Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išpuolį Londone prie parlamento rūmų įvykdęs vyras kaltinamas pasikėsinimu nužudyti

Įtariamasis, ankstesnę dieną Londone automobiliu pramušęs apsaugines užtvaras prie parlamento rūmų ir sužeidęs tris žmones, kaltinamas pasikėsinimu nužudyti, trečiadienį pranešė Didžiosios Britanijos policija.
Londone automobilis trenkėsi į užtvarą prie parlamento.
Londone automobilis trenkėsi į užtvarą prie parlamento. / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Antradienio rytą 29 metų Saliho Khatero vairuojamas sidabro spalvos automobilis „Ford Fiesta“ važiuodamas dideliu greičiu rėžėsi į dviratininkus ir Vestminsterio rūmų apsaugines užtvaras ir sužeidė tris žmones.

„Twitter“ nuotr./Londone automobilis trenkėsi į užtvarą prie parlamento.
„Twitter“ nuotr./Londone automobilis trenkėsi į užtvarą prie parlamento.

Pasak policijos, tas sudaniečių kilmės Britanijos pilietis pirmiausia buvo suimtas dėl ketinimų įvykdyti teroro išpuolį, tačiau vėliau buvo pranešta, kad dabar jis kaltinamas pasikėsinimu nužudyti.

Per incidentą sužeisti vyras ir moteris buvo išvežti į ligoninę, tačiau dabar jie jau yra išrašyti. Trečiam sužeistajam pagalba buvo suteikta vietoje.

Šis išpuolis turi panašumų su pernai kovo 22 dieną surengta ataka, kai vyras nukreipė automobilį į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto, vėliau sudaužė mašiną į užtvaras prie parlamento pastato ir nudūrė ten budėjusį policininką.

Per šią ataką žuvo penki žmonės, daugiau kaip 50 buvo sužeisti. Užpuolikas Khalidas Masoodas, kaip ir S.Khateras gyvenęs Birmingame, buvo nušautas policijos išpuolio vietoje.

Policija antradienį pranešė atliekanti kratas dviejose vietose Birmingame, taip pat vienu adresu kaimyniniame Notingamo mieste. Trečiadienį buvo atlikta krata dar vienu adresu Birmingame.

Sudano ūkininkų sūnus

Policijos kovos su terorizmu padalinio komisaro pavaduotojas Neilas Basu sakė, kad įtariamasis anksčiau nebuvo patekęs į žvalgybos tarnybų akiratį, bet dienraštis „The Times“ pranešė, kad jis buvo žinomas policijai.

Leidinys citavo S.Khatero „Facebook“ paskyros informaciją, kurioje nurodoma, kad jis gyvena Anglijos vidurio mieste Birmingame, dirba parduotuvės direktoriumi ir yra studijavęs Sudano mokslų ir technologijų universitete.

S.Khatero vaikystės draugas Abubakras Ibrahimas sakė laikraščiui: „Jis – ne teroristas. Pažįstu jį nuo vaikystės. Jis – geras žmogus.“

Pasak vyro, S.Khateras yra sorgų augintojų sūnus, maždaug prieš penkerius metus persikėlęs gyventi į Britaniją, kad užsidirbtų pinigų ir galėtų padėti savo šeimai.

Birmingamo Koventrio universiteto atstovas patvirtino, kad S.Khateras rugsėjį buvo pradėjęs studijuoti buhalteriją, tačiau gegužę metė studijas.

Leidinys „Daily Mail“ citavo įtariamojo draugus, kurie sakė, jog neseniai mirė jo tėvas ir brolis.

Pasak „Daily Mail“, savo feisbuko paskyroje S.Khateras dalindavosi muzikiniais klipais, tačiau pastaraisiais metais socialiniame tinkle jis nebuvo labai aktyvus.

Be kita ko, policija lankėsi vienoje interneto kavinėje Birmingame, kur įtariamasis reguliariai lankydavosi.

Tos vietos savininkas sakė, kad S.Khateras gyveno bute, esančiame virš parduotuvių greta tos interneto kavinės, tačiau keliais mėnesiais anksčiau iš ten išsikraustė.

Vietos gyventojas Ahmedas Abdi, atvykęs iš Somalio, žurnalistams sakė buvęs „šokiruotas“, kai per žinias pamatė S.Khatero nuotrauką.

„Jis čia būdavo beveik kasdien, o vakar, kai čia buvau, pasirodė policija“, – pasakojo vyras.

„Jis buvo labai, labai ramus ir niekuomet su niekuo nekalbėdavo“, – teigė A.Abdi.

Siūlymai uždrausti eismą

Policijos nuomone, „Ford Fiesta“ į Londoną išvažiavo pirmadienio vakarą ir atvyko į sostinę po vidurnakčio.

Tuomet mašina važinėjo Totnamo Rūmų keliu netoli Oksfordo gatvės, o apie 6 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku pasuko parlamento link.

Numanoma ataka buvo įvykdyta 7 val. 37 min. (9 val. 37 min. Lietuvos laiku).

Automobilis rėžėsi į apsaugines užtvaras, įrengtas prie kai kurių svarbių Britanijos objektų po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Jungtinėse Valstijose ir pastaraisiais metais sustiprintas.

Trečiadienį Londono meras Sadiqas Khanas sakė palaikantis siūlymą uždrausti automobilių eismą prie parlamento.

„Jau kurį laiką esu (pasiūlymo) iš dalies paversti Parlamento aikštę pėsčiųjų zona šalininkas“, – jis sakė nacionalinio transliuotojo BBC radijui.

Vis dėlto jis perspėjo, kad bet kokie pakeitimai privalo išsaugoti „nuostabų mūsų demokratijos ypatumą – kad žmonės galėtų patekti pas parlamento narius, kad žmonės galėtų įtikinėti parlamentą, kad lankytojai galėtų atvykti ir lankytis“.

Londono policijos komisarė Cressida Dick sakė, kad „šis klausimas, be abejo, bus aptartas parlamento tarnybų, mūsų, žvalgybos agentūrų ir vietos valdžios“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius