-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išpuolį prieš bažnyčią Prancūzijoje rengęs alžyrietis – radikalių idėjų sužavėtas IT studentas

Džihadistu užsimojęs tapti Sidas Ahmedas Ghlamas yra stipendiją gaunantis studentas, kuris prancūzų teisėsaugininkų dėmesį patraukė savo komentarais socialiniuose tinkluose, kuriuose reiškė ketinimus prisidėti prie „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje.
Įtariamas teroristas Sidas Ahmedas Ghlamas.
Įtariamas teroristas Sidas Ahmedas Ghlamas. / „Twitter“ nuotr.

S.A.Ghlamas yra kaltinamas planais surengti išpuolį vienoje Paryžiaus pakraščio bažnyčioje, kurie buvo išaiškinti, kai policija aptiko detalius sumanytos teroro atakos planus jo studentiškame bute, taip pat nemenką ginklų arsenalą ir islamistų kovotojų grupuotes mininčių dokumentų.

24 metų alžyriečio kėslai buvo atskleisti visai atsitiktinai, kai jis paskambino į greitąją pagalbą ir pranešė, kad neva buvo sužeistas per ginkluotą bandymą apiplėšti jo namus Paryžiuje.

Bet savo internetine veikla šis kompiuterijos studentas, savo paauglystės metais važinėjęs iš Prancūzijos į Alžyrą, jau buvo pakankamai sudominęs žvalgybos pareigūnus, kad policija pradėtų vesti jo bylą.

Tyrimo metu taip pat pasirodė, kad vienas iš S.A.Ghlamo ginklų buvo panaudotas nušaunant jauną motiną Aurelie Chatelain, bedarbę šokio entuziastę, kuri sekmadienį buvo rasta negyva Vilžiuifo mieste prie Paryžiaus.

Kas su šia 32 metų šokėja entuziaste, kurios kraujo buvo rasta ant vienos iš S.A.Ghlamo striukių, sieja įtariamąjį, kol kas neaišku.

S.A.Ghlamas į Prancūziją persikėlė 2001 metais su savo motina, kad apsigyventų su tėvu mažame rytiniame Sen Dizjė miestelyje, bet po dvejų metų, kai jam buvo vienuolika, jis turėjo grįžti į Alžyrą, nes neturėjo dokumentų, leidžiančių legaliai likti Prancūzijoje.

S.A.Ghlamas į Prancūziją persikėlė 2001 metais su savo motina, kad apsigyventų su tėvu mažame rytiniame Sen Dizjė miestelyje, bet po dvejų metų, kai jam buvo vienuolika, jis turėjo grįžti į Alžyrą, nes neturėjo dokumentų, leidžiančių legaliai likti Prancūzijoje.

Į Prancūziją jis sugrįžo būdamas 19 metų jaunuolis, kad kibtų į mokslus iš pradžių šiauriniame Reimso mieste, o paskui Paryžiuje, kur jis gyveno moderniame studentiškų butų pastate ir beveik nesusilaukė savo kaimynų dėmesio.

„Tai pirmas kartas, kai išgirdome apie jį kalbant tuo tada, kai jis išsinuomojo butą, nebuvo nieko nepaprasta. Jis mokėjo savo nuompinigius“, – sakė viena butų pastato atstovė.

Bet jo veikla socialiniame tinkle „Facebook“ byloja visai ką kitą. S.A.Ghlamas, kaip šimtai kitų, naudojosi interneto svetainėmis, kad pareikštų „savo troškimą vykti į Siriją“ ir kovoti džihadą, sakė vienas policijos šaltinis.

Tačiau per 16 mėnesių vykdytą slaptą sekimą žvalgybos tarnybos nesurinko jokių tvirtų įkalčių, kurie leistų imtis tolesnio tyrimo, trečiadienį sakė Prancūzijos vyriausybė.

Nors jis ir neturėjo įrašų dėl baudžiamųjų nusikaltimų, vienas policijos šaltinis sakė, kad jis buvo įtartas dalyvavęs viename numanomame užpuolime 2013 metų rugpjūtį, tačiau šio incidento auka vėliau atsiėmusi jam pateiktą ieškinį.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas nurodė, kad S.A.Ghlamas galėjo turėti kontaktų su kažkokiais asmenimis Sirijoje, kurie jam galėjo patarti pasirinkti „taikiniu bažnyčią“.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas nurodė, kad S.A.Ghlamas galėjo turėti kontaktų su kažkokiais asmenimis Sirijoje, kurie jam galėjo patarti pasirinkti „taikiniu bažnyčią“.

Pareigūnai po jo arešto taip pat sulaikė kelis jo pažįstamus ir šeimos narius. Bet įtariamojo sesuo AFP sakė, kad jos brolis nebuvo ekstremistas.

„Mano brolis nepasikeitė. Jis nebuvo radikalizuotas. Esu viso to šokiruota, netikime tuo“, – tikino ji.

Trečiadienį pavakare apklausti buvo išsivežta ir viena 25 metų moteris, siejama su S.A.Ghlamu. Bet ši, į islamą prieš dvejus metus atsivertusi, moteris, kaip AFP pareiškė jos sesuo, „neturėjo gyvenimo draugo“. Be to, sesuo pridūrė, kad niekada iš jos nėra nė žodžio girdėjusi apie terorizmą.

Sulaikyta moteris yra vienintelė savo rajone, kuri dėvi nikabą, vieną iš įvairių hidžabų, kuris dengia beveik visą veidą, sakė šaltiniai, artimi policijos tyrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius