Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanai ir graikai – didžiausi bedarbiai pasaulyje

Rekordas – ispanai ir graikai turi aukščiausius nedarbo rodiklius pasaulyje. Tarp jų bedarbių yra daugiau nei afrikietiškose ir Lotinų Amerikos šalyse, skelbia vokiečių „Financial Times“.
Ispanijos protestuotojai Madrido aikštėje
Ispanijoje dėl situacijos nesiliauja protestai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Europoje situacija vis dramatiškesnė. Ispanijoje kas ketvirtas žmogus yra bedarbis, 24,5 proc. nedarbas yra rekordinis pasaulyje. Bent jau tarp šalių, kurios statistiškai gali būti palyginamos. Analizę darė Tarptautinė darbo organizacija. Ją išspausdino vokiškasis „Financial times“.  

Antroje vietoje po ispanų – graikai, kur nedarbas mažesnis vos pora procentų – 22,3. Teigiama, kad tokiose Afrikos šalyse kaip Malis šiuo metu nedarbas mažesnis.

Tarptautinė darbo organizacija jokių stebuklų perspektyvoje nemato. Manoma, kad net ir 2015 metais kas penktas graikas bus bedarbis. Ispanijoje bedarbystė bus sumenkusi vos procentu, iki 23,4 proc. Teigiama, kad net ir menkas sumažėjimas nereikš, jog bedarbių iš tiesų yra mažiau. Jų sumažės, nes žmonės nebesikreips į specialias institucijas, žinodami, jog paramos, niekas nesuteiks, kiti tiesiog emigruos.

Smogė jaunimui

Nedarbas ypač apsunkina jaunuolių galimybes įsidarbinti. Ir ne tik krizės apsunkintose Europos šalyse. Graikijoje ir Ispanijoje tarp 24 ir vyresnių jaunuolių kas antras yra bedarbis. Tas pats yra šiaurės Afrikoje, regione, kur bedarbystė yra taip pat didelė, tačiau jaunuoliai taip nenukenčia.

„Bedarbiui jaunimui situacija pasaulyje artimiausiu metu nepagerės“, – skelbia Tarptautinė darbo organizacija. Jos duomenimis, kadangi krizė tęsiasi, jos pasekmės jaučiamos ir kitose šalyse – nuo rytų Azijos iki Lotynų Amerikos, taip pat ir Afrikoje, į pietus nuo Sacharos. 

Išsivysčiusiose šalyse, teigiama, jaunimo nedarbas turėtų artimiausiais metais mažėti. Tarptautinė darbo organizacija skatina jaunimui pagelbėti praktinėmis ir tolesnio lavinimo programomis, taip nesudaryti galimybių „tobulėti“ gatvėse.

Vokietijoje šiuo metu yra 2,9 mln. bedarbių, tai 6,8 proc. „Darbo rinka liks stabili, jei iš užsienio neatklys netikėtos problemos“, – sako Darbo agentūros Vokietijoje vadovas Jurgenas Weise.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius