Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 24 /13:03

Išrinktas Austrijos lyderis tarsis dėl koalicijos su kraštutiniais dešiniaisiais

Išrinktasis Austrijos lyderis Sebastianas Kurzas antradienį pranešė pakvietęs kraštutinę dešiniąją Laisvės partiją (FPOe) pradėti derybas dėl koalicijos.
Sebastianas Kurzas
Sebastianas Kurzas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šis konservatyvių pažiūrų būsimojo kanclerio žingsnis atveria kelią FPOe grįžimui į valdžią praėjus beveik dviem dešimtmečiams nuo jos vėliausio įžengimo į valdančiąją koaliciją.

S.Kurzo Liaudies partija (OeVP) ir FPOe drauge valdė 2000–2007 metais. Tuo metu aljansas su kraštutiniais dešiniaisiais, kuriems tada vadovavo susižavėjimo nacių SS neslėpdavęs velionis Joergas Haideris, buvo pavertęs Austriją atstumtąja.

Tačiau šįkart tokio pasipriešinimo nesitikima, nes Europą užplūdus kraštutinių dešiniųjų populizmo bangai FPOe siekia sušvelninti savo įvaizdį.

Tiek OeVP, tiek FPOe pasisako už griežtesnę imigracijos kontrolę, sparčią prieglobsčio negavusių asmenų deportaciją ir kovą su radikaliu Islamu.

Austrijos prezidentas penktadienį pakvietė S.Kurzą suformuoti naująją vyriausybę. Po susitikimų su visomis kitomis parlamentinėmis partijomis jis sakė nusprendęs į derybas dėl koalicijos pakviesti FPOe. Toks jo sprendimas nebuvo netikėtas.

Žurnalistams S.Kurzas sakė, kad galimas jo koalicijos partneris, FPOe lyderis Heinzas-Christianas Strache pademonstravo „norą drauge atnešti pokyčių į Austriją“.

„Scanpix“/AP nuotr./Austrijos kancleris Christianas Kernas
„Scanpix“/AP nuotr./Austrijos kancleris Christianas Kernas

31 metų S.Kurzas yra kadenciją baigiančios socialdemokrato Christiano Kerno vyriausybės diplomatijos vadovas. Manoma, kad jis taps jauniausiu Europos lyderiu.

Jis teigė pasistengsiantis suformuoti vyriausybę iki Kalėdų. Spalio 15-ąją vykusiuose rinkimuose OeVP užėmė pirmą vietą, tačiau partijai nepavyko užsitikrinti pakankamos daugumos, kad galėtų vyriausybę formuoti viena.

S.Kurzas teigė, kad „esminė sąlyga“ naujajai administracijai bus „aiški proeuropietiška kryptis“.

„Austrija gali būti stipri tik tada, jei būsime ne tik Europos Sąjungos nariai, bet ir aktyviai padėsime stiprinti Europos Sąjungą“, – pareiškė jis. 2018-ųjų antrą pusmetį Austrija pirmininkaus 28 nares turinčiai Bendrijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius