Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ kovotojų atakos vietoje aptikta garstyčių dujų pėdsakų

Preliminarūs tyrimai rodo, kad ant minosvaidžių sviedinių, kuriuos džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai panaudojo prieš kurdų pajėgas Irake, esama garstyčių dujų, kurios yra vartojamos kaip cheminis ginklas, pėdsakų penktadienį pranešė vienas aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas.
Nesiliaujantys neramumai Sirijoje
ISIS / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV brigados generolas Kevinas Killea, karinių operacijų Irake ir Sirijoje štabo viršininkas, sakė, kad lauko tyrimų rezultatai nėra išsamūs, todėl nuodugni analizė toliau tęsiama, siekiant patikslinti ant sviedinių liekanų rastų cheminių medžiagų sudėtį.

JAV pareigūnai tiria pranešimus, kad „Islamo valstybė“ panaudojo cheminį ginklą rugpjūčio 11 dieną per ataką Machmuro vietovėje. Pastaraisiais mėnesiais buvo panašių pranešimų, tarp jų susijusių su viena „Islamo valstybės“ kovotojų ataka kaimyninėje Sirijoje.

K.Killea sakė Pentagono žurnalistams, kad kurdų pajėgos pristatė minėtas minosvaidžių sviedinių liekanas, kad jos būtų ištirtos, todėl gali kilti klausimų dėl šių daiktinių įrodymų patikimumo.

Kol kas nenustatyta, kur „Islamo valstybė“ būtų galėjusi gauti cheminių ginklų.

Po 2013 metais įvykdytų cheminių atakų Sirijoje JAV ir Rusijos diplomatinės pastangos padėjo įtikinti Damasko režimą atiduoti sunaikinti jos turėtas cheminių ginklų atsargas. Tačiau neatmetama prielaida, kad dalis tų medžiagų galėjo likti nesunaikintos arba kad kovotojai jų įgijo kitokiu būdu.

JAV pareigūnai išsakė susirūpinimą, kad „Islamo valstybė“ gali rasti cheminių ginklų ir juos pavartos per savo kampaniją, stengdamasi užgrobti daugiau teritorijų Irake ir Sirijoje.

Vašingtono vadovaujama koalicija palaiko irakiečių ir kurdų pajėgas, atakuodama „Islamo valstybės“ objektus Irake iš oro, taip pat vykdydama apmokymo ir aprūpinimo programą. Tačiau aukšto rango kariuomenės ir gynybos lyderiai diskutavo dėl galimybės pasiųsti į Iraką papildomų JAV pajėgų, kurios galėtų padėti nutaikyti aviacijos smūgius arba būti priskirtos prie irakiečių dalinių, kad galėtų geriau juos apmokyti ir konsultuoti.

Tikimybė, kad „Islamo valstybė“ gali naudoti cheminius ginklus, tampa dar vienu rizikos veiksniu tiems kariams ir gali dar labiau apsunkinti debatus dėl jų pasiuntimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius