Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija teisme bando sutrukdyti C.Puigdemont'ui grįžti į Katalonijos vadovo postą

Ispanijos vyriausybė penktadienį paskelbė apie teisinį užginčijimą dėl buvusio Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o bandymo sugrįžti į šį postą, remdamasi tuo, kad jis yra ieškomas dėl savo vaidmens per nesėkmingą regiono bandymą atsiskirti nuo Ispanijos.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / „Scanpix“/AP nuotr.

C.Puigdemont'as, Katalonijos parlamentui spalio mėnesį paskelbus nepriklausomybę, buvo Madrido atleistas ir pabėgo į Belgiją. Regiono parlamentas, kuriame po naujų, gruodžio mėnesį įvykusių rinkimų separatistų partijos turi absoliučią daugumą, šią savaitę pasirinko C.Puigdemont'ą savo kandidatu į Katalonijos lyderius.

Katalonijos parlamentas antradienį turi svarstyti, ar sugrąžinti į šį postą C.Puigdemont'ą, kurio sugrįžus į Ispaniją laukia areštas už maištą, antivyriausybinę veiklą ir netinkamą valstybės lėšų panaudojimą. Kaltinimai yra susiję su jo bandymu atskirti regioną nuo Ispanijos.

„Žmogus, kuris šalies teritorijoje yra ieškomas dėl tokių rimtų nusikaltimų, nesusitaikęs su savo atsakomybe prieš įstatymą negali bandyti duoti Katalonijos vyriausybės vadovo priesaikos“, – paskelbusi apie apeliaciją Konstituciniam Teismui sakė Ispanijos vicepremjerė Soraya Saenz de Santamaria.

Jei Konstitucinis Teismas sutiks svarstyti vyriausybės apeliaciją, jis gali nurodyti sustabdyti planuojamą Katalonijos parlamento balsavimą dėl įgaliojimų suteikimo.

Vyriausybė į teismą kreipėsi nepaisydama Valstybės Tarybos – svarbiais klausimais patarinėjančios aukščiausios patariamosios institucijos – rekomendacijos to nedaryti. Ketvirtadienį vakare Taryba nurodė, kad „prevencinis užginčijimas“ pagal konstituciją yra draudžiamas.

Tačiau S.Saenz de Santamaria sakė, kad nors vyriausybė gerbia Valstybės Tarybos „teisinius kriterijus“, Tarybos nuomonė „vyriausybei nėra įpareigojama“.

Naujai išrinktas Katalonijos parlamento pirmininkas Roger Torrentas sakė, kad C.Puigdemont'as lieka vienintelis kandidatas į naujosios Katalonijos vyriausybės vadovus.

„Kai turėsime Konstitucinio teismo sprendimą, analizuosime atsakymą ir teisiniu požiūriu – tai asamblėjos teisės departamento atsakomybė – ir politiniu požiūriu“, – sakė jis.

Separatistų partijos gruodžio mėnesį laimėjo 70 iš 135 vietų Katalonijos parlamente – dviem mažiau nei per 2015 metų rinkimus.

Pirmalaikius rinkimus praėjusį mėnesį sušaukė Ispanijos centrinė vyriausybė, kuri po Katalonijos nepriklausomybės paskelbimo spalio mėnesį įvedė regione tiesioginį valdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius