Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugnikalnio pelenų debesis perrėš Europą per pusę (atnaujinta 17.40 val.)

Iš Islandijos ugnikalnio virš šiaurinės Atlanto vandenyno dalies atmosferoje esantys ugnikalnio pelenai šeštadienį gali išplisti į pietus iki Portugalijos ir gal būt į rytus iki Barselonos ar Marselio, pranešė Europos skrydžių saugumo užtikrinimo agentūra „Eurocontrol“.
Frankfurto oro uostas
Frankfurto oro uostas / „Scanpix“ nuotr.

Ispanijos oro transporto organizacija AENA pranešė, jog dėl per didelės pelenų koncentracijos 15 šiaurinių oro uostų uždaroma nuo 10 val. Grinvičo laiku (13 val. Lietuvos) iki 16 val. (19 val.).

Oro uostai jau uždaryti ar bus uždaryti Portugalijos šiaurinėje dalyje, taip pat Prancūzijos pietuose, sakoma „Eurocontrol“ pranešime.

Jame nurodoma, kad šeštadienį Europoje bus atlikta apie 25 tūkst. skrydžių, kai penktadienį jų buvo 30 342 – tai buvo normalus oro eismo lygis.

„Pelenai iš ugnikalnio tebesiveržia, potenciali užterštos pelenais erdvė yra nuo žemės paviršiaus iki 6 kilometrų“, – pažymima pranešime.

Vis dėlto, Prancūzijos oro transporto kontrolės įstaiga nurodė, jog šalies pietuose oro uostai veiks, bet padėtis bus atidžiai stebima. Naują vertinimą ketinama skelbti 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku.

Ugnikalnio pelenų debesis perrėš Europą per pusę

Islandijoje ugnikalnio išmetamų pelenų debesis vėl grasina paralyžiuoti susisiekimą lėktuvais Europoje, nes jis užslinko virš žemyno pakraščio, o sekmadienio rytą bus virš Britanijos vidurinės dalies ir Airijos, taip pat dengs didelius plotus Prancūzijoje ir Italijoje – debesis tartum padalins Europą į dvi dalis, rodo Britanijos meteorologų prognozė, pranešama tinklalapyje eco.rian.ru.

Britų sudarytuose prognozės žemėlapiuose debesis, savo pavidalu primenantis pasirengusią kirsti kobrą, plis rytų link taip, kad „kobros uodega“ perkirs Europą nuo Biskajos įlankos iki Sicilijos.

Islandijos meteorologijos tarnybos duomenimis, šiuo metu ugnikalnis vis dar išmeta pelenų iki aukštų atmosferos sluoksnių – virš 7 kilometrų.

Tuo tarpu iš zonos apie Ejafjadlio ugnikalnį, kuris vėl išsiveržė ketvirtadienio naktį, išsikėlė apie 60 gyventojų, pranešė šeštadienį civilinės saugos tarnybos pareigūnė.

„Daug pelenų krenta, vietinė bendruomenė paveikta“, – sakė naujienų agentūrai AFP Gudrun Johannesdottir, kuri pridūrė, kad padėtis atidžiai stebima, bet evakavimas neskelbiamas.

Pasak jos, vėl atvėrė duris Raudonojo Kryžiaus organizacijos centrai žmonėms, kuriems reikia pagalbos. Iš savo gyvenamų vietų pasitraukiantys žmonės privalo pranešti Raudonajam Kryžiui, nurodė ji.  

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius