Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandija paskelbė aukščiausio laipsnio pavojų dėl ugnikalnių ir uždraudė skrydžius

Islandija šeštadienį paskelbė aukščiausio laipsnio pavojų dėl didžiausios šalyje ugnikalnių sistemos ir uždraudė visus skrydžius tame rajone, nes ekspertai mano, kad tikėtinas jo išsiveržimas.
Helkos ugnikalnis į rytus nuo Reikjaviko
Helkos ugnikalnis į rytus nuo Reikjaviko / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Islandija
Didelis sprogimas Bardarbunga ugnikalnyje gali signalizuoti pasaulinio kelionių chaoso, kurį prieš ketverius metus sukėlė iš kito Islandijos ugnikalnio išmestas ir virš Europos pasklidęs didžiulis pelenų debesis, pasikartojimą.

Šeštadienį po pietų Islandijos meteorologijos biuras (IMB) paskelbė manantis, kad po ledynu įvyko nedidelis išsiveržimas, tačiau vėlai vakare patvirtino, kad jokio vulkaninio aktyvumo įrodymų nėra.

„Šiuo metu nėra vulkaninio aktyvumo ženklų, – sakoma pranešime IMB interneto svetainėje. – Aviacijos spalvinis kodas Bardarbunga ugnikalniui lieka „raudonas“, nes negalima atmesti greito išsiveržimo galimybės“.

Nors oro erdvė minimame rajone buvo uždaryta, visi oro uostai Islandijoje veikia, pranešė pareigūnai.

Iš populiaraus tarp turistų regiono šiauriau Bardarbungos ugnikalnio Islandijos pietryčiuose evakuota apie 300 žmonių.

Naujas įvertinimas buvo paskelbtas po tris valandas trukusio ekspertų vertinimo iš oro.

„Negaliu tvirtinti, kad nieko neįvyko, tačiau aišku, kad nėra tirpimo požymių, kurie atsiranda (įvykus) išsiveržimui po ledynu, tad magma turbūt dar nepasiekė paviršiaus“, – visuomeniniam transliuotojui „Ruv“ sakė vienas autoritetingiausių Islandijos geofizikų Magnusas Tumi Gudmundssonas.

Pasak policijos, iš populiaraus tarp turistų regiono šiauriau Bardarbungos ugnikalnio Islandijos pietryčiuose evakuota apie 300 žmonių.

„Evakavimas buvo gana intensyvus, bet tik kanjonuose, ne gyvenamose vietovėse, – sakė Husavio policijos viršininkas Svavaras Palssonas Islandijos žiniasklaidai. – Daugiausia evakuota užsienio turistų“.

Pareigūnai aiškino nusprendę neevakuoti gyventojų, bet perspėjo juos, kad būtų budrūs, visą laiką įsijungę mobiliuosius telefonus.

Pirmadienį Islandijoje aviacijai buvo paskelbtas oranžinio lygio pavojus, kai suaktyvėjo Bardarbungos veikla, kuri buvo stipriausia nuo 1996 metų – užregistruotas 4,5 balo stiprumo žemės drebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius