-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanijos salas niokojantys gaisrai kelia grėsmę UNESCO saugomai teritorijai

Nevaldomi miškų gaisrai Ispanijoje privertė evakuoti tūkstančius gyventojų, o liepsnos graso vieniems gražiausių Ispanijos nacionalinių parkų, rašo naujienų agentūra AP.
Gaisrai Ispanijoje
Gaisrai Ispanijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl Kanarų salose ir Tenerifėje siautėjančių liepsnų daugiau nei 4 tūkstančių gyventojų savaitgalį paliko savo namus, o vietos valdžia buvo priversta uždaryti daug kelių ir imtis kitų apsaugos priemonių.

Sekmadienio vakarą gyventojams vis dar nebuvo leidžiama grįžti į 18 miestų ir kaimų, kuriuose buvo paskelbta evakuacija. Tenerifėje uždaryti 8, o Kanarų saloms priklausančioje La Gomeroje – 10 miestų.

Pareigūnai teigia radę įrodymų, kad gaisrai La Gomera saloje buvo tyčiniai padegimai, kadangi ugnis beveik tuo pačiu metu prasidėjo dviejose vietose, kurias skiria trys kilometrai.

Anot valdžios pranešimo, ugniagesiams sunkiai sekasi apriboti gaisro plitimo vietą. 

La Gomeros salos centre plyti į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktas Garachonajaus nacionalinis parkas, kurio miškai, anot ekspertų, išgyveno dar Tretinį laikotarpį prieš 11 milijonų metų. Parkas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo vietų sąrašą 1986 metais ir yra retas subtropinių miškų, kurie prieš milijonus metų dengė beveik visą Europą, pavyzdys.

„Mūsų šildys sudaužytos. Jaučiamės taip, lyg būtume praradę savo gražią, nepakartojamą salą", – pro ašaras kalbėjo vietos gyventoja Armenia Mendoza. Negalėdama sulaikyti ašarų ji pridūrė, kad „sunku įsivaizduoti, jog vietinis salos gyventojas galėjo tai padaryti tyčia".

Gaisrai salose prasidėjo prieš tris savaites. Iš pradžių galvota, kad liepsnas pavyko suvaldyti, tačiau aukšta temperatūra ir stiprus vėjas išblaškė liepsnos liežuvius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius