Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išeivijos lietuviai nori galimybės balsuoti internetu

Vilniuje posėdžiavęs Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kraštų valdybų pirmininkų suvažiavimas siūlo Lietuvos valdžiai įdiegti balsavimą internetu.
Balsavimas EP rinkimuose
Balsavimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Suvažiavimas rekomenduoja Seimui ir Vyriausybei, užtikrinus interneto saugumo reikalavimus, įvesti Lietuvoje balsavimo elektroniniu būdu galimybę“,– rašoma penktadienį suvažiavimo patvirtintame dokumente.

Taip pat pasaulio lietuviai kritiškai vertina sprendimą panaikinti prie Vyriausybės buvusį Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą (TMID), ryšius su užsienio lietuviais perduodant kuruoti Užsienio reikalų ministerijos (URM) padaliniui.

Suvažiavimo dalyviai nuogąstavo, jog esant tokiai sąrangai pasaulio lietuviai negalės kreiptis tiesiogiai į valdžios institucijas, o turės tą daryti per URM kaip subordinacinis padalinys.

„Siekiant, kad PLB ir Lietuvos valstybinių institucijų ryšiai būtų paremti pagarba ir partneryste, (suvažiavimo dalyviai – BNS) rekomenduoja sukurti tokią veiklos platformą, kuri užtikrintų efektyvų Lietuvos ir užsienio lietuvių bendradarbiavimą ir problemų sprendimą“, – rašoma priimtame dokumente.Šiuo metu PLB sudaro kraštų lietuvių bendruomenės registruotos 41 pasaulio šalyje.

Taip pat išeiviai „išsako susirūpinimą dėl Seimo priimto sprendimo pavesti visus su PLB ir užsienio lietuviais susijusius ryšius (kultūros, švietimo, paveldo išsaugojimo ir įamžinimo) kuruoti tik Užsienio reikalų departamentui URM “.

URM nuo sausio 1 dienos perėmė ryšių su užsienio lietuviais palaikymo funkcijas, Vyriausybei panaikinus Tautinių TMID ir Lietuvių grįžimo į tėvynę informacinį centrą.

Šiuo metu PLB sudaro kraštų lietuvių bendruomenės registruotos 41 pasaulio šalyje. Manoma, kad už Lietuvos ribų gyvena apie 1 mln. lietuvių kilmės asmenų, dalis jų yra Lietuvos piliečiai.
Seimo rūmuose šią savaitę vyko Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kraštų valdybų pirmininkų suvažiavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius