-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanija tiria melagingų naujienų apie Kataloniją šaltinius

Ispanijos gynybos ministrė Maria Dolores de Cospedal sako, kad šalies vyriausybė tiria, kas slepiasi už dezinformacijos kampanijos prieš Katalonijos regioną; įtariama, kad gali būti įsivėlusi Rusija ir Venesuela.
Protestas Katalonijoje
Protestas Katalonijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.D.Cospedal žurnalistams Briuselyje sakė, kad „didžiuma veiksmų įvykdyti iš Rusijos teritorijos“, tačiau dar nėra įmanoma nustatyti šių veiksmų šaltinio.

Pasak ministrės, panašūs veiksmai „pasikartojo iš Venesuelos teritorijos“.

Ministrė atsisakė komentuoti, kokio masto yra dezinformacijos kampanija ir koks gali būti jos poveikis gruodžio 21 dienos rinkimams Katalonijoje,

Anot M.D.Cospedal, melagingų naujienų kiekis Katalonijoje „kinta kiekvieną dieną, negalime pateikti tikslių skaičių“.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Alfonso Dastis sako, kad analogiškas pareigas einančius savo partnerius Europos Sąjungoje informuos apie kibernetinį kišimąsi tikėtinai iš Rusijos ir kitų teritorijų; siekiama skleisti dezinformaciją apie nepriklausomybės siekį šiaurės rytų regione Katalonijoje.

A.Dastis žada pirmadienį Briuselyje ES aukščiausio rango diplomatams pranešti, kad surinkta informacija rodo žiniasklaidos tinklų internetinį duomenų srautą „Rusijoje ir kitose šalyse“ po uždraustojo spalio 1 d. referendumo dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Atkreipdamas dėmesį į neseniai įvykusį susitikimą tarp „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o ir žinomo Katalonijos nepriklausomybės šalininko, A.Dastis sakė, kad yra ženklų, jog J.Assange'as ir kiti „mėgina įsikišti į Katalonijos krizę ir ja manipuliuoti“.

Ispanija praėjusią savaitę sakė, kad turima informacija nebūtinai reiškia, jog į dezinformacijos kampaniją įsitraukusi Rusijos vyriausybė. Ispanijos vyriausybė kaltinimų kišimusi kol kas nepagrindė įrodymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius