Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanijos žvalgyba šnipinėjo katalonų separatistus, turėdama teismo leidimą

Ispanijos nacionalinis žvalgybos centras (CNI) turėjo teismo leidimą sekti katalonų separatistų veikėjus, antradienį paskelbė laikraštis „El Pais“, cituodamas agentūrai artimus šaltinius.
Tūkstančiai katalonų separatistų šeštadienį išėjo į Madrido gatves.
Katalonų separatistai / „Scanpix“/AP nuotr.

Remiantis neįvardytais šaltiniais, kuriuos cituoja laikraštis, šnipinėjami buvo tam tikri pasirinkti asmenys, todėl sekimas nebuvo „masinis“.

Kanadoje veikiančios tyrimų organizacijos „Citizen Lab“ duomenimis, „Pegasus“ šnipinėjimo programos taikiniais tapo mažiausiai 65 asmenys, siejami su Katalonijos separatistiniu judėjimu, po 2017 metų nesėkmingo katalonų bandymo paskelbti nepriklausomybę.

Tarp asmenų, tapusių prieštaringai vertinamos Izraelyje sukurtos šnipinėjimo programos taikiniais, buvo renkami pareigūnai, įskaitant dabartinius ir buvusius Katalonijos regiono lyderius.

„Pegasus“ gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

„Citizen Lab“, skirianti daug dėmesio žmogaus teisių pažeidimams, pasitelkiant aukštąsias technologijas, nurodė, kad tiesiogiai negali susieti, kas vykdė šį sekimą, tačiau netiesioginiai įrodymai rodo, kad su šnipinėjimu gali būti susiję Ispanijos pareigūnai.

Tačiau „El Pais“ cituojami šaltiniai žvalgybos tarnybose sakė, kad sektų katalonų separatistų skaičius buvo „daug mažesnis“ nei skelbė „Citizen Lab“. Be to, anot jų, CNI „visuomet veikė kontroliuojama teismų“.

Naujienų agentūrai AFP apie tai užklausus CNI komentarų kol kas nebuvo gauta.

Ispanijos centrinė vyriausybė sekmadienį pranešė atliksianti tyrimų. Vyriausybė nepaneigė ir nepatvirtino, ar naudoja „Pegasus“ arba panašias šnipinėjimo programas, tik nurodė, kad bet koks sekimas vykdomas prižiūrint teisėjams.

Katalonijos lyderis Pere Aragonesas sakė, kad regionas sustabdys politinį bendradarbiavimą su Madrido vyriausybę, kol ši paaiškins savo vaidmenį.

Premjero Pedro Sanchezo mažumos socialistų koalicija yra priklausoma nuo katalonų ir baskų separatistų partijų paramos leidžiant įstatymus.

Katalonija, Ispanijos šiaurės rytinis regionas, kelerius metus buvo politinės krizės tarp separatistų, kontroliuojančių vykdomąją valdžią ir regioninį parlamentą, ir Madrido centrinės vyriausybės židinys.

Įtampa kiek atlėgo, P.Sanchezo vyriausybei 2020 metais pradėjus dialogą su regiono valdžia ir praeitais metais suteikus malonę devyniems nepriklausomybės judėjimo šalininkų lyderiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius