Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos rinkėjai rinkdami parlamentą pyksta dėl krizės

Ispanai sekmadienį per lietų balsuodami visuotiniuose rinkimuose lieja savo pyktį socialistų vyriausybės atžvilgiu dėl ekonominės krizės ir didžiulio nedarbo.
Ispanijoje vyksta rinkimai
Ispanijoje vyksta rinkimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ispanija Rinkimai

Tačiau kai kurie rinkėjai nepatikliai žiūri ir į konservatorių lyderį Mariano Rajoy, turėtų užtikrintai laimėti rinkimus – su pažadu užversti praeities puslapį ir sutvarkyti ekonomiką dar griežtesnėmis taupymo priemonėmis.

Prieš rinkimus atlikta apklausa rodo, kad 56 metų M.Rajoy ir jo Liaudies partija (PP) turi sutriuškinti Socialistų partiją (PSOE) ir tikriausiai gaus absoliučią daugumą parlamente.

67 metų pensininkas Octavio Arginano, buvęs gamyklos darbininkas, sakė, jog dėl krizės pirmą kartą savo gyvenime balsavo už dešiniuosius. Nedarbas Ispanijoje šiuo metu yra 21,5 proc.; darbo neturi beveik 5 mln. žmonių.

„Mano sūnus darbo neturi daugiau kaip metus, mano duktė, prižiūrėdama mažus vaikus, uždirba vos 600 eurų per mėnesį“, – sakė jis, atidavęs savo balsą vienoje Madrido Lavapjeso rajono mokykloje.

„Turi būti permainų, nors nesu tikras, ar kas nors žino, ką daryti, kad išeitume iš šios situacijos“, – pridūrė jis.

Nepaisydami pasipiktinimo ekonominėmis bėdomis, rinkėjai sako, kad neturi daug iliuzijų ir dėl M.Rajoy, kuris Ispanijos biudžeto deficitui pažaboti žadėjo apkarpyti išlaidas „visur“, išskyrus pensijas.

„PP neturi privalumų, ji tik naudojasi tuo faktu, kad reikia pokyčių, – sakė 61 metų bedarbė kosmetologė Maria Jose Ruiz nepriekaištingu makiažu. – Bet vis tiek einu balsuoti už juos, iš pykčio.“

Kai kurie nusivylę rinkėjai atmetė abi didžiąsias partijas.

„Pirmą kartą mesiu tuščią balsalapį“, – sakė 46 metų mokytojas Fernando Javieras Alvarezas, slėpdamasis po skėčiu prie mokykloje įsikūrusios rinkimų apylinkės pietinėje Madrido dalyje.

„PSOE 5 mln. žmonių pavertė bedarbiais ir melavo mums apie ekonominę krizę, – sakė jis. – Bet ir Mariano negali išspręsti didelių Ispanijos problemų.“

Socialistai kaltinami tuo, kad blogai sprendė Ispanijos statybų bumo žlugimą, kuris didelį ekonomikos augimą pavertė recesija ir atėmė darbą iš milijonų žmonių, tokių kaip dabar bedarbis statybininkas, 38 metų Marco Gonzalezas, kuris balsuodavo už PP.

„Turime išspirti socialistus, kad vėl turėtume darbą“, – sakė jis.

Griežtos taupymo priemonės, kurias pradėjo socialistai, turėtų tapti dar griežtesnės, jei valdžią perims konservatorių vyriausybė, kuri stengtųsi patikinti pasaulio biržas dėl Ispanijos ryžto sumokėti savo skolas.

28 metų studentas Juanas Cuadrado sakė, kad lieka ištikimas septynerius metus valdžiusiems socialistams.

„Jie padarė klaidų, bet manau, kad stengėsi išsaugoti socialinę apsaugą, tokią, kaip bedarbio draudimas, – sakė jis, išeidamas iš vienos rinkimų apylinkės Madride. – Netikiu, kad tai darys Liaudies partija“.

65 metų Maria del Carmen Romero sakė „niekada neturėjusi jokių abejonių“ dėl balsavimo už socialistus, net jei jos vyro pensija buvo įšaldyta, o jos dukteriai, mokyklos mokytojai, atlyginimas buvo sumažintas 5-iais procentais.

„Vyriausybė neturėjo kitos išeities, tik šitaip spręsti krizę. tai viso pasaulio krizė“, – sakė ji.

Kitas rinkėjas, Eduardo Barrera, sakė, kad socialistų veiksmų laisvę apribojo ekonomika.

„Dabar valdo ekonomika“, – pripažino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius