Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos finansų ministras: ES palaiko Madridą Katalonijos nepriklausomybės iššūkio akivaizdoje

Ispanijos finansų ministras Luisas de Guindosas antradienį pareiškė, kad Madridas turi visišką Europos Sąjungos palaikymą sprendžiant krizę dėl Katalonijos grasinimų vienašališkai atsiskirti.
Luisas de Guindosas
Luisas de Guindosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Katalonija Ispanija

L.de Guindosas, vienas iš tarptautinėje arenoje labiausiai gerbiamų ispanų politikų, raginimus skelbti regiono nepriklausomybę pavadino „sukilimu prieš įstatymo viršenybę“.

Tai jis pareiškė prieš antradienį vakare numatytą Katalonijos vadovo Carleso Puigdemont'o kreipimąsi į regiono parlamentą, kuriame jis gali paskelbti apie atsiskyrimą nuo Ispanijos.

„Galiu pasakyti, kad visi palaiko Ispanijos vyriausybės poziciją“, – sakė L.de Guindosas, atvykęs į susitikimą Liuksemburge su kolegomis iš kitų Europos Sąjungos valstybių.

Į šį susitikimą jis atvyko po antradienį ryte surengtų derybų su ministrais, priklausančiais centro dešiniajai Europos liaudies partijai.

Savaitgalį paramą šalies vienybei per pokalbius telefonu su Ispanijos vyriausybės vadovu Mariano Rajoy išsakė ir įtakingiausia ES politikė, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, taip pat Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Antradienį ryte surengtame susitikime dalyvavo Vokietijos, Austrijos, Bulgarijos, Kroatijos, Kipro, Estijos, Suomijos ir Vengrijos ministrai, taip pat Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis, nurodė šaltiniai Ispanijos vyriausybėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Barselonoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Barselonoje

„Kalbama ne apie pritarimą ar nepritarimą nepriklausomybei. Kalbama apie sukilimą prieš įstatymo viršenybę. O įstatymo viršenybė yra sambūvio ne tik Ispanijoje, bet ir visoje Europoje pamatas“, – sakė L.de Guindosas.

Ministras pabrėžė, kad Madridas sulaukė aiškaus palaikymo iš ES institucijų ir valstybių narių, kurios pastarosiomis savaitėmis leido aiškiai suprasti, jog Katalonijos krizę laiko Ispanijos vidaus reikalu, ir pareiškė gerbiančios Ispanijos teisinę sistemą.

L.de Guindosas kalbėjo likus kelioms valandoms iki 19 val. Lietuvos laiku numatyto C.Puigdemont'o kreipimosi į Katalonijos įstatymų leidėjus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas

Tai bus pirmoji regiono vadovo kalba parlamente po spalio 1 dieną įvykusio referendumo, kurio organizavimui griežtai priešinosi centrinė vyriausybė ir kuriame triuškinama dauguma katalonų pasisakė už atsiskyrimą nuo Ispanijos.

Kol kas neaišku, ar 54 metų C.Puigdemont'as ryšis nepaisyti centrinės vyriausybės bei nacionalinių teismų ir paskelbs Katalonijos nepriklausomybę ar visgi atsisakys savo ketinimų.

„Dabar viskas priklauso nuo pono C.Puigdemont'o“, – sakė L. de Guindosas ir paragino vadovautis „sveiku protu“ – ne tik Kataloniją, bet ir Ispaniją bei visą Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius