Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Islamo valstybei“ priklausęs prancūzas kalės 15 metų

Iš Prancūzijos kilusiam grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) nariui Salimui Benghalemui, turėjusiam ryšių su išpuolį savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje surengusiais džihadistais, Paryžiaus teismas ketvirtadienį už akių skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę.
Salimas Benghalemas
Salimas Benghalemas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar šešiems iš Sirijos ir Irako grįžusiems vyrams skirtos nuo šešerių iki devynerių metų įkalinimo bausmės.

Manoma, kad 35 metų S.Benghalemas, kuriam išduotas tarptautinis arešto orderis, nuo 2013 metų yra Sirijoje.

Taip pat įtariama, kad jis yra vienas iš IS džihadistų, įkaliusių Vakarų žurnalistus ir humanitarinės pagalbos darbuotojus, kuriems vėliau buvo įvykdytos egzekucijos. Jis dirbo kartu su Prancūzijos piliečiu Mehdi Nemmouche, kuris 2014 metais įvykdė išpuolį Žydų muziejuje Briuselyje.

Jungtinės Valstijos yra įtraukusios S.Benghalemą į „užsienio teroristų kovotojų“ sąrašą. Jis taip pat žinomas prancūzų žvalgybos tarnyboms dėl „aktyvaus dalyvavimo kovose“ Sirijoje, pernai sakė saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Prancūzijos pareigūnų dėmesį jis patraukė tuo, kad prisidėjo prie būsimųjų džihadistų „Buttes-Chaumont“ tinklo Paryžiuje; jam taip pat priklausė broliai Saidas ir Cherifas Kouachi, lygiai prieš metus įvykdę išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

2007 metais už grupinį smurtavimą S.Benghalemas pateko į kalėjimą, iš kurio išėjo 2010 metais. Manoma, kad po to jis išvyko į Jemeną, sakė saugumo šaltinis.

Manoma, kad jo vaidmuo svarbus radikalizuojant jaunimą ir verbuojant jį į IS. Šaltiniai žvalgybos tarnyboje mano, kad S.Benghalemas yra vienas aukščiausio rango užsienio kovotojų „Islamo valstybės“ vadovybės grandinėje.

Jis nusifilmavo vasarį IS paskelbtame vaizdo įraše, kuriame gyrė „Charlie Hebdo“ ataką ir kurstė naują smurtą.

Dienraštis „Le Monde“ pranešė, kad būtent jis buvo Prancūzijos oro pajėgų taikinys, kai jos atakavo IS tvirtovę Rakoje, Sirijoje, spalio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius