Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 21 /18:29

Ispanija sieks Katalonijos lyderio arešto, jeigu šis vyks į Daniją

Ispanija sieks buvusio katalonų lyderio Carleso Puigdemont‘o arešto, jeigu šis vyks iš Belgijos, kur šiuo metu gyvena, į Daniją dalyvauti universiteto debatuose, sekmadienį paskelbė Ispanijos prokuratūra.
Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemontas
Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemontas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokurorų teigimu, tokiu atveju „nedelsiant“ bus kreiptasi į teismą, kad šis išduotų arešto orderį C.Puigdemont‘o areštui.

Centrinė Ispanijos valdžia atleido C.Puigdemont‘ą po to, kai Katalonijos parlamentas spalio 27 d. balsavo už regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos. Ispaniją taip pat paragino Daniją perduoti C.Puigdemont‘ą Madridui, jeigu jis atvyks.

C.Puigdemont‘as pabėgo į Belgiją spalio pabaigoje po to, kai Madridas atleido jo vyriausybę, tačiau siekia grįžti į valdžią po to, kai už Katalonijos atsiskyrimą nuo Ispanijos pasisakančios partijos laimėjo absoliučią daugumą gruodį vykusiuose vietos parlamento rinkimuose.

Tačiau namuose jam gresia kaltinimai maišu, kurstymu maištauti ir netinkamų viešųjų lėšų panaudojimu. Keli jo bendražygiai jau yra suimti dėl kaltinimų prisidėjus prie to, kad regiono parlamentas spalio 27 d. vienašališkai paskelbė nepriklausomybę.

Ispanijos generalinė prokuratūra šeštadienį pareiškė, kad „neleistina, jog parlamentinio imuniteto privilegija interpretuojama, kaip nebaudžiamumas“.

Galutinį sprendimą priims Ispanijos teisėjas, kuris turės per rekordinį laiką išduoti orderį Danijos institucijoms apklausti C. Puigdemont‘ą.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena gruodžio pradžioje panaikino Europos arešto orderius C.Puigdemont‘ui ir dar keturiems jo pavaduotojams, kurie taip pat pabėgo į Belgiją, teigdamas, kad tai apsunkins visą tyrimą dėl regiono lyderių veiksmų. Tačiau jis perspėjo, kad šie būtų suimti, jeigu sugrįžtų.

C.Puigdemont‘as ketina dalyvauti Kopenhagos universitete vyksiančiuose debatuose apie Katalonijos atsiskyrimo krizę, nurodoma universiteto interneto puslapyje. Tai būtų jo pirmoji vieša kelionė po to, kai jis atvyko į Belgiją. Be to, leidimo nuolat gyventi Belgijoje neturintis C.Puigdemont‘as privalo trumpam išvykti, kad atitiktų ES laikino gyvenimo taisykles.

Pirmadienį C.Puigdemont‘as taip pat turėtų įvardinti kandidatą, kurį ketina nominuoti vadovauti Katalonijos vyriausybei. Iki šiol jis buvo laikytas pagrindiniu kandidatu, tačiau jis nori valdyti būdamas Belgijoje, kad išvengtų arešto namie. Tačiau centrinė vyriausybė Madride atmeta galimybę leisti jam vadovauti Katalonijai tremtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius