Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos rytinėse pakrantėse siaučiant žiemos audrai žuvo septyni žmonės

Žmonių, žuvusių per gausų sniegą į Ispaniją atnešusią audrą, skaičius padidėjo iki septynių, be to, yra dingę dar keturi žmonės, paskelbė pareigūnai.
Audros Ispanijoje padariniai
Audros Ispanijoje padariniai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 Ispanija Audra Mirtis

Štorminiai vėjai ir didžiulės bangos nuo sekmadienio talžę rytinių pakrančių miestelius apgadino daug parduotuvių ir restoranų, nuniokojo paplūdimių infrastruktūrą ir užliejo kai kurias gatves.

Naujausia auka yra vyras, kuris įkrito į jūrą Palamoso uoste šalies šiaurės rytuose, vėlai trečiadienį pranešė gelbėjimo tarnybos.

Trečiadienį policija surado lavoną užlietame rajone rytiniame Valensijos regione, kur ieškojo 67 metų vyro, dingusio iš savo automobilio, pranešė vietos policijos atstovas.

Du kiti mirties atvejai užregistruoti pietiniame Andalūzijos regione. Tarp žuvusiųjų yra 77 metų ūkininkas, ant kurio per krušą užgriuvo šiltnamis.

Dar keturi žmonės laikomi dingusiais per audrą Glorija, kuri sekmadienį Rytų Ispaniją užgriuvo su daugiau kaip 100 km/val. vėjo gūsiais, didžiulėmis bangomis, sniegu ir lijundra.

Nacionalinė meteorologijos agentūra „Aemet“ pranešė, kad audra trečiadienį ėmė silpti, bet paliko galioti perspėjimus dėl šiaurės rytinio Katalonijos regiono ir Balearų salų.

Prancūzijos pietuose trečiadienį buvo evakuoti 1,5 tūkst. žmonių, dviem upėms naktį staiga išsiliejus iš krantų.

Meteorologai sako, kad įvairaus smarkumo lietus ketvirtadienį tęsis Prancūzijos pietiniuose Rytų Pirėnų ir Odo departamentuose prie Viduržemio jūros.

Užlieti ryžių laukai

Nors žiemos audros nėra retas reiškinys Ispanijos Viduržemio jūros pakrantėse, šalis pastaraisiais metais išgyveno kelis neįprastai smarkių liūčių epizodus.

2019 metų rugsėjį septyni žmonės žuvo per staigius potvynius Ispanijos pietryčiuose, o 2018 metų spalį 13 žmonių žuvo Maljorkoje dėl liūčių upėms išsiliejus iš krantų ir užtvindžius gatves, kur galingi srautai nešė automobilius.

Daugiau kaip 600 mokslininkų vienijančios Viduržemio jūros regiono klimato ir aplinkos kaitos ekspertų grupės (MedECC) spalį paskelbtoje studijoje sakoma, kad smarkių liūčių epizodų regione dėl klimato kaitos gali padaugėti 10–20 procentų.

Tarp dingusių asmenų yra 25 metų britas, kuris lankėsi viename paplūdimyje kurortinės Ibisos salos šiaurėje.

Ibisa priklauso Balearų saloms, kurias antradienį talžė rekordinės, 14,77 m aukščio bangos.

Ispanijos žiniasklaida išplatino vaizdus, kuriuose matyti galinga banga, Maljorkoje – didžiausioje Balearų saloje – užgriūvanti vieną pajūrio sieną ir nusiritanti gatvių ir pastatų link.

Maljorkoje taip pat dingo 27 metų ispanas, užsiiminėdavęs leidimosi kalnų upėmis sportu.

Tarp audros labiausiai paveiktų rajonų yra Ebro upės delta į pietus nuo Barselonos, kur jūros potvynis nusirito 3 km į sausumą, nurodė Europos Sąjungos klimato kaitos tarnyba „Copernicus“.

Tarnyba paskelbė iš palydovo darytų nuotraukų, kuriose matyti, kaip regiono paviršius pradingsta po vandeniu.

Jūros vanduo šiame regione užliejo maždaug 30 kv. km ryžių laukų, pranešė vienas vietos kooperatyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius