-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškilmingą JAV sveikatos apsaugos reformos įstatymo pasirašymą „papuošė“ spalvinga Bideno frazė

Po šimtmetį trukusios kovos džiugiai nusiteikę JAV demokratai stebėjo, kaip prezidentas Barackas Obama pasirašo istorinį sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymą, o daugelis iš jų tikriausiai pritarė viceprezidento Joe Bideno ištartai lakiai frazei.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai didelis sukruštas reikalas (This is a big fucking deal)“, – pareiškė J.Bidenas, stovėdamas šalia B.Obamos.

Šie žodžiai buvo skirti tik prezidento ausims, tačiau juos aiškiai užfiksavo televizijos kamerų mikrofonai.

Tuo metu aidint ovacijoms ir stebint daugybei įstatymų leidėjų, politinių padėjėjų ir televizijos operatorių per iškilmingą ceremoniją Baltųjų rūmų Rytiniame kambaryje B.Obama pasirašė sveikatos apsaugos reformos įstatymą.

Šiurkštokas viceprezidento pasisakymas iškart tapo sparnuota fraze: kabelinės televizijos kartojo ją savo reportažuose, o vienas apsukrus internetinių paslaugų verslininkas nedelsiant pasiūlė užsisakyti marškinėlius su šia citata.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas pasistengė sušvelninti neapdairiais pasisakymais garsėjančio J.Bideno pastarąjį netaktą.

„Taip, pone viceprezidente, esate teisus“, – jis parašė socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje.

„Tai didelis sukruštas reikalas (This is a big fucking deal)“, – pareiškė J.Bidenas, stovėdamas šalia B.Obamos.

Tačiau į audringą vakarėlį panašėjusi įstatymo, kurį Kongresas sekmadienį pasiuntė ant B.Obamos darbo stalo po įnirtingos politinės kovos, pasirašymo ceremonija kai kuriems buvo saldžiai karti.

Taip tikriausiai jautėsi Vicki Kennedy, atkakliai už JAV sveikatos apsaugos reformą kovojusio senatoriaus Edwardo Kennedy našlė, kurios vyras pernai mirė nuo smegenų vėžio.

11–metis Marcelasas Owensas, kurio mama mirė dėl nepakankamos medicinos priežiūros, tapo širdį gniaužiančiu šios reformos vėliavnešiu ir stovėjo šalia B.Obamos, kai prezidentas pasirašė reformos įstatymą.

JAV aktyvistai kovojo dėl visuotinio sveikatos draudimo nuo XX amžiaus pradžios, o vienas iš šios kovos pradininkų buvo prezidentas Theodore'as Rooseveltas, žvelgęs į pasirašymo ceremoniją iš didžiulio portreto, kabančio ant Rytinio kambario sienos.

Įtampa didėjo, kviestiniams svečiams nekantriai laukiant pasirodant B.Obamos puošniame kambaryje su trimis krištoliniais sietynais. Įtakingi įstatymų leidėjai, kovoję, kad šis įstatymas būtų priimtas, plekšnojo vienas kitam per pečius ir glėbesčiavosi.

Kai B.Obama ir J.Bidenas įžengė į kambarį, žiūrovai skandavo prezidento rinkimų kampanijos šūkius „Taip, mes galime“ ir „Užkurtas, pasiruošęs judėti“, taip pat pasveikino atsistoję ir ilgai plodami.

J.Bidenas taip pat nepagailėjo liaupsių B.Obamai.

„Istorija kuriama, kai lyderio aistra... dera prie principo rinktis naują kursą. Ką gi, ponios ir ponai – pone prezidente, jūs esate toks lyderis“, – pareiškė viceprezidentas. B.Obama atrodė sutrikęs.

„Visi žino istoriją, prasidėjusią nuo Teddy Roosevelto. Jie stengėsi. Jie buvo išties ryžtingi lyderiai. Tačiau, pone prezidente, jiems pristigo jėgų“, – pridūrė J.Bidenas.

Pats B.Obama kalbėdamas paminėjo savo motinos kovą su jos gyvybę nusinešusiu vėžiu. Prezidentas kai kada šypsojosi, kai kada atrodė susimąstęs, suvokdamas savo pasiekimo svarbą.

B.Obama pabrėžė, jog naujasis įstatymas įrodo, kad Amerika neprarado gebėjimo imtis didelių žygių.

„Mes nesikratome atsakomybės – mes ją priimame. Mes nebijome ateities – mes ją formuojame. Štai ką mes darome. Štai kas esame“, – sakė JAV lyderis.

Pasirašydamas įstatymą, B.Obama sėdėjo prie stalo šalia Atstovų Rūmų nario Johno Dingello (Džono Dingelo), kuris atėjo pasiramsčiuodamas ramentais, o vieną iš jų iškėlęs pergalingai mojavo. J.Dingellas Kongreso nariu tapo 1955 metais ir nuo tada atkakliai kovojo dėl visuotinio sveikatos draudimo.

Prezidento dešinėje sėdėjo M.Owensas, kuriam ant pečių rankas uždėjo J.Bidenas. Prezidentas akimirką atrodė sujaudintas, kai pažvelgė į berniuką ir pasirašė įstatymą 20 skirtingų rašiklių, kurie bus išsaugoti būsimosioms kartoms.

Į šią ceremoniją neatvyko respublikonai, kurie visuotinai boikotavo iškilmingą įstatymo pasirašymą. Jie viliasi, kad naujasis teisės aktas bus nepopuliarus ir padės smarkiai susilpninti demokratų pozicijas Kongrese per lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

„Šiandien daug girdėjome, koks istorinis yra šis įstatymas“, – sakoma Respublikonų nacionalinio komiteto (RNC) pirmininko Michaelo Steele'o pranešime.

„Tai tiesa. Tai yra istorinė Amerikos žmonių geros valios išdavystė. Tai istorinė laisvės netektis“, – priduriama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius