-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ teroristai persekioja Irako krikščionis ir kitas religines mažumas

Savaitgalį šiaurės Irako Sinjaro miestą užėmus islamistų grupuotei „Islamo valstybė“, pirmuoju teroristų taikiniu tapo regione gyvenančios religinės mažumos, rašo naujienų svetainė cnn.com. Irake masiškai žudomi jazidų ir krikščionių religinių mažumų atstovai.
Krikščionys Irake patiria nuolatinius persekiojimus
Krikščionys Irake patiria nuolatinius persekiojimus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo radikaliųjų islamistų valdžios savaitgalį pabėgo šiaurės Irake gyvenanti kurdų religinė mažuma jazidai. „Islamo valstybės“ teroristai savo taikiniais taip pat laiko ir Irako krikščionis ir musulmonus šiitus.

Jazidai yra laikomi viena mažiausių Irako religinių mažumų. Jazidų religijai būdingas sinkretizmas – joje susipynę krikščionybės, judaizmo ir zoroastrizmo elementai. Ši religinė mažuma ilgą laiką patyrė persekiojimus, o vietos musulmonai jazidus vadina „velnio garbintojais“.

Pranešama, kad prasidėjus „Islamo valstybės“ atakoms, jau žuvo apie 70 jazidų vaikų. Keli šimtai religinei mažumai priklausančių moterų buvo nužudytos arba parduotos į vergiją, taip pat buvo nužudyta apie pusę tūkstančio vyrų.

Vienintelė Irako parlamente esanti jazidų atstovė Vian Dakhill teigė, kad „Islamo valstybės“ tikslas yra sunaikinti visą jazidų religinę mažumą.

Nuo 2003 m. Irake taip pat ypač sustiprėjo vietos krikščionių persekiojimai. Dažnai radikalūs musulmonai krikščionis verčia išsižadėti savo tikėjimo.

2003 m. Irake gyveno apie 60 tūkstančių krikščionių, o 2014 m. birželį jų skaičius sumažėjo iki 35 tūkstančių. Pranešama, kad birželio mėnesį Mosulo miestą paliko beveik visi krikščionys. Jiems grėsė mirtis už atsisakymą priimti islamą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius