-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanijoje plečiamas tyrimas dėl Katalonijos separatistų

Ispanijos teisėjas, tiriantis atstatydinto Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o ir jo buvusios vyriausybės veiksmus, prieš kitą savaitę vyksiančius regiono valdžios rinkimus išplėtė tyrimą ir į jį įtrauks daugiau separatistų lyderių.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprendime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, teisėjas policijos prašo ištirti C.Puigdemont'o partijos PdeCat aukšto rango narių veiklą, taip pat nuomonių apklausose pirmaujančios Kairiųjų respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) narius.

Tyrėjų akiratyje taip pat atsidurs dvi regiono nepriklausomybę remiančios pilietinės organizacijos – „Omnium Cultural“ ir „Katalonijos nacionalinė asamblėja“ (ANC).

Tarp tiriamų asmenų bus Marta Rovira, esanti gruodžio 21-ąją vyksiančių Katalonijos regiono rinkimų ERC partijos sąrašo viršuje.

Teisėjas taikosi į veikėjus, priklausiusius „strateginiam komitetui“, kaip teigiama, įkurtam, kad padėtų pasiekti Katalonijos nepriklausomybę.

Tokio komiteto egzistavimas minimas dokumente, kurį policija rado atlikusi kratas atleisto regiono viceprezidento Oriolio Junqueraso artimiausio padėjėjo namuose.

Komitetą sudarė C.Puigdemont'as, O.Junqueras, dviejų nepriklausomybę remiančių pilietinių organizacijų vadovai ir separatistų partijų generaliniai sekretoriai. Tokias pareigas ERC partijoje tuo metu ėjo M.Rovira.

Teisėjų sprendimas reiškia, kad M.Rovirai gali būti apkaltinta ir suimta, kaip jau nutiko ERC vadovui O.Junquerasui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oriolis Junquerasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oriolis Junquerasas

Teisėjas Pablo Llarena tiria, ar buvo rengiamas sąmokslas Katalonijos nepriklausomybę paskelbti „smurtiniu būdu“. Už tokius veiksmus gali būti keliami kaltinimai „maištavimu“ ir gresia beveik 25 metų įkalinimo bausmė.

Tyrimu taip pat siekiama išsiaiškinti, ar buvo užsiimama „antivyriausybine veikla“, apibrėžiama kaip „vieši veiksmai, lydimi sumaišties“, skatinantys nesilaikyti įstatymų. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 15 metų įkalinimo.

Šiuo metu tyrimas atliekamas dėl 22 asmenų. Iš jų 14 yra nušalinto Katalonijos vyriausybės nariai, įskaitant buvusią parlamento pirmininkę Carme Forcadell ir penkis aukšto rango jos biuro narius, taip pat ANC ir „Omnium Cultural“ vadovai.

Keturi asmenys, tarp jų ir O.Junquerasas, tebėra suimti.

Regiono parlamentui spalio 27 dieną paskelbus nepriklausomybę, Ispanijos centrinė vyriausybė atstatydino Katalonijos vyriausybę ir paskelbė regioninius rinkimus gruodžio 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius