Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ispanija stabdo ginklų eksportą į Turkiją dėl operacijos Sirijoje

Ispanija, stambi ginklų eksportuotoja Turkijai, antradienį tapo dar viena šalimi, paskelbusia, kad stabdo karinės produkcijos pardavimą Ankarai dėl jos pradėtos karinės operacijos šiaurės rytų Sirijoje.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos socialistų vyriausybė paprašė Turkijos „nutraukti šią karinę operaciją“, nes ji „kenkia regiono stabilumui“, didina pabėgėlių skaičių ir kelia grėsmę Sirijos teritoriniam vientisumui.

„Koordinuodamasi su savo partnerėmis Europos Sąjungoje, Ispanija nebeišduos naujų eksporto licencijų karinei įrangai, kuri gali būti panaudota per operaciją Sirijoje“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Legitimūs Turkijos būgštavimai dėl saugumo turi būti svarstomi ir sprendžiami politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, o ne kariniais veiksmais“, – priduriama jame.

2008–2018 metais Ispanija buvo penkta didžiausia Turkijos ginklų tiekėja po Jungtinių Valstijų, Pietų Korėjos, Vokietijos ir Italijos, skelbia Stokholmo Tarptautinis taikos tyrimų institutas.

Praėjusią savaitę Turkijos pradėtas puolimas prieš Sirijos kurdų pajėgas sulaukė tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.

Anksčiau antradienį britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad Londonas neišduos „jokių licencijų eksportuoti į Turkiją prekes, kurios galėtų būti panaudotos per karines operacijas Sirijoje“.

Panašų žingsnį žengė ir kelios kitos Europos šalys, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo ruožtu tvirtina, kad Vakarų grasinimai ir sankcijos bei ginklų embargas nesustabdys Ankaros karinės operacijos.

Jis žadėjo tęsti operaciją, nukreiptą prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Turkija laiko jos teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“, kol bus „pasiekti mūsų tikslai“.

R.T.Erdoganas taip pat sakė norintis įkurti saugumo zoną šiaurinėje Sirijos dalyje, kur Turkija galėtų perkelti daugumą iš 3,6 mln. pabėgėlių, priimtų per Sirijos konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius