Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 13 /19:15

Ispanijos premjeras sprendimą dėl pirmalaikių rinkimų paskelbs penktadienį

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas penktadienį turėtų paskelbti, ar šauks pirmalaikius parlamento rinkimus po to, kai dešiniojo sparno ir Katalonijos separatistų įstatymų leidėjai atmetė 2019 metų Ispanijos biudžeto projekto projektą.
Pedro Sanchezas
Pedro Sanchezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Socialistas ministras pirmininkas, birželį atėjęs į valdžią su 17 katalonų įstatymų leidėjų pagalba ir vadovaujantis mažumos vyriausybei, buvo priklausomas nuo jų balsų, kad biudžeto projektas būtų priimtas nacionaliniame parlamente.

Tačiau pastarieji atsisakė palaikyti vyriausybę, protestuodami prieš Katalonijos separatistų lyderių teismą už maištą.

„Kabinetas posėdžiaus penktadienį. Vyriausybės vadovo Pedro Sanchezo sprendimas dėl rinkimų bus paskelbtas po susitikimo“, – pranešė šaltinis vyriausybėje.

Visuomenės apklausos rodo, kad pirmalaikiai rinkimai leistų dešiniesiems, įskaitant neseniai atsiradusią kraštutinių dešiniųjų partiją, užsitikrinti daugumą parlamente.

„Laikas baigėsi“

P.Sanchezo vadovaujami socialistai jau pasirinko į rinkimų kampanijos šūkius panašų toną ir apkaltino konservatorius bei Katalonijos separatistus užblokavus biudžetą, kuriame buvo numatyta didelis finansavimas socialinėms programoms.

„Šios šalies dešinysis sparnas mėgina sutrukdyti socialiniam progresui, kuriuo vadovaujasi šis biudžetas ir ši vyriausybė“, – socialistams pralaimėjus balsavimą pareiškė biudžeto ministrė Maria Jesus Montero.

Konservatorius įsiutino socialistų vyriausybės sprendimas susėsti prie derybų stalo su Katalonijos valdžia.

Ji pridūrė, kad dešinieji „mėgina neleisti šaliai judėti į priekį“ ir užsiminė, jog veikiausiai bus šaukiami pirmalaikiai rinkimai, bet nuo tolesnių komentarų susilaikė.

Konservatorius įsiutino socialistų vyriausybės sprendimas susėsti prie derybų stalo su Katalonijos valdžia, Madridui mėginant sumažinti įtampą šiame šiaurės rytiniame regione, kuris 2017 metų spalį pamėgino atsiskirti nuo Ispanijos.

Nors valdantieji tvirtina, kad inicijavo derybas siekdami rasti sprendinį krizei, besitęsiančiai, nes Katalonijos vyriausybė tebenori nepriklausomybės, opozicija apkaltino juos nusileidus separatistams, kad išsaugotų valdžią savo rankose.

Konservatyviosios Liaudies partijos (PP) lyderio Pablo Casado teigimu, biudžeto atmetimas liudija, kad „Pedro Sanchezo laikas ministro pirmininko poste baigėsi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Casado
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Casado

„Dabar būtina skubiai šaukti visuotinius rinkimus“, – pareiškė jis.

Be socialinių priemonių biudžete taip pat buvo numatyta padidinti investicijas Katalonijai.

Nepaisant to, prasidėjus teismui dėl separatistų lyderių vaidmens, kai 2017 metais buvo pamėginta atsiskirti nuo Ispanijos, anksčiau P. Sanchezą palaikę katalonų įstatymų leidėjai praėjusią savaitę pateikė pataisas, kuriomis siekė užblokuoti biudžeto priėmimą.

Penktadienį derybos tarp Madrido ir Katalonijos vyriausybių žlugo.

Galiausiai trečiadienį 191 iš 350 parlamentarų balsavo už minėtas pataisas ir atmetė vyriausybės paruoštą biudžetą.

Pirmalaikiai rinkimai

Teoriškai P.Sanchezo vyriausybė šiemet galėtų pratęsti 2018 metų biudžetą. Vis dėlto analitikai spėja, kad atsižvelgiant į dabartinį politinį klimatą ir faktą, kad P.Sanchezas turi labai mažai palaikymo, jam teks šaukti pirmalaikius rinkimus.

„Teisiškai jis nėra įpareigotas to padaryti“, – sakė analitinio centro „Teneo Intelligence“ tyrimų direktoriaus pavaduotojas Antonio Barroso.

„Tačiau politiniu požiūriu kyla klausimas, ar vyriausybė būtų pateisinta“, jeigu nepaskelbtų rinkimų, pridūrė ekspertas.

Įvairios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad po rinkimų daugumą parlamente galėtų užsitikrinti dešinieji – PP, centro dešinės partija „Ciudadanos“ ir kraštutinių dešiniųjų judėjimas „Vox“.

Net prieš balsavimą socialistų vyriausybė kaltino dešiniąsias ir separatistines partijas priešinantis socialiai orientuotam biudžetui, kuris iš esmės skirtųsi nuo griežto taupymo programų, vykdytų ankstesnio premjero Mariano Rajoy ministrų kabineto.

„Po septynerius metus trukusios socialinės neteisybės dešiniosios jėgos ir judėjimas už nepriklausomybę balsuos prieš socialiai teisingą biudžetą“, – antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė P.Sanchezas.

„Abu nori to paties: kad Katalonija kariautų pati su savimi, ir kad Ispanija kariautų pati su savimi“, – pridūrė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius