-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išpuoliu JAV laineryje apkaltintą nigerietį dar anksti sieti su „Al Qaeda“, sako Napolitano

JAV teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano sekmadienį perspėjo, kad būtų „netinkama spėlioti“, jog nigerietis, apkaltintas per Kalėdas bandęs susprogdinti į Detroitą skrendantį lėktuvą, gali būti susijęs su „Al Qaeda“.
Umaras Faroukas Abdulmutallabas
Umaras Faroukas Abdulmutallabas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar tai yra vykstančio baudžiamojo proceso tyrimo dalis ir aš manau, kad būtų netinkama spėlioti, ar jis turėjų tokių ryšių“, – CNN sakė J.Napolitano, kalbėdama apie nesėkmingą nigeriečio Umaro Farouko Abdulmutallabo bandymą susprogdinti JAV bendrovės „Northwest Airlines“ lėktuvą.

Vienas įtakingas JAV politikas šeštadienį nurodė, kad Nigerijos pilietis, kuris įtariamas mėginęs susprogdinti į Detroitą Mičigane skrendantį keleivinį lainerį, galėjo palaikyti ryšius su vienu radikalių pažiūrų Jemeno dvasininku.

Vyriausiasis respublikonų atstovas JAV Kongreso Žvalgybos komitete Peteris Hoekstra, išrinktas Mičigano valstijoje, naujienų agentūrai AFP nurodė, kad įtariamasis užpuolikas galėjo turėti ryšių su Jungtinėse Valstijose gimusiu imamu Anwaru al Aulaqiu, kuris pastaruoju metu gyveno Jemene.

Manoma, kad A.al Aulaqis yra svarbus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ agentų verbuotojas. Taip pat žinoma, kad jis elektroniniu paštu susirašinėjo su buvusiu JAV armijos psichiatru Nidalu Hasanu, kuris įtariamas praeitą mėnesį nušovęs 13 žmonių vienoje Teksaso karinėje bazėje.

„Jis (Abdulmutallabas) galėjo palaikyti ryšius su amerikiečiu imamu al Aulaqiu, – P.Hoekstra sakė po penktadienį surengto išpuolio. – Esama pranešimų, kad jis palaikė ryšį ir neseniai lankėsi Jemene. Mums teks iškelti klausimą, ar tas Jemeno imamas yra pakankamai įtakingas, kad rastų žmonių, kurie vėl atakuotų Jungtines Valstijas.“.

JAV žiniasklaida, remdamasi vienu federaliniu sugumo aplinkraščiu, pranešė, jog tas vyras sakė tyrėjams, kad sprogstamąjį užtaisą ir jo naudojimo instrukcijas gavo Jemene.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti pranešimus, kad A.al Aulaqis galėjo žūti per ketvirtadienį paryčiais Jemeno oro pajėgų surengtą smūgį viename nuošaliame kalnų regione.

Pasak Jemeno saugumo šaltinių, per tą reidą žuvo keli svarbūs „Al Qaeda“ nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius