-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išpuolio prie Londono mečetės metinės paminėtos tylos minute

Londone antradienį pernykščio išpuolio liudininkai, bendruomenės lyderiai ir gedintys žuvusiojo artimieji tylos minute pagerbė Makramą Ali, šešių vaikų tėvą, kuris žuvo, kai bedarbis britas nukreipė mikroautobusą į musulmonus maldininkus ir daugybę jų sužeidė šalia vienos sostinės mečetės.
Išpuolio prie Londono mečetės metinės paminėtos tylos minute
Išpuolio prie Londono mečetės metinės paminėtos tylos minute / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ceremonijoje buvo pagerbti visi, kurie tapo išpuolio šalia Finsberio parko mečetės taikiniais.

Susirinkusieji paminėti praėjusių metų tragedijos metinių trumpam sustingo nuleidę galvas, stovėdami šalia plakatų su užrašais „Vieningi prieš terorizmą“ ir „Atsigręžkite į meilę“.

„Terorizmas yra terorizmas. Nesvarbu, kokie yra šių piktavalių nusikaltimų nesveikų ir suktų vykdytojų taikinys ar motyvai, – sakė minėjime dalyvavęs Londono meras Sadiqas Khanas. – Mus visus įkvėpė tai, kaip reagavo ši bendruomenė ir kaip ji susivienijo.“

S.Khanas: „Terorizmas yra terorizmas. Nesvarbu, kokie yra šių piktavalių nusikaltimų nesveikų ir suktų vykdytojų taikinys ar motyvai. Mus visus įkvėpė tai, kaip reagavo ši bendruomenė ir kaip ji susivienijo.“

Šių metų vasarį prisiekusieji pripažino 48 metų Darreno Osborne'o iš Velso sostinės Kardifo kaltę dėl 51 metų M.Ali nužudymo ir pasikėsinimo į kitų žmonių gyvybes per teroro išpuolį, kuris buvo įvykdytas tikintiesiems išeinant iš mečetės po naktinių Ramadano pamaldų.

Pasak prokurorų, D.Osborne'as radikalizavosi skaitydamas dešiniųjų radikalų propagandą internete, ir pagrindinis jo nusikaltimo motyvas buvo neapykanta musulmonams.

Nuteistojo maniją dar labiau pakurstė praėjusią gegužę Mančesterį sukrėtęs mirtininko sprogdinimas ir birželį sostinėje įvykęs išpuolis, kai trys vyrai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto, o vėliau ėmė peiliais badyti žmones netoliese. Abu šiuos nusikaltimus įvykdė radikalūs islamistai.

D.Osborne'ą sulaikė šio įvykio liudininkai ir, nepaisant tvyrojusios įtampos, sulaukė, kol atvyko policija. Nors vietos mečetės imamui Mohammedui Mahmoudui teko įsikišti, kad apsaugotų sulaikytąjį nuo įpykusios minios.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas

Britų opozicijos lyderis Jeremy Corbynas, šio rajono atstovas parlamente, negailėjo gražių žodžių M.Mahmoudui už tai, kad jis užkirto kelią smurto plitimui.

„Imamas Mahmoudas atliko puikų ir nuostabų darbą. Jis užtikrino, kad neapykanta rasizmui neišsilietų smurtu ir pykčiu į gatves, – sakė J.Corbynas susirinkusiems. – Jis mums padėjo užtikrinti, kad galėtume gyvuoti kaip viena bendruomenė, nes būtent toks turi būti atsakas į mus suskaldyti siekiantį rasizmą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius