ir Lenkijos vidaus reikalų ministro atstovas Stanislowas Zarynas.

„Per artimiausias dienas, o gal net valandas migrantų bus daugiau“, – radijui „Radio Plus“ sakė S.Zarynas.

Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba trečiadienio pavakarę tviteryje išplatino dar vieną vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad Baltarusijos tarnybos lydi migrantus pasienyje.

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mueleris trečiadienį sakė, kad jei Baltarusijos valdžios veiksmai nesikeis, Lenkija gali visiškai uždaryti sieną su Baltarusija.

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija tuo metu tviteryje paviešino vaizdo įrašą, kuriame matoma, kad Lenkijos pasienyje su Baltarusija įsikūrusius migrantus akylai prižiūri Baltarusijos tarnybos.

Pateko išardę sieną

Migrantams į Lenkijos teritoriją pavyko prasiveržti netoli Krinkų ir Bialoviežos, esančių Palenkės vaivadijoje.

Iš pradžių apie tai pranešė radijas „Radio Balystok“, vėliau informaciją patvirtino ir Palenkės pasienio apsaugos tarnybos atstovė spaudai Katarzyna Zdanowicz, kuri teigė, jog migrantams į Lenkijos teritoriją pavyko patekti išardžius apsauginę tvorą.

Tačiau, pasak Pasienio apsaugos tarnybos, migrantai netrukus buvo sulaikyti ir sugrąžinti prie pasienio linijos.

Lenkijos policijos nuotr./Lenkijos pasienis
Lenkijos policijos nuotr./Lenkijos pasienis

„Daliai žmonių pavyko kirsti sieną. Visi jie buvo sulaikyti. Viena didesnė asmenų grupė su savimi turėjo įvairių įrankių. Jie buvo palydėti iki valstybės sienos. Daugiau žmonių per pastarąją parą nebandė kirsti šalies sienos“, – sakė vienas Pasienio apsaugos tarnybos atstovų Michalas Tokarczykas.

Lenkijos policija netrukus po pranešimų apie sulaikytus migrantus tviteryje pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti ant žemės sėdintys migrantai. Policija rašė esą „kalbėta apie šiuos asmenis, kuriuos sulaikė policija“.

Padėtis nerami, girdimi šūviai

Tuo metu Lenkijos Krašto apsaugos ministerija trečiadienio rytą tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigia, matoma, jog Baltarusijos pareigūnai pasienyje paleido šūvius.

Vaizdo įraše matomi už spygliuotos vielos esantys migrantai ir girdimas šūvis.

„Baltarusijos tarnybos gąsdina migrantus šaudydami jų akivaizdoje“, – rašo Lenkijos Krašto apsaugos ministerija.

Ministerija tviteryje taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigia užfiksavusi Baltarusijos tarnybų naudojamą smurtą prieš migrantus.

„Mums taip pat pavyko užfiksuoti baltarusių naudojamą smurtą“, – rašoma tviteryje.

Lenkijos krašto apsaugos ministras Mariuszas Blaszczakas trečiadienio rytą radijui „Polskie radio“ sakė, kad padėtis pasienyje išlieka nerami.

„Jei prieš dvi dienas turėjome vieną didelę grupę migrantų prie Kuznicos, kur buvo bandoma prasibrauti per sieną, dabar ji išsiskaidė į kelias grupes. Lygiagrečiai jos bando įveikti mūsų sieną“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Jis teigė, kad šiuo metu Lenkijos sieną su Baltarusija saugo 15 tūkst. karių. Pasak M.Blaszczako, jei reikės, karių skaičius bus dar padidintas.

Baltarusija kaltina Lenkijos pasieniečius 4 migrantų sumušimu

Stiprėjant politinei retorikai dėl migrantų krizės prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, Minskas trečiadienį apkaltino lenkų saugumo pajėgas smarkiai sumušus kelis migrantus, bandžiusius patekti į Europos Sąjungos teritoriją.

Baltarusijos sienų apsaugos tarnyba trečiadienį paskelbė pareiškimą, kad lenkų pasieniečiai sumušė keturis kurdus, bandžiusius kirsti sieną.

„Pasak pabėgėlių, jie buvo sulaikyti Lenkijos teritorijoje, kur bandė pasiprašyti apsaugos ir pabėgėlio statuso“, – sakoma pareiškime.

Pasieniečių paskelbtuose vaizduose matyti sieną žyminti tvora, aplink laužus sėdintys migrantai ir keturi veidus dangstantys vyrai. Kai kurie šių vyrų vilkėjo kruvinais drabužiais, o ant vieno rankų matėsi žaizdos.

„Sprendžiant pagal daugybę šių migrantų sužeidimų, lenkų saugumo pajėgos blogai elgėsi su šiais žmonėmis ir naudodamos jėgą išstūmė juos už pjaunančios vielos tvoros prie sienos su Baltarusija“, – sakoma baltarusių pareiškime.

Jame nurodoma, kad sužeistiems migrantams buvo suteikta medicininė pagalba.

Krizė prie sienų

Krizė komplikavosi pirmadienį, kai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos susirinko keli tūkstančiai migrantų, norinčių patekti į Europos Sąjungos teritoriją. Ten sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms pavyko atremti migrantų mėginimą masiškai prasiveržti per pasienio užtvaras. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Ir Lenkija, ir Baltarusija antradienį nurodė, kad prie sienos įrengtoje stovykloje netoli Lenkijos Kuznicos kaimo dabar yra 3–4 tūkst. migrantų.

Žurnalistams neleidžiama patekti į tą rajoną, bet Baltarusijos ir Lenkijos pareigūnų paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti prie pjaunančios vielos užtvarų susirinkę migrantai, besišildantys prie laužų ir palapinėse, esant maždaug nulinei oro temperatūrai.

Baltarusijos sienų apsaugos tarnyba paskelbė, kad dauguma migrantų stovykloje yra kurdai, kad jų fizinė ir psichologinė būklė „itin prasta“, kad jiems trūksta vandens, maisto ir galimybių nusiprausti.

„Situaciją komplikuoja tai, kad tarp pabėgėlių yra daug nėščių moterų ir vaikų, turinčių leisti naktis ant žemės esant neigiamai [oro] temperatūrai“, – sakoma baltarusių pranešime.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais kirto ar bandė kirsti Baltarusijos sienas su Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Lietuvos Seimas antradienį nubalsavo už nepaprastosios padėties pasienio ruože įvedimą nuo vidurnakčio.

Kai kurie į Lenkiją patekę migrantai praėjusį mėnesį AFP sakė, kad buvo savaitei įstrigę miškuose, nes baltarusiai neleido jiems grįžti į Minską ir išskristi namo, o Lenkija neleido kirsti sienos ir pasiprašyti prieglobsčio.

Varšuva sulaukė griežtos kritikos dėl savo reakcijos į krizę, kai pasieniečiai reguliariai atstumia migrantus ir pabėgėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius