Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ispanija skelbia karą alternatyviajai medicinai

Ispanijos vyriausybė trečiadienį paskelbė karą alternatyviosios medicinos metodams, tokiems kaip akupunktūra ir homeopatija, pavadino juos pavojingais sveikatai ir pareiškė ketinanti uždrausti teikti tokias paslaugas gydymo įstaigose.
Akupunktūra
Akupunktūra / 123rf.com nuotr.

Mokslo ir sveikatos ministrų pristatytu planu siekiama užkirsti kelią tokios praktikos „potencialiai kenksmingam poveikiui“, kai jos „naudojamos kaip alternatyva (moksliškai pagrįstam) gydymui arba kaip papildomas gydymas“, sakoma vyriausybės pareiškime.

Jame nedetalizuojama, kas laikoma alternatyviąja medicina, bet kaip pavyzdys pateikiama akupunktūra ir homeopatija.

„Daug žmonių vis dar tiki, kad kai kurie gydymo formos yra veiksmingos, nors tai nėra moksliškai įrodyta“, – pažymėjo vyriausybė.

Remiantis 2016-asiais atlikta apklausa „59,8 proc. žmonių tiki, kad akupunktūra turi gydomąjį poveikį, o 52,7 proc. mano, kad homeopatiniai produktai yra veiksmingi“, – teigiama plane.

Madridas leido suprasti, kad nori „eliminuoti“ alternatyviąją mediciną gydymo įstaigose, kur visas paslaugas nuo šios turės teikti „pripažinti“ specialistai.

Taip pat planuojama palaipsniui išstumti alternatyviųjų gydymo metodų dėstymą iš Ispanijos universitetų, sudarant susitarimus su aukštojo mokslo įstaigų dekanais, kancleriais arba Ispanijos regionų valdžios institucijomis nebeteikti diplomų, susijusių su šiomis sritimis.

Be to, Madridas nori pakeisti įstatymus, kad būtų sugriežtinta kova su „klaidinančia reklama“, pavyzdžiui, alternatyviosios medicinos liaupsinimu internete.

Šis klausimas Ispanijoje neseniai atsidūrė dėmesio centre: sveikatos priežiūros darbuotojai ir mokslininkai spaudė Sveikatos apsaugos ministeriją imtis veiksmų po keleto didelio atgarsio sulaukusių incidentų, kai alternatyviosiomis priemonėmis gydęsi pacientai mirė.

Kaip praneša Ispanijos „Asociacija pacientams ginti nuo pseudomokslinių terapijos priemonių“, leukemija sirgęs 21 metų Mario Rodriguezas mirė, nusprendęs atsisakyti gydymo ligoninėje ir kliautis vienu naturopatu, tikinusiu, kad gali vėžį išgydyti vitaminais.

„Tėti, aš klydau“, – sūnaus žodžius mirties patale citavo vaikino tėvas Julianas Rodriguezas.

Ši asociacija yra sudariusi ilgą sąrašą, į kurį įtraukė alternatyviuosius gydymo metodus, tokius kaip aromoterapija, akupunktūra ir netgi psichoanalizę, išvystytą garsiojo austrų neurologo Sigmundo Freudo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius