-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogdinimus Briuselyje rengę broliai – padugnės iš nusikaltėlių pasaulio

Gerokai anksčiau negu susisprogdino nekaltų žmonių miniose, mirtininkai Ibrahimas El Bakraoui ir jo brolis Khalidas buvo eiliniai Briuselio nusikalstamo pasaulio veikėjai.
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui / „Twitter“ nuotr.

Automobilių vagystės, apiplėšimai ir susišaudymai su policija – tik kai kurie iš nusikaltimų, įrašytų į šių Belgijos pilietybę turėjusių brolių asmens bylas prieš tai, kai jie prisidėjo prie atakų Briuselio metropolitene ir oro uoste, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Manoma, kad jie abu palaikė ryšius su pagrindiniu Paryžiaus teroro atakų įtariamuoju Salahu Abdeslamu, o trečias įvardytas Briuselio išpuolių dalyvis – Najimas Laachraoui – tikriausiai pagamino bombas, panaudotas pernai lapkritį per išpuolius Prancūzijos sostinėje.

29 metų Ibrahimas, kuris antradienį susisprogdino oro uoste kartu su N.Laachraoui, 2010 metais buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl susišaudymo su policija, nurodė vietos žiniasklaida.

Jis dalyvavo nesėkmingame pinigų perlaidų bendrovės „Western Union“ biuro apiplėšime, per kurį vienam policininkui buvo peršauta koja.

Turkija pareiškė, kad buvo suėmusi Ibrahimą pernai birželį kaip „užsienietį teroristą kovotoją“, o vėliau deportavo jį į Nyderlandus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Belgijos tarnybos nesugebėjo patvirtinti to vyro ryšių su terorizmu, „nepaisant mūsų perspėjimų“, ir galiausiai jį paleido, nors kol kas neaišku, kada jis iš Olandijos išvyko į Belgiją.

Ibrahimas, kuris oro uosto apsaugos kamerų vaizdo įraše matomas kartu su dviem kitais įtariamaisiais stumiantys vežimėlius, ant kurių buvo sudėti sprogmenų prikrauti krepšiai, paliko nerimastingą žinutę savo kompiuteryje, sakė Belgijos federalinis prokuroras.

„Visur persekiojamas ... nebesaugus, – rašoma Ibrahimo žinutėje. – Nebežinau, ką daryti.“

„Twitter“ nuotr./Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui
„Twitter“ nuotr./Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui

Jo jaunesnis brolis, 27 metų Khalidas, susisprogdino Melbeko metropoliteno stotyje, esančioje netoli pagrindinių Europos Sąjungos institucijų būstinių. Anksčiau jis buvo teistas už automobilio vagystę ir 2011-aisiais buvo nuteistas kalėti penkerius metus, nurodė dienraštis „La Derniere Heure“.

Federaliniai prokurorai trečiadienį atskleidė, kad broliai buvo Belgijos piliečiai, nuteisti už praeityje įvykdytus nusikaltimus, bet tie nusikaltimai „nebuvo susiję su terorizmu“.

Pirmąkart apie juos buvo viešai paskelbta kovo 15 dieną, kai policija surengė reidą viename bute Forė rajone Briuselyje, tęsiant tyrimą dėl atakų Paryžiuje, per kurias žuvo 130 žmonių.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Belgijos ir Prancūzijos policija surengė operaciją tame bute, nes jis buvo išnuomotas Khalido El Bakraoui, prisidengusio išgalvotu vardu, ir buvo kelis mėnesius naudojamas kaip Paryžiaus atakas surengusių ekstremistų slapta buveinė.

Belgija kreipėsi į Interpolą, skelbdama Khalido paiešką: šis vyras buvo įtariamas išnuomojęs kelis kitus būstus, naudotus ruošiantis atakoms Paryžiuje. Vienas iš tų butų buvo Belgijos pietiniame Šarlerua mieste, iš kurio ekstremistai, vadovaujami kuopelės lyderio Abdelhamido Abaaoudo, išvažiavo smogti Prancūzijos sostinei.

Vida Press nuotr./Abdelhamidas Abaaoudas
Vida Press nuotr./Abdelhamidas Abaaoudas

Policija praėjusią savaitę manė, kad reido taikiniu tapęs butas Briuselyje tikriausiai yra tuščias, nes jame jau kelias savaites buvo išjungta elektra ir vandentiekis.

Tačiau pareigūnai susidūrė su ginkluotais įtariamaisiais; per smarkų susišaudymą vienas užpuolikas buvo nukautas, o kiti du pabėgo. Manoma, kad vienas iš jų buvo Salahas Abdeslamas, labiausiai ieškomas žmogus Europoje, kuris buvo suimtas trimis dienomis vėliau.

Manoma, kad brolių El Bakraoui tame bute nebuvo, bet buvo nustatytas jų ryšys su „Islamo valstybe“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius