-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 13 /2018 06 14

Ispanijos kultūros ir sporto ministras atsistatydina dėl mokesčių aferos

Ispanijos kultūros ir sporto ministras Maximas Huerta trečiadienį atsistatydino, išaiškėjus, kad pernai jam buvo skirta bauda už mokestinį sukčiavimą.
Maximas Huerta
Maximas Huerta / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Šis žingsnis yra skaudus smūgis naujai Ispanijos socialistų vyriausybei.

„Aš atsistatydinu“, – ministras pareiškė per spaudos konferenciją, praėjus lygiai savaitei po prisaikdinimo.

Vis dėlto jis tvirtino nepadaręs nieko bloga. M.Huerta aiškino, kad traukiasi vien norėdamas apsaugoti nuo kritikos naująją premjero Pedro Sanchezo vyriausybę.

M.Huerta buvo prisaikdintas praeitą ketvirtadienį. Keliomis dienomis anksčiau P.Sanchezas nuvertė ankstesnį premjerą Mariano Rajoy, pasinaudojęs pykčiu dėl kyšininkavimo skandalų, aptemdžiusių konservatyvios Liaudies partijos (PP) įvaizdį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos opozicijos lyderis Pedro Sanchezas perima šalies vyriausybės vairą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos opozicijos lyderis Pedro Sanchezas perima šalies vyriausybės vairą

Socialistas P.Sanchezas sulaukė tarptautinių pagyrimų už tai, kad dauguma jo kabineto narių yra moterys, taip pat už pasiūlymą priimti laivą su 629 migrantais, kurį atsisakė įsileisti Italijos populistų vyriausybė ir Malta.

Tačiau naujasis premjeras, žadėjęs išrauti korupciją iš valstybės institucijų, trečiadienį buvo spaudžiamas pašalinti iš pareigų M. Huertą, naujienų portalui „El Confidencial“ paskelbus, kad ministrui buvo skirta bauda, nes jis nebuvo deklaravęs 2006–2008 metais gautų daugiau kaip 218 tūkst. eurų pajamų ir nuslėpė jas, pasinaudojęs priedangos įmone.

Teismas pernai įpareigojo M.Huertą sumokėti mokesčių inspekcijai kiek daugiau nei 360 tūkst. eurų. Šią sumą sudaro nesumokėti mokesčiai, baudos ir palūkanos.

Ministras aiškino, kad buvo nubaustas mokesčių inspekcijai pakeitus kriterijus.

Pasak Ispanijos žiniasklaidos, M.Huerta yra trumpiausiai savo pareigas ėjęs ministras per šiuolaikinę šalies istoriją.

„Šią baudą sumokėjau du kartus“, – sakė jis.

„Pirmą kartą sumokėjau mokesčių inspekcijai... O dabar moku antrą kartą, suvokdamas, kad šiai skalikų gaujai nekaltumas nieko nereiškia“, – sakė M. Huerta, turėdamas galvoje audrą, sukeltą žiniasklaidos paviešintos informacijos apie sukčiavimą.

Jokios tolerancijos

Prieš isteblišmentą nusistačiusios kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“, parlamente palaikiusios socialistų iniciatyvą pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe, lyderis paragino M. Huertą atsistatydinti.

„Nepalaikysime elgesio, primenančio mums apie PP“, – žurnalistams trečiadienį sakė Pablo Iglesias.

P.Iglesias: „Jei Maximas Huerta bandė apgauti mokesčių inspekciją, jis turi nedelsdamas atsistatydinti. Jei to nepadarys, jį atleisti turėtų Pedro Sanchezas.“

„Jei Maximas Huerta bandė apgauti mokesčių inspekciją, jis turi nedelsdamas atsistatydinti. Jei to nepadarys, jį atleisti turėtų Pedro Sanchezas“, – kalbėjo jis.

Po ministro atsistatydinimo P. Iglesias socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad iš pradžių ministras pirmininkas palaikė M. Huertą, tačiau „Ispanija nebėra tokia, kokia buvo“.

„Kaip sakėme šįryt, piliečiai nebetoleruoja tokių dalykų. Džiaugiuosi, kad vyriausybė klauso ir reaguoja“, – pažymėjo jis.

PP taip pat reikalavo M. Huertos atsistatydinimo, o centristinės pakraipos partija „Ciudadanos“ paragino ministrą pasiaiškinti įstatymų leidėjams.

Sporto ministras nekenčia sporto?

2015 metais viename interviu televizijai P.Sanchezas, tuo metu vadovavęs opozicijoje dirbusiems socialistams, sakė, kad jei sužinotų, kad kuris nors partijos aukšto rango pareigūnas pasinaudojo įmone, kad sumokėtų mažiau mokesčių, tučtuojau jį atleistų.

Vos paskirtas ministru M.Huerta iškart pateko į kontroversijos sūkurį, kai žiniasklaida atkapstė jo 2010 metų „Twitter“ žinutę, kurio jis tvirtino nekenčiąs sporto.

Davęs ministro priesaiką M.Huerta paaiškino, ką turėjęs omenyje: „Nesu atletiškas. Sakau tai dėl viso to, kas buvo paviešinta“.

„Nemėgstu sportuoti, bet myliu sportą“, – pridūrė jis.

„Remsiu ir mėgsiu sportą, taip pat visus atletus, nes jie yra didvyriai“, – kalbėjo ministras.

M.Huerta buvo vienas iš vos šešių vyrų P.Sanchezo vyriausybėje, kurioje taip pat dirba 11 moterų – daugiausiai per šiuolaikinę šalies istoriją.

M.Huerta yra gerai žinomas veidas Ispanijoje, nes daug metų dirbo populiarioje televizijos ryto laidoje „El Programa de Ana Rosa“, kurioje greta pramogų pasaulio paskalų aptariami ir svarbūs politiniai bei socialiniai klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius