-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje vilas įsigiję užsieniečiai graužiasi nagus: kainos krito perpus, šalyje yra 800 000 tuščių būstų

Atostogų vilos Ispanijos pakrantėse kai kur jau parduodamos už pusę kainos. Ir tai dar ne pabaiga. Ispanijoje augant nedarbui, blogų paskolų vis daugėja, tad rinkoje atsiranda vis daugiau ir daugiau būstų. Kainos ir toliau ritasi žemyn.
Ikaria
Ikaria / Evgeniy Isaev nuotr.

Ekonomikos krizė Ispanijoje yra didžiausia per pastaruosius dvidešimt metų: kas ketvirtas žmogus neturi darbo, norėdama paremti griūvančius bankus, vyriausybė sumažino socialines išmokas, padidino mokesčius. Nekilnojamojo turto burbulas sprogo. 

Tačiau juodo tunelio gale, regis, matomas bent šioks toks šviesulys. Ispanijoje artimiausiais metais laukiama milžiniškų investicijų. Skaičiuojama, kad 1,1 mlrd. eurų bus investuota Mursijos pietryčiuose, kur iškils Disneilando tipo parkas. 103 hektarų plote bus pastatytas pramogų parkas, prekybos centras, baras, restoranai. Į projektą įsitrauks JAV bendrovė „Paramount“ – jos vardu ir bus pavadintas parkas. 

Meras Fernando Ceronas šią vasarą statybvietėje įmūrijo pirmą akmenį. „Mes žvelgiame į priekį. Čia bus sukurta 22 600 naujų darbo vietų“, – sakė jis. Miestui ir regionui naujų darbo vietų reikia kaip smarkaus lietaus po didžiulės sausros. 

Lūkesčių turi ir tūkstančiai Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Šveicarijos ir Austrijos piliečių, kurie Ispanijoje yra įsigiję poilsio rezidencijas. Jie viliasi, kad 2015 metais planuojamas atidaryti naujas „Paramount“ parkas, kuris, kaip prognozuojama, pritrauks 3 mln. lankytojų per metus, pažadins ir jų norą Ispanijoje įsigyti antruosius namus. 

Smuko kainos

„Masinė pasiūla stipriai smukdo būstų kainą“, – sakė Markas Stucklinas, bendrovės „Spanish Property Insight“ atstovas. 

Namų ir butų kainos Ispanijoje, priklausomai nuo vietovės, atpigo net iki 50 procentų. Naujų kvartalų statytojai ekonominio pakilimo metu persistengė ir rinkai pasiūlė gerokai daugiau būstų nei jų reikėjo. Ispanijos būsto ministerijos duomenimis, šiandien Ispanijoje stovi 800 000 tuščių, neparduotų ir nenaudojamų būstų. 

Dauguma jų pastatyti pakrantėje, nes statybos bendrovės orientavosi į užsienio pirkėjus – ne tik į vokiečius, britus ar šveicarus, ekonominio pakilimo metu antrais namais šalies pakrantėje domėjosi ir patys ispanai. 

Anot welt.de, dauguma statytojų šiandien bankrutavę. Būstus perėmė bankai ir juos beviltiškai siūlo sąstingio apimtai Ispanijos rinkai. „Masinė pasiūla stipriai smukdo būstų kainą“, – sakė Markas Stucklinas, bendrovės „Spanish Property Insight“ atstovas. 

Kainų kritimo pabaigos ekspertai teigia vis dar nematantys. „Kainos kris dar labiau“, – prognozavo Didžiosios Britanijos nekilnojamojo turto tyrimų bendrovės  ekonomistas Raj Badiani. Norėdami atsikratyti blogų paskolų, Ispanijos bankai rinkai pasiūlys dar daugiau būstų.

Atostogų būsto nebereikia

Anot welt.de, savo antrų namų netenka vis daugiau ispanų. Vis mažėjant pajamoms, ispanai siekia išlaikyti savo pagrindinius namus ir apie poilsio rezidencijas nė nebegalvoja. Žmonės neteko darbo ir neišgali mokėti paskolų.

Dauguma šiuo metu parduodamų namų yra šalies pakrantėje, poilsiautojų mėgstamuose atostogų regionuose. Teigiama, kad krizė labiausiai ir įsivyravo regionuose, kur nekilnojamojo turto objektai buvo įsigyti poilsiui. Planai apie „Paramaunt“ parko statybas daugeliui turtą įsigijusių užsieniečių skamba lyg raminanti širdies simfonija.

„Jei projektas bus įgyvendintas, jis bus tarsi magnetas turistams, tokio magneto Mursijai labai trūksta“, – rašo vienas savininkas. Forumuose savininkai neslepia tikintys, kad šis parkas gali tapti vienu pasaulinių traukos centrų, kurį išvysti plūs daugybė pasaulio žmonių.

David Sim nuotr./Formenteros sala Ispanijoje
Davido Simo nuotr./Formenteros sala Ispanijoje

Deja tie, kurie 2015 metų laukti nebegali, priversti savo būstus parduoti jau šiandien. Ir gerokai pigiau nei pirko. Tarp jų yra ir pensininkų, kurie Ispanijoje norėjo ramiai ilsėtis, tačiau įsivyravus krizei nebepasitiki Ispanijos sveikatos sistema.

Vokietijos žiniasklaida pastebi, jog namo grįžta ir vokiečiai. Jie nori atsikratyti savo turto Ispanijoje. Tiesa, patys nekilnojamojo turto bendrovių atstovai pastebi, kad nors besidominčių būstais daug, sandorių mažai.

„Pakrantėje stovintys aukštos kokybės namai dabar kainuoja nuo 180 000 eurų“, – pasakojo Stefanas Lange, padedantis vokiečiams įsigyti arba parduoti būstą Ispanijoje. Pasak jo, būstai siūlomi pritaikant dideles nuolaidas. 50 kv. metrų butą dabar galima įsigyti ir už 50 000 eurų.
 
Pastebima, kad kainos sumažėjo ne visur. Maljorkoje, Menorkoje ir Ibisoje nekilnojamasis turtas lyginant su 2007-ais atpigo vos 5-10 proc. Priežastis – salose ekonominio pakilimo metu naujų namų nepridygo, tad jų kaina išliko tokia pati.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius