-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandija oficialiai pripažino Palestinos valstybę

Islandija oficialiai pripažino Palestinos valstybę per ketvirtadienį Reikjavike surengtą oficialią ceremoniją ir tapo pirmąja tai padariusia Vakarų Europos šalimi. Kadaise Islandija buvo pirmoji valstybė, pripažinusi ir Lietuvos nepriklausomybę.
Oessuras Skarphedinssonas
Oessuras Skarphedinssonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Islandija Palestina

„Tai diena, kai aš oficialiai pranešu jums apie Palestinos nepriklausomybės pripažinimą, vykdant Islandijos parlamento valią“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Oessuras Skarphedinssonas, kreipdamasis į palestiniečių diplomatijos vadovą Riadą Malki per spaudos konferenciją.

Pirmąjį svarbų žingsnį tarptautinėje erdvėje nepriklausomybę paskelbusi Palestina pasiekė lapkritį. Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) suteikė palestiniečiams visateisę narystę šioje 193 nares turinčioje agentūroje. Lietuva balsavo prieš Palestinos narystę UNESCO, taip tapdama viena iš vos 14 valstybių, išsakiusių tokią poziciją.

Už Palestinos priėmimą, kuriam labiausiai priešinosi JAV ir Izraelis, balsavo 107 šalys, o 52 susilaikė.

„Lietuva balsavo prieš. Buvo priimtas toks sprendimas Vilniuje“, – tuomet paaiškino Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO laikinoji reikalų patikėtinė Violeta Baltrušytė.

Ji sakė negalinti plačiau komentuoti Lietuvos pozicijos.

Kaip sakė konferencijoje Paryžiuje dalyvaujanti Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė, iš ES šalių už Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje pasisakė 11 šalių, tiek pat susilaikė, o penkios buvo prieš. Be Lietuvos, prieš balsavo Čekija, Švedija, Vokietija ir Nyderlandai. Iš kitų įtakingų šalių prieš taip pat pasisakė JAV, Izraelis ir Australija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius