Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 09 /14:16

Išpuolio Stokholme sukrėsti švedai rengia taikią akciją prieš terorizmą, atskleistos žuvusiųjų tapatybės

Tūkstančiai žmonių, tikimasi, sekmadienį dalyvaus Stokholmo centre rengiamoje taikioje akcijoje prieš terorizmą. Tuo metu policija tęsia penktadienį sostinėje įvykdyto išpuolio, per kurį žuvo keturi žmonės ir dar 15 buvo sužeisti, tyrimą.
Gedulas Švedijoje
Gedulas Švedijoje

Stokholme sunkvežimiui penktadienį įvažiavus į pėsčiųjų gatvę ir įsirėžus į parduotuvės vitriną, žuvo du švedai, vienas britas ir vienas belgas, dar 15 žmonių sužeista, pranešė sekmadienį Švedijos policija.

„Mes nustatėme žuvusiųjų tapatybes ir pranešėme jų artimiesiems“, – sakė žurnalistams Stokholmo policijos pareigūnas Janas Evenssonas.

Per socialinį tinklą „Facebook“ organizuojama taiki gedulo akcija įvyks 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku Sergelio aikštėje, netoli vietos, kur sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią.

Švedijos valdžia pavadino penktadienio išpuolį teroristine ataka, tačiau jo motyvas kol kas nėra žinomas.

Už virtinę Nicoje, Berlyne Londone neseniai buvusių panašių atakų, kai užpuolikai į žmones nukreipdavo automobilius, atsakomybę prisiimdavo „Islamo valstybė“ (IS). Atsakomybės už penktadienio ataką Stokholme – trečią Europoje per dvi savaites, po išpuolių Londone ir Sankt Peterburge – kol kas niekas neprisiėmė.

Švedijos policija šeštadienį pranešė, kad vyras, penktadienį vakare suimtas dėl „vieno įtariamo teroristinio nusikaltimo“, galbūt yra vairuotojas, penktadienį nukreipęs vogtą alumi prekiaujančios bendrovės sunkvežimį į žmones ir parduotuvių centro „Ahlens“ pastatą Karalienės bulvare (Drottninggatan), kuris yra didžiausia pėsčiųjų gatvė mieste, virš Stokholmo centrinės metropoliteno stoties. Jo pavardė neskelbiama, bet pareigūnai sako, kad jis buvo žinomas Švedijos žvalgybos tarnybai.

Tai jau antrasis teroro išpuolis Stokholme. 2010 m. gruodį tame pačiame Karalienės bulvare susisprogdino savižudis, buvo nesunkiai sužeisti keli praeiviai.

Vėliavos iki pusės stiebo nuleistos ant parlamento, karališkųjų rūmų, vyriausybės pastatų, sostinės rotušės.

Ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas, penktadienį sakęs, kad sustiprinama šalies sienų kontrolė,paskelbė pirmadienio vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) tylos minutę išpuolio aukoms pagerbti .

„Šiandien visa Švedija gedi, bet mes turime atlaikyti visa tai“, – sakė jis šeštadienį žurnalistams, padėjęs gėlių prie prekybinio centro „Ahlens“.

„Teroristai nori, kad bijotume, kad pradėtume kitaip elgtis, kad nebegyventume normaliai – tačiau darysim būtent tai. Taigi, teroristai niekada neįveiks Švedijos, niekada“, – pabrėžė jis.

Karalius Carlas XVI Gustafas, sugrįžęs į Stokholmą iš nutraukto vizito Brazilijoje, taip pat kreipėsi į tautą prie rūmų.

„Atidumas kurį žmonės rodo vienas kitam, parodo ir mūsų visuomenės galią, – sakė jis. – Tiek daug mūsų nori padėti kitiems, žymiai daugiau negu norinčiųjų nuskriausti mus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius