Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išrinktasis JAV prezidentas į Vašingtoną važiuos traukiniu

Išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama savo skelbtąją permainų erą pradės pagal daugelį metų gyvuojančią tradiciją: šeštadienį traukiniu išvažiuos į keturias dienas truksiančią inauguracinę kelionę, kurios paskutinė stotis – Vašingtonas.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama kelionę pradės ilgiau nei 200 metų gyvuojančios JAV nepriklausomybės lopšyje Filadelfijoje, o baigs marmurinėje Vašingtono Jungtinėje stotyje, kuri yra maždaug už 1 kilometro nuo tos vietos, kurioje antradienį bus prisaikdintas pirmasis afroamerikietis JAV prezidentas.

Ši lėta kelionė su daugeliu sustojimų rengiama pagerbiant B.Obamos didvyrį – buvusį Ilinojaus senatorių ir JAV prezidentą Abrahamą Lincolną, kuris 1861 metais tuo pačiu keliu išvažiavo į inauguracijos ceremoniją.

A.Lincolnas ir vėlesni šalies prezidentai daugelį dienų važiuodavo per žiemos sukaustytas prerijas, tačiau reaktyvinių lainerių amžiaus palikuonis B.Obama, nesiskiriantis su savo išmaniuoju telefonu „Blackberry“, traukinyje iš viso praleis tik vieną parą.

Į traukinį jis įsės kartu su kviestiniais rėmėjais, Slaptosios sargybos asmens sargybiniais ir dideliu žurnalistų būriu Filadelfijos 30-osios gatvės stotyje ir leisis į 225 kilometrų kelionę pietvakarių kryptimi.

Traukinys pirmiausiai sulėtins greitį Kleimonto mieste, kad susirinkę gerbėjai galėtų pasveikinti išrinktąjį prezidentą.

„Jeigu niekas nebus daroma, o mes toliau eisime dabartiniu keliu, ši recesija gali tęstis daugelį metų“, – B.Obama sakė negausiam klausytojų ratui, susirinkusiam niūroje vienos gamyklos salėje Klivlendo priemiestyje Bedford Haitse.

Pirmasis sustojimas – Vilmingtone (Delaveras). Šiame mieste į traukinį įsės B.Obamos pasirinktasis viceprezidentas Josephas Bidenas (Džozefas Baidenas), kuris iki ketvirtadienį paskelbto atsistatydinimo buvo nedidelės Delavero valstijos senatorius.

J.Bidenas tikriausiai puikiai pažįsta kiekvieną šio kelio vingį, mat 36 metus, kol dirbo JAV Kongrese, beveik kasdien važinėdavo į Vašingtoną iš savo gimtojo miesto. Vilmingtonas, kuriame telkėsi kai kurios didžiausios JAV kredito kompanijos, šiuo metu tapo savotišku ekonominio sunkmečio simboliu.

Iš Vilmingtono B.Obama, kuris važiuoja praeito amžiaus 4-ajame dešimtmetyje pagamintame prabangiame raudonmedžiu aptaisytame vagone,važiuos į Baltimorę (Merilandas).

Gausią afroamerikiečių bendruomenę turinčio miesto Karo memorialo aikštėje įvyks didžiulę gerbėjų minią galintis pritraukti mitingas, kuris B.Obamai tikriausiai primins šlovingas jo rinkimų kampanijos dienas.

Istorinę kelionę išrinktasis prezidentas baigs Vašingtone paskutinįjį vakarą prieš stodamas prie šalies vairo.

Likus kelioms dienoms iki B.Obamos inauguracijos, istorinių sąsajų iškildavo dažnai, tačiau ne vien su A.Lincolnu, bet ir su kitu labai gerbiamu JAV prezidentu Franklinu D.Rooseveltu bei jo Didžiosios depresijos laikų kalbomis.

Būsimasis JAV prezidentas, pradėsiantis vadovauti didžiausios ekonominės krizės nuo praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje įvykusio kracho apimtai šaliai, penktadienį perspėjo, kad padėtis gali dar labiau pablogėti ir dar kartą paragino Kongresą veikti pagal jo pasiūlytą ekonomikos gaivinimo planą.

„Jeigu niekas nebus daroma, o mes toliau eisime dabartiniu keliu, ši recesija gali tęstis daugelį metų“, – B.Obama sakė negausiam klausytojų ratui, susirinkusiam niūroje vienos gamyklos salėje Klivlendo priemiestyje Bedford Haitse.

„Pakeisti kryptį dar ne vėlu, tačiau tik tokiu atveju, jeigu kiek galima greičiau imsimės dramatiškų veiksmų“, – pridūrė išrinktasis prezidentas.

Vėliau duodamas interviu televizijai CNN būsimasis JAV vadovas pranašavo „sunkius metus“ šalies ekonomikai.

„Nemanau, kad kuris nors ekonomistas ginčytų, jog išgyvename didžiausią ekonominę krizę nuo Didžiosios depresijos, – sakė jis. – Gera žinia ta, kad mes pradedame sutarti, ką reikia daryti.“

B.Obama į Vašingtoną išvyksta praėjus parai po JAV Senato sprendimo leisti skirti antrąją ekonomikos gelbėjimui skirto finansinio paketo dalį - 350 mlrd. dolerių, kurią Atstovų rūmai galės pradėti skirstyti kitą savaitę.

Atstovų rūmų demokratų frakcijos lyderiai taip pat pateikė svarstymui B.Obamos remiamą ekonomikos gaivinimo planą, kurio įgyvendinimui prireiks 825 mlrd. dolerių. Išrinktasis prezidentas tikisi, kad Kongresas greitai pritars projektui, kuris galėtų išjudinti krizės apimtą JAV ekonomiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius