Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ispanijos socialistai tikisi laimėti Katalonijos rinkimus

Ispanijos ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) socialistai tikisi sekmadienį laimėti Katalonijos rinkimus, įveikti separatistų lyderį Carlesą Puigdemont'ą (Karlesą Pudžemoną) ir taip parodyti, kad šis regionas nebėra linkęs skelbti nepriklausomybės.
Sanchez lydi Salvador Illa PSC kampanijos uždaryme Barselonoje.
Sanchez lydi Salvador Illa PSC kampanijos uždaryme Barselonoje.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku atidarius rinkimų apylinkes, turtinga, Ispanijos šiaurės rytuose esanti Katalonija, kurioje gyvena maždaug 8 mln. žmonių, rinks 135 deputatus į regiono parlamentą.

Apklausos rodo, kad P. Sanchezo socialistai populiarumu lenkia C. Puigdemont'o griežtosios linijos separatistų partiją „JxCat“ ir jos varžovę ERC, kuriai vadovauja dabartinis regiono lyderis Pere Aragonesas (Perė Aragonesas).

Balsavimas baigsis 20 val. vietos laiku, o rezultatai turėtų būti paskelbti keliomis valandomis vėliau.

„Mums reikia permainų gegužės 12-ąją ir tik Socialistų partija bei [jos kandidatas] Salvadoras Illa (Salvadoras Ilja) gali tam vadovauti“, – sakė P. Sanchezas, Barselonoje užbaigdamas rinkimų kampaniją.

2018 metais, praėjus maždaug devyniems mėnesiams po nesėkmingo Katalonijos bandymo 2017-ųjų spalį paskelbti nepriklausomybę, tapęs premjeru P. Sanchezas stengėsi „užgydyti žaizdas“, likusias dėl šios beprecedentės politinės krizės.

2021 metais P. Sanchezas suteikė malonę dėl Katalonijos bandymo atsiskirti įkalintiems separatistams. Lapkritį jis ėmėsi stumti amnestiją dar ieškomiems katalonų nepriklausomybės šalininkams mainais į separatistų paramą parlamente, leidusią jam užsitikrinti naują ketverių metų kadenciją.

Šis įstatymo projektas šiuo metu yra Senate, kur turi būti priimtas artimiausiomis savaitėmis. Tai sudarys sąlygas sugrįžti Katalonijos separatistų lyderiui C. Puigdemont'ui. Europarlamentaras pabėgo iš Ispanijos į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo dėl nepavykusio 2017 metų Katalonijos nepriklausomybės siekio.

Dėl prieštaringai vertinamo įstatymo projekto vyko didžiuliai dešiniojo sparno ir kraštutinių dešiniųjų opozicijos protestai, P. Sanchezas buvo kaltinamas tuo, kad norėdamas likti valdžioje tapo separatistų „įkaitu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius