-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanija pasiūlė priimti laivą su daugiau nei 100 migrantų 

Ispanija sekmadienį pasisiūlė priimti prie Italijos krantų įstrigusį labdaros organizacijos „Proactiva Open Arms“ laivą su daugiau nei 100 migrantų.
Migrantai Ispanijos nevyriausybinės organizacijos „Proactiva Open Arms“ laive
Migrantai Ispanijos nevyriausybinės organizacijos „Proactiva Open Arms“ laive / „Scanpix“/AP nuotr.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas „šiandien nurodė Alchesiraso uostui būti pasirengusiam priimti laivą“, sakoma jo kanceliarijos pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad padėtis laive yra „sudėtinga“, ir griežtai kritikuojamas „nesuprantamas Italijos valdžios sprendimas (...) uždaryti visus savo uostus“ migrantams.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini, kuris yra ir šalies vicepremjeras, atsisako leisti migrantus gelbėjantiems laivams švartuotis šalies uostuose.

Italijos valdžia leidžia atvykėliams išsilaipinti tik tuomet, kai kitos Europos šalys sutinka priimti kurią nors atskirą migrantų grupę.

Pasak organizacijos „Open Arms“, Madridas nusprendė priimti laivą, atsižvelgdamas į „nepriimtiną“ padėtį, kurioje atsidūrė laive vis dar esantys 105 migrantai, tarp jų – du vaikai.

„Ispanijos uostai nėra artimiausi ar saugiausi „Open Arms“, tačiau kol kas Ispanija yra vienintelė šalis, norinti jį priimti“, – pareiškė organizacija.

Antiimigracinės „Lygos“ partijos lyderis M.Salvini teigia, kad Italijai, į kurią pirmiausia gabenami išgelbėti migrantai, užkraunama pernelyg didelė našta.

Prancūzija sekmadienį pranešė priimsianti 40 migrantų iš „Open Arms“, jei jie atitinka pabėgėliams keliamus reikalavimus.

„Prancūzija įsipareigoja įvykdyti savo pažadą priimti 40 žmonių“, – pareiškė šalies vidaus reikalų ministerija.

ES narės nesutaria

ES šalys nesutaria, kaip elgtis su Viduržemio jūrą perplaukusiais migrantais. Kai kurios jų, kaip ir Italija, nesutinka įsileisti juos išgelbėjusių laivų.

Ispanijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį dar kartą paragino Italijos valdžios institucijas leisti migrantams išsilaipinti.

Anot ministerijos, „Italijos vyriausybė gali būti tikra, kad jiems išsilaipinus, 107 migrantus pasidalins“ juos priimti pasirengusios šalys – Prancūzija, Vokietija, Liuksemburgas, Portugalija, Rumunija ir Ispanija.

Italijos valdžia šeštadienį nenoriai leido 27 nepilnamečiams išsilaipinti iš „Open Arms“, bet pareikalavo, kad visi kiti migrantai liktų laive.

„Open Arms“ stovi nuleidęs inkarą šalia Lampedūzos salos nuo ketvirtadienio. Pasak įgulos, po jūroje praleistų dviejų savaičių padėtis laive yra kritiška.

Organizacijos „Open Arms“ steigėjas Oscaras Campsas sekmadienį paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip keturi migrantai iššoko iš laivo ir mėgino plaukti į krantą, tačiau buvo sustabdyti ir grąžinti į laivą.

Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM) duomenimis, dingusiais laikomi mažiausiai 840 žmonės, šiemet mėginę perplaukti jūra iš Libijos į Europą.

Viduržemio jūroje šiuo metu migrantus tebegelbėja vos keli civiliniai laivai, tokie kaip „Open Arms“ ar „Ocean Viking“. Sakoma, kad jie sulaukia vis priešiškesnės reakcijos Europos uostuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius