-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanijos sveikatos ministras atsistatydina, kad galėtų siekti Katalonijos lyderio posto

Ispanijos sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa, tapęs šalies kovos su koronavirusu veidu, atsistatydina, kad galėtų siekti aukščiausio valdžios posto Katalonijoje per vasarį regione vyksiančius rinkimus, trečiadienį paskelbė jo partija.
Katalonijoje vyksta visuotinis streikas
Katalonijoje vyksta visuotinis streikas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

S. Illa, paskirtas sveikatos apsaugos ministru sausį darbą pradėjusioje socialisto premjero Pedro Sanchezo vyriausybėje, atsidūrė dėmesio centre, nes jam teko atsakomybė koordinuoti valstybės pastangas pažaboti pandemiją.

Ministras beveik kasdien matomas televizijos eteryje, kur pateikia naujausius duomenis apie padėtį.

S. Illa bus įrašytas pirmuoju numeriu Katalonijos socialistų partijos (PSC) – P. Sanchezo Socialistų partijos regioninės atšakos – rinkimų sąraše.

Rinkimai Katalonijoje vyks vasario 14 dieną.

Katalonijoje gimęs 54 metų S. Illa susiduria su smarkiu Ispanijos dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų opozicijos spaudimu. Opozicija kritikuoja ministrą dėl „siaubingo pandemijos valdymo“.

Ispanija yra viena iš keturių labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių Europos valstybių. Šalyje nustatyta beveik 1,9 mln. koronavirusinės infekcijos atvejų, daugiau kaip 50 tūkst. žmonių nuo šios ligos mirė.

Kol kas oficialiai neskelbiama, kad pakeis S. Illą. Tačiau Ispanijos visuomeninis radijas RTVE pranešė, kad realiausia kandidate laikoma Carolina Darias, šiuo metu vadovaujanti Teritorijų politikos ir valstybės tarnybos ministerijai.

C. Darias teko glaudžiai bendradarbiauti su S. Illa ir regionais, savarankiškai vykdančiais savo sveikatos politiką pandemijos metu.

Išplatintame pareiškime Socialistų partija gyrė S. Illą už „nenuilstamą ir puikų darbą“ kovojant su COVID-19.

Vėliau trečiadienį S. Illos kandidatūrą turėtų patvirtinti PSC.

Apie netikėtą S. Illos sprendimą kandidatuoti Katalonijoje buvo pranešta netrukus po to, kai PSC lyderis Miquelis Iceta, kuris buvo įrašytas pirmuoju numeriu partijos rinkimų sąraše, paskelbė nusprendęs nedalyvauti rinkimuose.

Antradienį S. Illa sakė, kad nekandidatuos į regiono vyriausybės vadovo postą.

Tai bus jau penkti rinkimai Katalonijoje per dešimties metų laikotarpį. Jie rengiami metais anksčiau nei planuota, nes regiono lyderiui, nepriklausomybės šalininkui Quimui Torrai pernai teismai uždraudė pusantrų metų dirbti valstybiniuose postuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius