Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybė“ 2017-aisiais: įveikta ar išsislapsčiusi?

Rusijos, Irako, Irano, galiausiai – JAV lyderiai pastaraisiais mėnesiais vienas po kito skelbė apie galutinę pergalę prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kuri nuo 2013–2014 metų siautėjo Sirijoje ir Irake. Ar triumfas ne per ankstyvas?
SDF kovotojai įžengia į sugriautą Raką
SDF kovotojai įžengia į sugriautą Raką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rakos – faktinės IS sostinės Sirijoje – apsiaustis buvo negailestinga, bet, regis, efektyvi – spalį paskelbta, kad miestas išvaduotas ir kad džihadistai ir jų lyderis Abu Bakras al-Baghdadi nebeturi būstinės.

Bet ar karas su IS ir apskritai visas Sirijos pilietinis karas tikrai baigtas? Būtent apie tai bent oficialiai svarsto Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris praėjusį mėnesį su Irano, Turkijos ir Sirijos lyderiais diskutavo, kaip pasiekti „galutinę taiką“.

VIDEO: 2017-ieji – „Islamo valstybės“ pabaiga?

V.Putinas gruodžio 11-ąją nuvyko į Siriją ir paskelbė apie dalinį Rusijos pajėgų išvedimą iš šalies, nes kariai „visiškai sutriuškino“ IS kovotojus.

IS „kalifatas“ daugiau nebeegzistuoja kaip fizinis darinys – nei Sirijoje, nei Irake. Grupuotė dar 2016-aisiais prarado antrąjį pagal dydį Irako miestą Mosulą, o per pastaruosius keturis mėnesius buvo išvaikyta Rytų Sirijoje.

Tačiau Vidurio Rytų šachmatų partija tęsiasi, o ją, regis, žaidžia ir žais tiek Basharą al Assadą remiantys rusai bei iraniečiai, tiek turkai, tiek amerikiečiai, Sirijoje dislokavę per 2 tūkst. karių.

Kaip stabilizuoti regioną?

Dar prieš metus IS kontroliavo teritoriją, dydžiu prilygstančią Belgijai ir Nyderlandams kartu sudėjus, o tame plote gyveno 7–8 mln. žmonių.

Dabar grupuotė namų nebeturi. Ir nors IS visada aktyviai veikė kibernetinėje erdvėje, propagandinių džihadistų produktų internete per dvejus metus sumažėjo 90 proc.

Dar prieš metus IS kontroliavo teritoriją, dydžiu prilygstančią Belgijai ir Nyderlandams kartu sudėjus, o tame plote gyveno 7–8 mln. žmonių.

Kovotojai tiesiog nebegali „kepti“ vaizdo įrašų, nes nebeturi kur montuoti filmuotos medžiagos. Tikriausiai nebėra ką ir filmuoti.

Dar didesnį smūgį IS patyrė tarp tikinčių musulmonų. A.B.al-Baghdadi, 2014-aisiais paskelbdamas kalifatą, kalbėjo gana konkrečiai: kad „Islamo valstybę“ palaimino Alachas. O dabar, praėjus iš tiesų ne tiek jau daug – vos 30 mėnesių, teritorija prarasta vietiniams „Alacho“ priešams ir jų sąjungininkams iš užsienio.

Akivaizdu, kad IS visiškai nusilpusi. Bet pats regionas, kurį beveik ketverius metus terorizavo džihadistai, virtęs dykviete, apie kurios likimą jau prasidėjusios įnirtingos diskusijos – ypač Vašingtone.

Amerikiečių suburta kovos su IS koalicija, niekada nebuvusi labai stabili ir vieninga, braška, ir nepanašu, jog Baltieji rūmai turėtų aiškų planą, kokių veiksmų imtis, kad regionas būtų stabilizuotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdai pešmergai Rakoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdai pešmergai Rakoje

Pavyzdžiui, ką daryti su Irako pusiau autonominiu Kurdistano regionu? Po ten rugsėjį surengto referendumo dėl nepriklausomybės Irako, kurį vargu ar įmanoma pavadinti stabilia šalimi, centrinės pajėgos atvyko į kurdų 2014-aisiais užimtą Kirkuko miestą. Kurdų ambicijos dėl laisvės gniaužiamos negailestingai.

JAV situacija būtent dėl to kebli – amerikiečiai kurdus ir jų pešmergų kovotojus laikė vienais patikimiausių IS priešininkų.

IS kovotojų vis dar yra

Be to, bent sąlyginė ramybė ir susikalbėjimas regione reikalingas ir todėl, kad apie pergalę prieš IS tikriausiai kalbama per anksti. Mat Sirijoje „kišenių“, kuriose net ne rusena, o liepsnoja džihadistų pasipriešinimas, dar yra.

Gruodžio pabaigoje paskelbta, kad tūkstančiai kovotojų sugebėjo be didesnių problemų išsmukti iš apsiaustų miestų ir pasklido po Siriją. Dalis jų esą pateko ir į kaimyninę Turkiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ tvirtovės Rakos apsiaustis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ tvirtovės Rakos apsiaustis

JAV vadovaujamos operacijos Sirijoje – „Inherent Resolve“ – atstovas Ryanas Dillonas gruodžio 19-ąją pabrėžė, kad tiek V.Putino, tiek B.al-Assado pareiškimai apie IS sutriuškinimą yra „pernelyg ankstyvi“.

„Nepaisant nesenų pareiškimų iš Rusijos pusės, kad Sirija išlaisvinta, Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) vis dar susiduria su IS kovotojų pasipriešinimu“, – teigė pulkininkas.

Šiuo metu panašu, kad IS džihadistai vis dar veikia retai apgyvendintame Irako ir Sirijos pasienio regione, aplink Hamos miestą Sirijos vakaruose ir pačiame pietvakariniame šalies kampe – prie sienos su Izraeliu.

Negana to, panašu, kad IS kovotojai netrukdomi klajoja po teritorijas, kurias kontroliuoja Damasko režimo pajėgos – yra įtarimų, kad B.al-Assado kariai specialiai praleidžia džihadistus vietovių, kur veikia nuosaikūs Sirijos sukilėliai, link.

Galiausiai daugybė džihadistų sugebėjo palikti Raką prieš ją užklumpant JAV bombų lietui. Kaip rašė „BuzzFeed“, kovotojams nebuvo sunku įsimaišyti tarp civilių, bandančių iš Sirijos patekti į Turkiją.

Manoma, kad tarp pabėgusiųjų buvo daug aukščiausio rango IS vadeivų – anot „BuzzFeed“, „vidaus saugumo pareigūnų ir regionų administratorių“.

JAV leido išvykti džihadistams iš Rakos?

„Džihadistų artimiausias tikslas – išsigelbėjimas. Jie siekia išsilaikyti ir išgyventi. Bet ar kalifato idėja mirė mūšio lauke? Manau, kad atsakymas akivaizdus. Teritorijos praradimas nėra tolygus pralaimėjimui“, – „BuzzFeed“ teigė vienas aukšto rango pareigūnas JAV gynybos departamente.

JAV pareigūnas: „Ar kalifato idėja mirė mūšio lauke? Manau, kad atsakymas akivaizdus. Teritorijos praradimas nėra tolygus pralaimėjimui.“

Vis dėlto prie to, kad IS kovotojai nėra galutinai sutriuškinti ir eliminuoti, gali būti prisidėję ir patys amerikiečiai – bent jau taip „Reuters“ neseniai teigė vienas buvęs aukšto rango SDF vadovas, iš Sirijos pats pasitraukęs į Turkiją.

Talalas Silo pareiškė, kad JAV pajėgos palaimino slaptą susitarimą su IS, pagal kurį iš Rakos prieš miestą beveik iki pamatų subombarduojant saugiai pasitraukė ne keli šimtai, o keli tūkstančiai džihadistų.

Anot T.Silo, nors SDF skelbė kovojanti su fanatiškais džihadistais Rakoje, iš tiesų su IS jau buvo pasiektas susitarimas autobusais išgabenti absoliučiai visus mieste likusius grupuotės kovotojus.

Ir nors JAV pareigūnai T.Silo pasakojimą neigia, Turkijos pareigūnai „Reuters“ anonimiškai teigė, kad iš tiesų taip ir buvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talalas Silo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talalas Silo

Įdomu, kad T.Silo, kuris buvo SDF atstovas ir bendravo su žiniasklaida, spalio viduryje pats teigė, esą iš Rakos su šeimomis išvyko vos kiek mažiau nei 300 IS kovotojų.

Tačiau jau atsidūręs Turkijoje vyras paskelbė, kad iš tiesų jokia nuožmi kova Rakoje nevyko – tai neva buvo pasaka, sugalvota, kad žurnalistai nekištų nosių į miestą, kol vyko masinė IS džihadistų evakuacija.

VIDEO: 15min vyksta į Iraką: svarbiausi faktai apie kovą su „Islamo valstybe“

Pasak T.Silo, JAV pareigūnas palaimino tokį susitarimą su IS per susitikimą su vienu SDF pajėgų vadovu – kurdu Sahino Cilo. Pastarasis savo ruožtu prieš tai sukirto rankomis su IS atstovu.

Vėliau, beje, ir BBC skelbė, kad iš tiesų transporto konvojus iš Rakos driekėsi net 7 km, o jį sudarė 50 didelių sunkvežimių, 13 autobusų ir apie 100 IS mašinų, kuriose buvo susigrūdę daugybė grupuotės kovotojų.

„Aiškinimai, kad Rakoje vyksta mūšiai su pasiduoti atsisakiusiais kovotojais, buvo spektaklis. Tai buvo priedanga kovotojams, kurie išvyko į Deir ez Zorą“, – apie miestą Sirijos šiaurės rytuose, kur šiuo metu iš tiesų pastebima nemažai IS džihadistų, prabilo T.Silo.

Jis pridūrė, kad JAV susitarimą palaimino norėdamos greitai užbaigti kovą dėl Rakos ir pasiųsti SDF būtent Deir ez Zoro link.

Pasirinks kitą vėliavą

Ar tūkstančiai vis dar gyvų ir nesučiuptų IS kovotojų bandys patekti į Europą, neaišku. Tačiau kai kurie ekspertai neabejoja, kad fanatikai, kuriems rūpi džihadas, tikrai suras kitą vėliavą, su kuria kovoti.

„Klasikinė pranašų taktika nepasitvirtinus jų pranašystėms – sakyti, kad Dievas tiesiog tikrina žmonių tikėjimą. IS propagandoje tokia linija jau matoma, bet ją vartojantys žmonės nėra visiški kvailiai.

Jie pasirinks kitą, jų manymu, geresnį judėjimą“, – rašo kanadietis žurnalistas Gwynne'as Dyeris.

O tokia alternatyvi grupuotė bent jau Sirijoje yra „Al Qaeda“. Šis pasaulinis teroro tinklas per pastaruosius 17 metų patyrė daug skaudžių smūgių, bet džihadistų vis dar yra gerbiamas, nes surengė 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas.

„Scanpix“/AP nuotr./„Al Nusros fronto“ kovotojai Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Al Nusros fronto“ kovotojai Sirijoje

Be to, „Al Qaeda“ ir toliau kontroliuoja Idlibo provinciją Sirijos šiaurės vakaruose. Šiam judėjimui niekada taip, kaip IS, nerūpėjo galimybė pritraukti džihadistų iš Vakarų ar Rusijos, bet apie džihadą svajojantiems fanatikams Sirijoje kito pasirinkimo, regis, tiesiog nėra.

„Al Qaeda“ ir toliau kontroliuoja Idlibo provinciją Sirijos šiaurės vakaruose.

„Al Qaeda“ atšaka Sirijoje ilgą laiką buvo žinoma kaip „Al Nusros frontas“, tačiau, kaip ironiškai pastebi G.Dyeris, per pastaruosius dvejus metus grupuotė pavadinimą keitė maždaug kas antrą savaitgalį – kad kovotojų nebombarduotų JAV aviacija.

Kad ir ką sakytų Vašingtonas, didžiąją dalį nuosaikumo iš sukilimo Sirijoje prarijo būtent „Al Nusros frontas“, o šios radikalios grupuotės atstovai iš Sirijos niekur nesitraukia – bent jau kol kas. Tai reiškia, kad prie judėjimo gali prisijungti tūkstančiai IS džihadistų.

Karas beveik neabejotinai tęsis. Kažin ar skubės ir Rusijos ar Irano pajėgos – V.Putinas prieš kitų metų rinkimus tiesiog norėjo pakelti rusams nuotaiką žinia apie namo grįžtančius karius. Jau kitą dieną po žinios apie dalinį pajėgų išvedimą iš Sirijos rusų aviacija tęsė negailestingus bombardavimus.

VIDEO: Irako pajėgos perėmė „Islamo valstybės“ kalėjimą. Kaip jis atrodo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius