Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išpuolis prieš JAV lėktuvą įvyko dėl „katastrofinių“ žvalgybos darbo spragų, sako prezidentas Obama

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pareiškė, jog praeitą savaitę viename keleiviniame lėktuve mėginta surengti ataka atskleidė galimai „katastrofinius“ ir sisteminius Jungtinių Valstijų žvalgybos trūkumus.
Lėktuvą besikėsinusio susprogdinti Umaro Farouko Abdulmutallabo apatiniai, kuriuose jis buvo paslėpęs sprogmenis
Lėktuvą besikėsinusio susprogdinti Umaro Farouko Abdulmutallabo apatiniai, kuriuose jis buvo paslėpęs sprogmenis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama griežtai kritikavo žvalgybą, sužinojęs, jog JAV vyriausybė buvo iš anksto įspėta prieš praeitą penktadienį įvykdytą nesėkmingą teroro išpuolį ir turėjo duomenų, kurie rodė, jog dėl mėginimo susprogdinti 290 žmonių skraidinusį lainerį kaltinamas 23 metų Nigerijos pilietis galėjo kelti grėsmę.

JAV pareigūnai taip pat atskleidė, kad nauji žvalgybos duomenys byloja apie galimus užpuoliko ir tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ ryšius. Jungtinių Valstijų televizija parodė apdegusius apatinius, kuriuose įtariamasis buvo paslėpęs sprogstamąjį užtaisą.

Dabar aiškėja, kad prieš kelias savaites ši informacija buvo perduota mūsų žvalgybos bendruomenės nariui, tačiau nebuvo veiksmingai išplatinta, kad įtariamojo pavardė atsidurtų asmenų, kuriems draudžiama patekti į lėktuvus sąraše, – sakė Barackas Obama.„Įvyko sisteminė nesėkmė, ir man tai atrodo visiškai nepriimtina“, – pareiškė B.Obama, kuris antrą dieną iš eilės nutraukė savo atostogas Havajuose, kylant kaltinimų bangai dėl gruodžio 25 dieną įvykdyto išpuolio.

„Ši galimai katastrofinė saugumo spraga atsirado susidėjus žmonių ir sistemos klaidoms, – pridūrė JAV vadovas. – Turime pasimokyti iš šio atvejo ir skubiai ištaisyti mūsų sistemos klaidas, nes rizikuojame savo saugumu ir gyvybėmis“.

B.Obama pabrėžė, kad įtariamo sprogdintojo Umaro Farouko Abdulmutallabo tėvas perspėjo JAV diplomatus Abudžoje, jog jo sūnus tikriausiai tapo ekstremistu, tačiau tas jaunuolis vis tiek sugebėjo patekti į JAV lėktuvą – ir netgi su sprogstamuoju užtaisu.

„Dabar aiškėja, kad prieš kelias savaites ši informacija buvo perduota mūsų žvalgybos bendruomenės nariui, tačiau nebuvo veiksmingai išplatinta, kad įtariamojo pavardė atsidurtų asmenų, kuriems draudžiama patekti į lėktuvus, sąraše“, – sakė B.Obama.

Televizija CNN, remdamasi neįvardytu „svarbias pareigas užimančiu“ šaltiniu, sakė, kad B.Obamos kritika buvo labiausiai nukreipta prieš Centrinę žvalgybos valdybą (CŽV).

Tas šaltinis sakė CNN, kad išsami ataskaita apie U.F.Abdulmutallabo tėvo ir vieno CŽV pareigūno susitikimą buvo pasiųsta į šios agentūros būstinę, tačiau nebuvo išplatinta platesnei žvalgybos bendruomenei.

Žvalgybos agentūrų klaidos vartus teroro atakoms atvėrė jau nebe pirmą kartą: įtariama, jog dėl panašių klaidų 2001 metų rugsėjo 11 dieną galėjo įvykti teroro atakos prieš Jungtines Valstijas, per kurias žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

B.Obama nurodė pateikti dvi ataskaitas apie Kalėdų pirmąją dieną įvykdytą išpuolį: pirmoji turi išaiškinti, kaip veikia asmenų, kuriems draudžiama patekti į keleivinius lėktuvus, sąrašų sudarymo sistema, o kita – kokiu būdu U.F.Abdulmutallabas sugebėjo įsinešti sprogstamąjį užtaisą Amsterdamo Schipholo oro uoste į lėktuvą, kuris turėjo skristi į Jungtines Valstijas.

Prezidentas pirmuosius rezultatus nurodė pateikti iki ketvirtadienio.

Šiuo metu JAV vadovas atostogauja Havajuose, kuriuose jis praleido dalį vaikystės. Tačiau panašu, kad B.Obamos patarėjai jautriai reagavo į respublikonų kaltinimus, jog prezidentas atsiribojo nuo pastarojo incidento tyrimo iškart po atakos, todėl paskatino jį padaryti jau antrą viešą pranešimą per dvi pastarąsias dienas.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad prezidentas antradienį sužinojo, jog šalies žvalgyba dar prieš Kalėdas turėjo informacijos apie U.F.Abdulmutallabą, kuri būtų galėjus užkirsti kelią tam išpuoliui.

Pareigūnas atsisakė patvirtinti, jog už tą ataką atsakomybę prisiėmė „al Qaeda“, tačiau nurodė, kad Osamos bin Ladeno vadovaujama grupuotė galėjo būtų su ja susijusi.

„Kai kuri nauja informacija, kurią išnagrinėjome praeitą naktį, perša mintį, jog buvo tam tikras ryšys“, – pabrėžė jis.

Pareigūnas pridūrė, jog dabar jau visiškai aišku, kad JAV vyriausybė turėjo informacijos prieš tą ataką – „kai kuriais atvejais apie minėtą asmenį ir (jo) planus, kitais atvejais – apie „al Qaeda“ ir jo planus. Dalis jos buvo apie galimas atakas švenčių laikotarpiu“.

JAV žiniasklaida išplatino vyriausybės paviešintas nuotraukas, kuriose matomi apdegę užpuoliko apatiniai, švirkštas ir plastikinis krepšelis, kuriame buvo sprogmenys – pentaeritritolio tetranitratas (PETN).

JAV oro bendrovės „Northwest Airlines“ lėktuvui artėjant prie Detroito, U.F.Abdulmutallabas sugebėjo padegti tą užtaisą, tačiau jis nedetonavo.

„Al Qaeda“ padalinys Arabijos pusiasalyje (AQAP), kuriam vadovauja radikalių pažiūrų jemeniečiai ir Saudo Arabijos piliečiai, pirmadienį prisiėmė atsakomybę už tą išpuolį ir pagrasino surengti naujų atakų prieš Vakarų šalis.

To incidento padarinius keleiviai pajuto daugelyje pasaulio oro uostų. Jungtinės Valstijos paragino kitas šalis sugriežtinti saugumo priemones, o į šį raginimą antradienį atsiliepė netgi Kinija.

Nyderlandų pareigūnai pareiškė planuojantys įrengti visą kūną skenuojančius prietaisus ir tokias patikras taikyti visiems iš tos šalies į Jungtines Valstijas skrendantiems keleiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius