Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 14 /08:48

Išėjo naujas „Charlie Hebdo“ numeris

Trečiadienį skausmingą netektį išgyvenanti Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcija išleido laikraštį, ant kurio pranašas Mahometas.
„Charlie Hebdo“ trečiadienio viršelis
„Charlie Hebdo“ trečiadienio viršelis / „Charlie Hebdo“ viršelis

Pranašas Mahometas vaizduojamas su ašara veide ir laikantis ženklą „Je suis Charlie“, kuris pasaulyje dabar tapo solidarumo su Prancūzija, kovos už žodžio laisvę ir demokratiją simboliu. Virš jo galvos parašyta „Tout est pardonne“ („Viskas yra atleista“).

Tai – pirmasis savaitraščio numeris po kraupių sausio 7-osios žudynių redakcijoje, kurių metu žuvo 12 žmonių. Sausio 7 dieną prasidėję teroro aktai Prancūzijoje iš viso nusinešė 17 žmonių gyvybes, ir palietė kitų valstybių – Belgijos, Vokietijos – žiniasklaidos priemones, iš solidarumo perspausdinusias „Charlie Hebdo“ karikatūras, kuriose yra vaizduojamas pranašas Mahometas.

Savaitraštis išėjo kaip niekad dideliu – 3 mln. – tiražu.

Aiškindamas karikatūros reikšmę nesulaikė ašarų

„USA Today“ skelbia, kad ši karikatūra reiškia, kad žurnalistai, per kraupias žudynes netekę savo kolegų, atleidžia žudikams. Karikatūristas Renaldas Luzieras per spaudos konferenciją, kalbėdamas apie savo karikatūrą, nesulaikė ašarų.

Paklaustas, ar nebijo galimos neigiamos reakcijos dėl šio viršelio, jis teigė, kad ne. „Aš manau, kad žmonės yra protingi. Dedame visas viltis į žmonių suvokimą, humorą ir ironiją“, – sakė karikatūros kūrėjas.

Dedame visas viltis į žmonių suvokimą, humorą ir ironiją, – sakė karikatūros kūrėjas.

Į šio numerio leidybą buvo įtraukti ir tie, kurie buvo nužudyti per skaudžias žudynes redakcijoje, ir tie, kurie vis dar tebėra gyvi. Leidinyje panaudotos ir anksčiau spausdintos karikatūros bei tekstai.

„Pasakiau sau, kad turiu nupiešti kažką, kas visų pirma mus prajuokintų, o ne atspindėtų emocijas, kad esame aukos“, – sakė jis.

„Piešinio idėjai pasirinkau Mahometą kaip simbolį, kuris egzistavo mažų mažiausiai – žmonių širdyse“, – tęsė karikatūros kūrėjas.

 „Šis viršelis skirtas sąmoningiems žmonėms, kurių kur kas daugiau, nei manote, nesvarbu, ar jie ateistai, ar katalikai, ar musulmonai...“ – komentavo karikatūros autorius, kurį cituoja „The Slate“.

Karikatūros kūrėjo teigimu, teroristai kažkada buvo vaikai. „Jie piešė kaip ir mes, kaip ir visi vaikai, tačiau greičiausiai kažkada prarado humoro jausmą“, – kalbėjo jis.

Anot jo, leidinio viršelis nėra toks, kokį norėtų matyti teroristai: „Jame nėra teroristų, jame – tiesiog verkiantis Mahometas.“

Paskutiniame leidinio puslapyje karikatūra vaizduoja nusivylusius teroristus, atkeliavusius į dangų ir klausiančius: „O kur 70 skaisčių mergelių?“ Atsakymas jiems: „Su Charlie komanda, nevykėliai.“

Po šio numerio kurį laiką „Charlie Hebdo“ leidžiamas nebus.

Įtakingas islamo teologijos centras: naujos „Charlie Hebdo“ karikatūros pakurstys neapykantą

Egipte įsikūręs pagrindinis sunitų dvasinės minties centras „al Azhar“ antradienį įspėjo, kad naujos karikatūros, išspausdintos satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“, tik pakurstys neapykantą. Šie piešiniai „neprisideda prie taikaus žmonių sambūvio ir trukdo musulmonų integracijai į Europos ir Vakarų visuomenes“, savo pareiškime pažymėjo Kaire veikiantis centras. Naujausiame „Charlie Hebdo“ numeryje, kuris pasirodė trečiadienį, išspausdinta musulmonų pranašo Mahometo karikatūra ir pašiepiami džihadistai, kurie praėjusią savaitę šio leidinio redakcijoje išžudė daug jos darbuotojų.

„Al Azhar“ buvo vienas pirmųjų tarp daugybės musulmonų organizacijų, pasmerkusių praėjusio trečiadienio ataką „Charlie Hebdo“ redakcijoje, per kurią du broliai islamistai nušovė 12 žmonių, tarp jų penkis garsius karikatūrininkus. Centras šį išpuolį pavadino „nusikalstama ataka“ ir pažymėjo, kad „islamas smerkia bet kokias smurto apraiškas“. Tuo tarpu Egipto valstybės finansuojamas islamiškojo mokymo centras „Dar al-Ifta“ kiek anksčiau antradienį pasmerkė naujas „Charlie Hebdo“ karikatūras, pavadinęs jas provokacija. „Šis veiksmas yra nepateisinama provokacija, nukreipta prieš 1,5 mlrd. musulmonų jausmus“, – pažymėjo „Dar al-Ifta“. „Šis savaitraščio numeris sukels naują neapykantos bangą prancūzų ir Vakarų visuomenėje. Tai, ką daro šis leidinys, neprisideda prie žmonių sambūvio ir dialogo tarp kultūrų, kurio trokšta musulmonai", – priduriama centro pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius