Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išlaisvintame Mosule – ir alkoholis, ir moteriški apatiniai

Šių metų liepą džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai po devynis mėnesius trukusių kautynių pagaliau buvo sutriuškinti svarbiame Irako mieste Mosule. Irakiečiai šventė, o verslininkai sukruto veikti – šiandien ten vėl veikia daugybė parduotuvių, kurios siūlo pačias įvairiausias prekes, praneša CNN.
Į Mosulo drabužių parduotuves grįžo manekenai
Į Mosulo drabužių parduotuves grįžo manekenai / „Scanpix“/AP nuotr.

IS Mosulą, kuriame tuo metu gyveno per 2,5 mln. žmonių, užėmė 2014-ųjų birželį. Tai buvo viena svarbiausių teroristinės grupuotės pergalių.

Per kelis mėnesius šis antrasis pagal dydį Irako miestas prie Tigro upės virto kraupia dykyne. Griuvo pastatai, bėgo žmonės, žuvo daug nekaltų civilių.

Siautėjo ne tik humanitarinė, bet ir ekonominė krizė. Pagal IS džihadistų įstatus, daugybė parduotuvių turėjo užverti duris – alkoholio krautuvės, kirpyklos, net žaislų parduotuvės užsidarė. Kitos buvo susprogdintos.

Tada, pernai spalį, Irako premjeras Haideras al-Abadi paskelbė apie Mosulo atsiėmimo misiją. Kova kunkuliavo 9 mėnesius, kol šių metų liepą miestas buvo išlaisvintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per IS okupaciją Mosulas virto sugriauta dykviete
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per IS okupaciją Mosulas virto sugriauta dykviete

Daugiau nei dvejus metus tyliai IS priespaudą kentę smulkieji verslininkai iškart sukruto.

CNN bendravo su parduotuvių Mosule savininkais, kurie vėl sukasi tarp įvairiausių prekių. Žmonės pasakojo, ką patyrė per IS okupacijos mėnesius ir kas pasikeitė išvijus džihadistus.

Laisvai parduoda alkoholį

37-erių Dakheelas Amiras, Mosule prieš IS įsiveržimą pardavinėjęs alkoholį, pasirodžius džihadistams spruko į šiaurę. Džihadistai neleido nei vartoti, nei parduoti alkoholinių gėrimų.

Prieš fanatikų atvykimą į Mosulą, sako D.Amiras, žmonės gausiai pirko alų, viskį, degtinę ir tradicinį vietos gėrimą araką.

A.Risanas: „Teroristų valdymo laikotarpiu daugelis drabužių, kuriuos parduodavome, buvo uždrausti. Galiojo tik islamiška mada, o tai – tiesiog paprastas juodas audeklas.“

Daugelis vietinių – musulmonai sunitai, kurie alkoholio nevartoja, tačiau mieste yra krikščionių ir jazidų. O šie tokių gėrimų paskanauja.

Irako pajėgoms atkovojus Mosulą, D.Amiras grįžo į miestą ir atstatė savo mažytę parduotuvę. Senoji vakarinėje Mosulo dalyje sudegė per artilerijos apšaudymus.

„Pardavimų rodikliai geri, galbūt net geresni nei bet kada anksčiau. Aišku, visada jaučiu nežinomybės baimę“, – sako vyras, parduotuvę papuošęs metaliniais vartais – kad apsisaugotų.

Moterims siūlo drabužius

Moteriškų drabužių parduotuvės Mosule veikė ir čia šeimininkaujant IS. Tačiau buvo sunku, pripažįsta 40-metis Abdullah Risanas. Jis anksčiau parduodavo moteriškus apatinius, sukneles, sijonus, džinsus, bet atėjus džihadistams šias prekes turėjo išmesti.

„Teroristų valdymo laikotarpiu daugelis drabužių, kuriuos parduodavome, buvo uždrausti. Galiojo tik islamiška mada, o tai – tiesiog paprastas juodas audeklas“, – teigė A.Risanas.

„Scanpix“/AP nuotr./Išlaisvintame Mosule verslininkai vėl jaučiasi patogiai
„Scanpix“/AP nuotr./Išlaisvintame Mosule verslininkai vėl jaučiasi patogiai

Grupuotė vyrui tik tai ir leido parduoti – visą kūną nuo galvos iki kojų pirštų dengiančius apdarus. Žinoma, juodus.

A.Risanas negalėjo naudoti net manekenų, kad praeiviai galėtų pamatyti drabužius ant „kūno“. Be to, vyrams galiausiai buvo uždrausta parduoti moteriškus apatinius – tai buvo leidžiama tik moterims specializuotose parduotuvėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako kariai švenčia Mosulo išlaisvinimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako kariai švenčia Mosulo išlaisvinimą

Dabar A.Risano parduotuvė, įsikūrusi populiariame apsipirkimų kvartale, klesti: „Šiandien gyvenimas jau daugeliu atvejų grįžo į normalias vėžes. Parduotuvėje be jokios baimės siūlome viską, ką norime pasiūlyti.“

Gatvėse vėl skamba muzika

Sarmadas Habibas, kuriam – 32-eji, 2014 metais buvo ką tik pradėjęs prekiauti muzikos ir filmų kompaktiniais diskais. Bet tuomet į miestą įsiveržė IS.

Grupuotė iškart uždraudė leisti muziką ir dainuoti – IS fanatikų teigimu, muzikos garsais galima pašaukti velnią.

Grupuotė iškart uždraudė leisti muziką ir dainuoti – IS fanatikų teigimu, muzikos garsais galima pašaukti velnią.

S.Habibas savosios parduotuvės neuždarė – ji virto kavine. Tiesa, įstaigą netrukus sulygino su žeme IS atakos.

Vyras tuomet jau buvo puolęs į neviltį, bet dabar vėl turi vilties: „Išlaisvinus miestą vėl atidariau muzikos diskų parduotuvę. Siūlau ir naujausią muziką, ir moderniausius filmus. Paklausa didelė.“

Netoliese mobiliaisiais telefonais ir SIM kortelėmis prekiauja 29-erių Issamas Rabie. Jis mano, kad šios prekės – bene pačios paklausiausios Mosule.

„Kai kurie žmonės ilgus mėnesius dirba tam, kad galėtų įsigyti išmanųjį telefoną ir juo džiaugtis. Bet IS visiškai uždraudė parduoti ir pirkti tokius telefonus“, – teigia I.Rabie, priduriantis, kad džihadistai nenorėjo, jog žmonės filmuotų ir fotografuotų tai, kas vyksta Mosule.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irakiečiai grįžta į sugriautą Mosulą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irakiečiai grįžta į sugriautą Mosulą

Kadangi žmones, pagautus su išmaniaisiais telefonais, iškart kažkur išgabendavo, kiti netrukus ėmė naudoti tik paprastus mobiliuosius telefonus, kuriais galima tik skambinti ir siųsti SMS žinutes. Tiesa, ir tokiais atvejais baudų nebūdavo išvengiama.

Dabar išmaniųjų telefonų Mosulo gyventojai perka itin daug. Anot I.Rabie, jo parduotuvė Al-Samah kvartale tiesiog klesti.

Draudė keistas šukuosenas

Abu Ali prekiauja cigaretėmis ir kaljano tabaku, o kai į Mosulą įsiveržė IS, jam buvo pasakyta per mėnesį atsikratyti šių prekių. 57 metų vyras pakluso, bet kartu ir pasuko į pogrindį.

„Gražiausia buvo tai, kad daugybė IS narių buvo rūkaliai. Kai uždraudus cigaretes pastarųjų ėmė trūkti, džihadistai patys kreipėsi į kontrabandininkus“, – pasakojo A.Ali.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mosulo gyventojas rūko kaljaną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mosulo gyventojas rūko kaljaną

Dabar, tiesa, prekiauti cigaretėmis vėl leidžiama, o šio irakiečio parduotuvėje siūloma ir brangiausių vakarietiškų gaminių.

IS draudė ne tik tabaką, bet ir visus žaislus, primenančius žmones ar gyvūnus – esą taip tyčiojamasi iš islamo.

IS draudė ne tik tabaką, bet ir visus žaislus, primenančius žmones ar gyvūnus – esą taip tyčiojamasi iš islamo. Tad nenuostabu, kad 27-erių Hassanas Ali turėjo išmesti daugelį populiariausių žaislų, kuriais prekiavo.

„Man uždraudė parduoti ir muzikinius žaislus. Per tą laikotarpį aš skaičiavau didžiulius nuostolius. Daugelis mūsų turėjome pardavinėti visiškai nepatrauklius produktus“, – tvirtina H.Ali, dabar vėl parduodantis daugybę žaislų jų išsiilgusiems vaikams.

Galiausiai Mosule vėl veikia nemažai kirpyklų. Moteriškos kirpyklos valdant ISIS čia iš viso buvo uždarytos, o vyriškos galėjo veikti tik pagal itin griežtas taisykles.

„Mums neleido formuoti įvairesnių, keistesnių šukuosenų. Ypač griežtai prisakė vengti „faux hawk“ šukuosenos“, – teigė Abu Ahmadas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sutriuškinus IS, Mosulo vyrai suskubo į kirpyklas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sutriuškinus IS, Mosulo vyrai suskubo į kirpyklas

Kirpėjams buvo draudžiama ir kirpti ar skusti barzdas. Klientai negalėjo augintis ūsų ar dažyti plaukų. Bet dabar A.Ahmadas vėl dirba visu tempu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius