Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 27 /23:26

M.Rajoy atstatydina Katalonijos vyriausybę, paleidžia parlamentą ir skelbia regiono rinkimus; Barselonoje – muštynės, sužeistas žmogus

Ispanijos prokuratūra kitą savaitę Katalonijos separatistų lyderiui Carlesui Puigdemont'ui pateiks kaltinimus sukilimo organizavimu, Katalonijos parlamentui penktadienį nubalsavus už vienašališką nepriklausomybės paskelbimą. Tuo metu penktadienio vėlų vakarą Ispanijos premjeras Mariano Rajoy paskelbė atstatydinantis Katalonijos vyriausybę, paleidžiantis parlamentą ir skelbiantis regiono rinkimus.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Katalonijos regioninis parlamentas penktadienį po pietų paskelbė vienašališką nepriklausomybės deklaraciją;
  • Ispanija Katalonijos lyderiui pateiks kaltinimus sukilimo organizavimu;
  • Ispanijos Senatas suteikė teisę Madridui įvesti tiesioginį valdymą;
  • Vienoje iš Barselonos aikščių susirinkę katalonai švenčia nepriklausomybę;
  • M.Rajoy sušaukė skubų ministrų kabineto posėdį;
  • M.Rajoy pranešė apie gruodžio 21 d. vyksiančius rinkimus;
  • Mariano Rajoy paskelbė atstatydinantis Katalonijos vyriausybę, paleidžiantis parlamentą.

Teismas tuomet svarstys ar priimti kaltinimus C.Puigdemont'ui. Pagal Ispanijos įstatymus už „sukilimo organizavimą“ gali būti baudžiama iki 30 metų laisvės atėmimu.

Tuo metu penktadienio vakarą Barselonos „Saint Jaume“ aikštėje – šventinės nuotaikos. Barselonos municipalinė policija teigia, kad čia ir aplinkinėse gatvėse susirinkę maždaug 17 tūkst. žmonių, praneša ispanų leidinys „El Pais“.

Už nepriklausomybę pasisakantis judėjimas „Katalonijos nacionalinė asamblėja“ (ANC) paragino čia susirinkti ir atšvęsti „respublikos paskelbimą“.

Priminsime, kad Katalonijos regioninis parlamentas penktadienį po pietų paskelbė vienašališką nepriklausomybės deklaraciją. Prieš balsavimą opozicija, nepritarianti nepriklausomybei, protestuodama paliko salę, ji liko pustuštė. Tuo metu kiek vėliau Ispanijos Senatas suteikė Madridui teisę visiškai perimti Katalonijos finansų, policijos, žiniasklaidos kontrolę ir daugiausia pusei metų apriboti regiono parlamento galias.

Netrukus po to M.Rajoy paskelbė penktadienio vakarą šaukiantis skubų ministrų kabineto posėdį. Jis prasidėjo apie 19 valandą vietos laiku (20 valandą Lietuvos laiku). Tuo metu Ispanijos karalius Felipe VI, atsižvelgdamas į neeilinę situaciją, kurią įplieskė vienašališkas nepriklausomybės paskelbimas Katalonijoje, atšaukė savo kelionę į Valensiją, kuri buvo numatyta pirmadienį.

Paskelbė paleidžiantis Katalonijos parlamentą ir pranešė rinkimų datą

Vėlų penktadienio vakarą M.Rajoy surengė spaudos konferencijoje, kurioje paaiškino, kaip toliau bus vykdomas 155-asis straipsnis. „Šiandien ispanams – liūdna diena, kai sveiko proto stygius triumfavo prieš įstatymą ir sugriovė demokratiją Katalonijoje“, – pareiškė jis. Anot M.Rajoy, Vyriausybė jau susitarė dėl tolesnių priemonių. Ši padėtis yra „draskanti širdį, liūdna ir kelianti sielvartą“.

Vyriausybė nutarė atleisti Katalonijos regioninės policijos (Mossos d'Esquadra) direktorių ir uždaryti katalonų vyriausybės atstovybes Madride ir pasaulyje, išskyrus vieną Briuselyje veikiantį biurą.

„Kalbame apie tai, kaip kuo greičiau grįžti į normalų gyvenimą, kuris pirmiausia paremtas įstatymu. Aš paleidžiu Katalonijos parlamentą, atstatydinu Katalonijos vyriausybę, o gruodžio 21 d. bus surengti regiono rinkimai“, – pranešė M.Rajoy.

Anot jo, C.Puigdemont'as turėjo galimybę skelbti rinkimus, tačiau dabar centrinė Ispanijos valdžia kviečia į rinkimus ir suteikia teisę katalonams balsuoti.

M.Rajoy teigė nusprendęs kuo greičiau sušaukti laisvus, aiškius ir teisėtus rinkimus ir atkurti demokratiją. „Niekada nenorėjome prieiti tokios situacijos“, – pareiškė jis.

Kaip skelbia portalas „El Pais“, M.Rajoy paskelbė apie gruodžio 21 d. vyksiančius rinkimus. Jis pranešė perimantis Katalonijos finansų, policijos, žiniasklaidos kontrolę, taip pat paskelbė, kad parlamentas paleidžiamas.

Regiono lyderių atstatydinimas tikriausiai sulauks įnirtingo pasipriešinimo Katalonijoje, kur tūkstančiai žmonių išėjo į gatves švęsti nepriklausomybės paskelbimo.

Šių drastiškų priemonių Ispanijos centrinė vyriausybė nusprendė imtis reaguodama po anksčiau penktadienį įvykusio Katalonijos parlamento balsavimo, per kurį buvo išreikštas palaikymas regiono nepriklausomybei.

Išdaužtas redakcijos durų stiklas

Ispanų „El Pais“ skelbia, kad Katalonijos radijas jau sulaukė protesto prieš Ispanijos vienybės palaikymą išraiškos – buvo sudaužytas redakcijos durų stiklas. Netrukus prie redakcijos biuro atsiųstos Katalonijos regiono policijos pajėgos „Mossos D'Esquadra“.

Sužeistas žmogus

Kaip skelbia ispanų portalas „El Pais“, penktadienio vėlų vakarą eisenoje, kurioje reiškiamas palaikymas Ispanijos vienybei, fiksuoti pirmieji incidentai. Prie vieno iš barų Barselonoje kilo muštynės. Vienas žmogus sužeistas. Netrukus agresijos protrūkio pasirodė Katalonijos regiono policijos pajėgos „Mossos D'Esquadra“.

E.Macronas sako visiškai remiantis Ispanijos premjerą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį pareiškė visiškai remia Ispanijos ministrą pirmininką Mariano Rajoy ir jo pastangas Katalonijoje užtikrinti įstatymų viršenybę, Madridui ruošiantis maištaujančiame regioje įvesti tiesioginį valdymą.

„Pripažįstu tik vieną partnerį Ispanijoje – tai premjeras M.Rajoy. Ispanijoje galioja įstatymų viršenybė ir konstitucijos numatytos taisyklės. Jis siekia užtikrinti, kad visa tai būtų gerbiama, ir aš jį visiškai remiu“, – žurnalistams sakė E.Macronas, viešintis Prancūzijos Gvianoje, jo šalies užjūrio teritorijoje.

J.-C.Junckeris: Katalonijos krizė gali sukelti „naujų įskilimų“ Europos Sąjungoje

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris penktadienį perspėjo, kad 28 nares turinčioje Europos Sąjungoje „gali atsirasti daugiau įskilimų“, Katalonijos regioninei vyriausybei paskelbus nepriklausomybę nuo Ispanijos.

„ES nereikia daugiau įtrūkimų, įskilimų“, – žurnalistams sakė J.-C.Junckeris, viešintis Prancūzijos Gvianoje.

Savo pasisakymu Europos Komisijos pirmininkas netiesiogiai parėmė Ispanijos vyriausybė Madride.

„Neturėtume įsitraukti į vidinį Ispanijos konfliktą, tačiau nenorėčiau, kad Europos Sąjunga ateityje turėtų 95 valstybes nares“, – sakė pirmininkas perspėdamas apie tai, kad ši krizė gali paskatinti kitus separatistinius judėjimus.

Visą penktadienio įvykių rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius