Ispaniją niokoja miškų gaisrai

Šimtai ugniagesių, kuriems padeda vandenį iš oro pilantys lėktuvai, kovoja su Ispanijos šiaurės rytuose siaučiančiais nekontroliuojamais miškų gaisrais, jau pražudžiusiais keturis žmones.
Gaisrininkas kovoja su ugnimi.
Gaisrininkas kovoja su ugnimi. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtosios aukos liepsnos pareikalavo pirmadienį, kai ligoninėje mirė 64 metų prancūzas. Ugniai apsupus jo automobilį, vyras apdegė 80 proc. kūno, pranešė Katalonijos vietos valdžia.

Dar 23 žmonės sužeisti, aštuoni jų vis dar gydomi ligoninėje.

Gaisrai kilo sekmadienį, netoli La Chunkeros miestelio, o padedamos iki 90 kilometrų per valandą siekiančio vėjo liepsnos greitai išplito po visą Alt Empordos regioną, esantį netoli pasienio su Prancūzija.

Liepsnų, nuniokojusių iki 13 tūkst. hektarų žemės, dūmai pasiekė Barseloną, antrą pagal dydį Ispanijos miestą, esantį už 150 kilometrų į pietus nuo pasienio.

Ugnis vis dar „nesuvaldyta“, pareiškė Katalonijos vidaus reikalų ministras Felipas Puigas.

Gaisrą greičiausiai sukėlė numesta nuorūka ar mažas sprogstamasis įtaisas, kuris užsidegė „dėl „neatsargumo ir aplaidumo“, pridūrė jis.

Su liepsnomis kovoja daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių, tarp jų daugiau kaip 500 ugniagesių ir 150 savanorių, kurie dirba kartu su policija, kariais ir miškininkais, teigė Katalonijos ugniagesių atstovas.

Jiems padeda 22 Prancūzijos ir Ispanijos lėktuvų, kurie pila vandenį. Pareigūnai orlaivių sekmadienį dėl stipraus vėjo naudoti negalėjo.

Ugniagesiai tūkstančiams 17 miestelių gyventojams nurodė likti namuose, uždaryti langus ir duris, taip apsisaugant nuo liepsnų ir dūmų keliamo pavojaus.

Sekmadienį žuvo prancūzas ir 15-metė jo dukra, kurie paliko savo degantį automobilį ir nuo uolos šoko į jūrą, taip mėgindami išvengti besiartinančios liepsnos. Vyro žmona ir dar du vaikai buvo sužeisti, jie gydomi ligonėje.

„Ten, kur jie šoko, reikėjo mestis maždaug metrą į priekį, kad pasiektum jūrą. Jie greičiausiai nenušoko pakankamai toli ir pataikė ant apačioje esančių uolų“, – teigė Portbou, kur įvyko nelaimė, meras Jose Luisas Salas-Mallolas.

75 metų prancūzą, pamačiusį, kaip Llerso miestelyje jo namus praryja ugnis, ištiko širdies smūgis.

Ugniagesiai tūkstančiams 17 miestelių gyventojams nurodė likti namuose, uždaryti langus ir duris, taip apsisaugant nuo liepsnų ir dūmų keliamo pavojaus.

Šimtai žmonių naktį praleido regione įkurtose laikinose prieglaudose.

Pareigūnai atidarė svarbiausią greitkelį, jungiantį Figuereso miestelį Ispanijoje ir Perpinjaną Prancūzijoje. Prasidėjus gaisrams šį kelią teko uždaryti jau du kartus.

Atnaujintas eismas ir greituoju Ispaniją ir Prancūziją jungiančiu geležinkeliu.

Ispanijoje po sausiausios žiemos per 70 metų gaisrų pavojus ypač didelis.

Kiek anksčiau šį mėnesį kilęs gaisras pietiniame Ispanijos Valensijos regione jau nuniokojo 50 tūkst. hektarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius