Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ kalifatui byrant, džihadistai keičia taktiką

2014 m. birželio 10-ąją – dieną, kai juoda „Islamo valstybės“ teroristų grupuotės vėliava buvo iškelta šiauriniame Irako mieste Mosule, gyvenimas IS kovotojams buvo geras. Beveik 2 mln. gyventojų miesto užėmimas rodė, kad IS lyderis Abu Bakras al Baghdadi tesi savo pažadą įkurti „kalifatą“ Artimuosiuose Rytuose.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybė“ / Stop kadras

Kovotojai iš užsienio valstybių pradėjo plūsti prisijungti prie teroristinės grupuotės. Po Mosulo užėmimo jiems kas mėnesį buvo mokama 500 JAV dolerių, jie gaudavo automobilį ir mobilųjį telefoną. Bet šiandien vis labiau artėja mūšio dėl Mosulo antrasis raundas, rašo „Newsweek“.

JAV, Irako armija ir kurdų pešmerga kovotojai rengiasi pulti miestą ir jį išlaisvinti – tai gali prasidėti bet kurią akimirką. Be jokios abejonės – IS dabar yra žymiai susilpninta, kalifatas yra praradęs daug teritorijų. Irako armija, kurią remia JAV pajėgos, sistemingai išlaisvina miestą po miesto iš IS rankų. IS dabar kontroliuoja beveik 50 proc. mažesnę teritoriją Irake nei prieš dvejus metus. Kovotojų iš užsienio srautai taip pat žymiai sumenkę, o ir naujokai dabar gauna vos 50 JAV dolerių per mėnesį (buvę IS nariai sako, kad net ir šis nedidelis mokestis vėluodavo kelis mėnesius).

IS sunku ne tik Irake. Libijoje teroristai buvo užėmę svarbų pakrantės miestą Sirtą, bet vietos kovotojai su JAV karinių oro pajėgų pagalba beveik jį atsiėmė. IS pajėgos bėga į pietus. Netrukus IS „kalifatui“ teliks tik tvirtovė Sirijoje, bet net ir ten situacija blogėja – Sirijos demokratinės pajėgos, remiamos JAV specialiųjų pajėgų ir atakų iš oro, pradėjo apsupti Raką. Atkertami tiekimo keliai, telkiamos pajėgos mūšiui dėl miesto – tikėtina, jis įvyks kitais metais.

Visi šie pralaimėjimai – smūgis Abu Bakrui al Baghdadi. Bet tai, kad buvo įrodyta, jog „kalifato“ sukurti ir išlaikyti jis nesugeba, dar nereiškia, kad IS yra nugalėti. Manymas, kad IS galėtų išlaikyti teritoriją neturėdami pakankamai priešlėktuvinių ginklų, kuriais galėtų gintis nuo JAV karinių oro pajėgų, visuomet buvo tik fantazija, teigia vienos Vakarų valstybės karinės žvalgybos pareigūnas.

IS išvaikymas iš jų tvirtovių buvo būtinas pirmasis žingsnis, tačiau jis buvo lengva pirmoji dalis ilgoje kovoje. Kariniai ir žvalgybos pareigūnai bei diplomatai JAV, Europoje ir Artimuosiuose Rytuose pripažįsta, kad kova dabar tampa sudėtingesnė Vakarams – ir pavojingesnė.

IS teroristams reikia greitai adaptuotis prie blogėjančios karinės situacijos, ir jau yra įrodymų, kad jie tą daro. Pavyzdys Mosule. Tiksliau, po juo. Buvę IS kovotojai, kurie neseniai paliko teroristų grupuotę, „Newsweek“ pasakojo, kad grupuotė po miestu sukūrė tunelių tinklą. Teroristai jais ne tik gali laisvai judėti, bet ir juose nuo JAV antskrydžių slėpti ginklus ir amuniciją. O svarbiausia – kai miestas bus puolamas, jais teroristai galės evakuotis. Buvę IS nariai teigė, kad tuneliuose sukurta pakankamai nebloga infrastruktūra – su tualetais, medicinos punktais, prikaupta maisto tiek, kad jo užtektų ilgai kovai.

Dar blogiau – buvę IS kovotojai teigia, kad maždaug 11 tūks. teroristų, ginančių Mosulą, turi cheminį ginklą – chlorino ir garstyčių dujų. Praėjusį mėnesį mūšio lauką Irake palikęs 23-ejų Waleedas Abdullah tikina, kad apie 3 tūkst. kovotojų kausis iki mirties. Kiti, jo teigimu, bėgs tuneliais ir kausis kitose vietose. Jis tvirtina, kad, priešingai nei pasirodo pranešimų Vakarų žiniasklaidoje, moralė tarp užkietėjusių kovotojų vis dar yra labai aukšta. „Jie tuneliuose liks ilgai, nes jie yra gilūs ir ten sudarytos sąlygos jiems išgyventi“, – teigia jis.

IS prarandant vis daugiau teritorijos, didės į Europą mėginančių parbėgti kovotojų skaičius. Saugumo tarnyboms bus dar sunkiau tvarkytis su srautu, o tai padidins tikimybę kažką pražiūrėti.

Ekspertai nerimauja, kad padažnės lengvų taikinių puldinėjimai regione – pralaimėjimus patiriančiai IS reikės vis daugiau išteklių ir naujų kovotojų. IS tą žino ir tam ruošėsi jau seniai. Buvęs džihadistas, dabar padedantis Kanados vyriausybei kovoje su terorizmu, Mubinas Shaikhas teigia, kad dar tik kuriant kalifatą buvo kalbama apie neišvengiamas Vakarų pajėgų atakas, nes jie įsiveržė į teritoriją Irake ir žinojo, kad dėl to sureaguos JAV.

Migrantų iš Sirijos, Libijos ir Irako plūdimas į Europą Vakarų šalių kovos su terorizmu padalinius jau užvertęs tokiu kiekiu darbų, kad jie vos tvarkosi. Situacija artimiausiu metu ir negerės. Buvęs kovos su ekstremizmu departamento vadovas Jungtinės Karalystės MI6, o dabar dirbantis saugumo konsultantu „Soufan Group“ Richardas Barretas teigia, kad IS prarandant vis daugiau teritorijos, didės į Europą mėginančių parbėgti kovotojų skaičius. Saugumo tarnyboms bus dar sunkiau tvarkytis su srautu, o tai padidins tikimybę kažką pražiūrėti. „Dėl to kils dar didesnis visuomenės pyktis, dar labiau didės spaudimas saugumo tarnyboms, ir tai virs užburtu ratu“, – teigia jis.

Nesugebėjimas išlaikyti teritorijos sukurs „IS 2.0“, teigia aukšto rango Artimųjų Rytų žvalgybos pareigūnas. „Tai reiškia, kad IS adaptuojasi ir pradeda panašėti į "al Qaedą", kurios vadovybė jau seniai buvo perspėjusi Abu Bakrą al Baghdadi, kad jis neišlaikys kalifato kelių valstybių teritorijoje, ir kad išvis kvailą tą mėginti padaryti. Jie gali nesugebėti išlaikyti fizinio kalifato, bet jie gali sukurti ir išlaikyti tinklus“, – teigia pareigūnas.

Kiek efektyvi bus „IS 2.0“? Ne visi sutinku su negatyviu R.Barretto požiūriu. Kai kurie ekspertai mano, kad teritorijos praradimas pamins IS galimybes rengti didelio masto daug aukų pareikalaujančias atakas – taip, kaip tai nutiko „al Qaedai“, kai ji prarado savo saugias vietas Afganistane po Rugsėjo 11-osios. IS vadovybei iškils dvi didelės problemos, teigia Baracko Obamo administracijos pareigūnas.

Pirmoji – finansinė. Sisteminis IS kalifato naikinimas, kuris buvo B.Obamos strategija pastaruosius dvejus metus, neabejotinai teroristams apsunkino galimybes gauti pinigų. IS vis labiau atkertami nuo iš naftos gaunamų pinigų, todėl teroristai priversti užsiimti plėšikavimu, o tai juos dar labiau priešina su vietos gyventojais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Antroji problema IS – įvaizdžio. Kiek teritorijos praradimas sumenkins IS įvaizdį potencialių džihadistų akyse visame pasaulyje? Kai IS buvo stipri, užverbuoti naujokus buvo lengva. Ilgą laiką jų moto buvo „Išlikti ir plėstis“. Dabar jie nelabai sugeba išlikti, juo labiau – plėstis. Optimistai mano, kad teritorijos praradimas bus skaudus smūgis IS, kuris žymiai sumažins užsienio kovotojų srautus.

Pareigūnams didelį nerimą kelia ne atgal į Vakarus grįžtančių teroristų skaičius, bet tai, kokie teroristai tikriausiai grįš.

Visgi, ne visi žiūri taip optimistiškai. JAV ir Europos kovos su terorizmu pareigūnams didelį nerimą kelia ne atgal į Vakarus grįžtančių teroristų skaičius, bet tai, kokie teroristai tikriausiai grįš.

Europolo direktorius Robas Wainwrightas teigia, kad mažiausiai 5 tūkst. asmenų su Europos šalių pasais išvyko į Siriją ir Iraką kautis IS gretose, ir tik maždaug trečdalis yra grįžę. Manoma, kad visgi dauguma mėgins grįžti atgal į Europą.

Europos Sąjungos kovos su terorizmu koordinatorius Gilles de Kerchove'as „Newsweek“ teigė, kad ypatingai neramina įgūdžiai, kurių grįžtantieji įgijo kovodami Artimuosiuose Rytuose. „Vienas iš pavojų yra tas, kad jie daug išmoko apie cheminių medžiagų panaudojimą – ypač apie automobiliuose paliekamų bombų gaminimą“, – sako jis.

Rusijos intervencija ir didesnis Irano įsitraukimas į karą Sirijoje gali pakeisti „al Qaeda“ kovos kryptį.

Šis nerimas yra pagrįstas, sako neseniai IS palikę kovotojai. „Tiesa, kad jie praranda teritorijas Irake ir Sirijoje, – teigia Waleedas. – Bet jie turi kitų variantų.“ Jo teigimu, per pastaruosius dvejus metus IS yra išsiuntę apie 300 "snaudžiančių kovotojų" į skirtingas Vakarų šalis. „Jie pirmiausia vyksta į Turkiją, kur gauna netikrą pasą, o tuomet po vieną patenka į Vakarus, pasinaudodami skirtingais keliais“, – aiškina buvęs IS narys. Vienas toks kovotojas yra iš to paties miesto Irake, kaip ir Waleedas. Jam Turkijoje buvo atlikta plastinė operacija, kad būtų neatpažįstamas.

JAV kovos su terorizmu pareigūnai tvirtina, kad karinė sėkmė prieš IS tokius kovotojų tranzitus apsunkins, ir todėl IS galimybės rengti net ir nedidelio masto atakas užsienyje bus ribotos. Turkijos pajėgos rugpjūčio pabaigoje įžengė į Siriją ir pagaliau uždarė savo sieną, per kurią beveik netrukdomi vyko žmonės iš Sirijos. Tai – su IS kovojančios koalicijos pergalė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybė“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybė“

Dar vienas nerimas ekspertams – regione vėl stiprėjanti „al Qaeda“. Nors ji pastaruoju metu dėmesį telkia kovai ir išpuoliams musulmoniškose valstybėse, ypač Sirijoje ir Afganistane, tačiau Rusijos intervencija ir didesnis Irano įsitraukimas į karą Sirijoje gali pakeisti „al Qaeda“ kovos kryptį.

Baigdamas vadovavimą CŽV Michaelis Morellis pasakė: „Mano vaikų karta ir mano anūkų karta vis dar kovos šį karą.“

Kovos su terorizmu ekspertai Vakaruose jau pradėję svarstyti, kokių atsiras nenumatytų pasekmių. Jeigu Basharo al Assado, Rusijos ir Irano pajėgos laimės Sirijoje, ką darys „al Qaeda“ – nukreips savo dėmesį kitur ar kausis iki mirties Sirijoje? „Jų skaičiavimai gali pasikeisti pernakt, – teigia aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas. – Jie nepanaudojo Sirijos kaip pakilimo aikštelės į kitas valstybes, bet tai nereiškia, kad jie to nedarys.“

Viena iš esminių Vakarų karo su džihadistais savybių – jis nuolat kinta. Kartais jis atrodo kaip nesibaigianti misija – vieni priešai nukaunami, tuo tarpu iškart kitur išdygsta nauji. IS, vis labiau silpninama, tikrai persitvarkys, ir galbūt vis tiek išliks ne mažiau pavojinga. „Al Qaeda“ vėl plečiasi ir nėra atsisakiusi savo ambicijų surengti didelio masto ataką Vakaruose.

2013 m. pradžioje, baigdamas vadovavimą CŽV Michaelis Morellis JAV prezidentui Barackui Obamai, kuris atėjo į Baltuosius Rūmus norėdamas užbaigti karus, pasakė: „Mano vaikų karta ir mano anūkų karta vis dar kovos šį karą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius