Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas viršūnę sugebėjo pasiekti po patyčių mokykloje ir gniuždančių netekčių

Išrinktasis JAV prezidentas demokratas Joe Bidenas, kuriam šį mėnesį sukaks 78-eri, ateinančių metų sausio 20-ąją taps vyriausiu žmogumi, kada nors tapusiu JAV prezidentu. Iki šio posto jis nuėjo sudėtingą ir netekčių kupiną kelią.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvęs JAV prezidento Baracko Obamos viceprezidentas J.Bidenas galėjo valstybės vadovo posto siekti ir 2016 metais, kai demokratų kandidatė Hillary Clinton įnirtingoje kovoje netikėtai pralaimėjo respublikonui Donaldui Trumpui. Tačiau tuomet J.Bidenas nedalyvavo rinkimų kovoje, nes gedėjo nuo smegenų vėžio mirusio sūnaus.

Keletas strategų apibūdina J.Bideną kaip praktišką demokratą, pasižymintį didele charizma, sugebantį rasti ryšį su darbininkų klasės rinkėjais.

J.Bidenas gali žybtelėti savo milijono vatų stiprumo šypsena, kad sužavėtų universitetų studentus, užjausti Amerikos sunkiosios pramonės regiono – vadinamosios „Rūdžių juostos“ – bedarbius arba pažerti virtinę pastabų savo konkurentams.

„Dėdulė Džo“ dažnai atskleidžia paguodą teikiančią Amerikos pusę, primena „viltį“, kuri 2008 metais suvienijo tautą šalies prezidentu pirmąkart išrinkti juodaodį – Baracką Obamą.

Faktas, kad J.Bidenas pats gerai žino, kas yra skausmas, veikia lyg raminantis balzamas daugeliui netektį patyrusių žmonių.

Pripažino, kad yra nederamai elgęsis su moterimis

Tiesa, J.Bideną jau garbiame amžiuje persekiojo kaltinimai dėl seksualinio priekabiavimo.

Per rinkimų kampaniją jo senas politiko įprotis glėbesčiuotis su draugais ir nepažįstamaisiais bei demonstruoti susižavėjimą, ypač moterimis bei merginomis, sulaukė kritiškų vertinimų. Kelios moterys apkaltino J.Bideną prieš daug metų jas netinkamai lietus arba privertus pasijusti nepatogiai.

Pavasarį J.Bideno biure dirbusi Tara Reade viešai apkaltino J.Bideną seksualiniu priekabiavimu.

T.Reade 1992–1993 metais dirbo J.Bideno biure Senate. Pasak T.Reade, 1993 metais J.Bidenas prirėmė ją prie sienos, pakišo ranką po marškinėliais ir sijonu bei įsiskverbė pirštu. T.Reade „Fox News“ sakė, kad J.Bidenas ją pabučiavo ir sakė norįs su ja pasimylėti.

Pasak T.Reade, kai ji atstūmė J.Bideną, jis buvo nustebęs. „Kas per velnias? Girdėjau, kad tau patinku“, – esą sakė senatorius.

J.Bidenas tuomet griežtai atmetė T.Reade metamus kaltinimus seksualiniu užpuolimu.

Tačiau jis viešai pripažino šią kritiką ir sutiko, kad visuomenės elgesio normos keičiasi.

„Aš supratau... ir ateityje būsiu daug atidesnis“, – pasakė jis.

VIDEO: Neramumai JAV prasidėjo dar nė nebaigus skaičiuoti rinkimų balsų – žmonės išėjo į gatves

„Laimingasis kovotojas“

Aštuonerius metus išdirbęs viceprezidento poste J.Bidenas užsirekomendavo kaip pagrindinis B.Obamos pavaduotojas. Pastarasis jį yra pavadinęs „laiminguoju Amerikos kovotoju“.

2012 m. žlugus deryboms, kaip išvengti fiskalinės krizės, būtent J.Bidenas viską sustatė į savo vietas.

J.Bidenas sureagavo ir į šaudynes vienoje Konektikuto mokykloje, per kurias žuvo 20 vaikų.

Būdamas viceprezidentu jis dalyvavo sprendžiant užsienio politikos krizes Ukrainoje ir Irake, prisidėjo prie gėjų teisių gynimo, viešai palaikydamas tos pačios lyties asmenų santuokas.

Didelę patirtį J.Bidenas sukaupė dirbamas Kapitolijuje. Senate jis 36 metus atstovavo nedidelei Delavero valstijai.

Net būdamas iš pažiūros stiprus ir sveikas J.Bidenas pripažino, kad amžius yra „teisėtas“ reikalavimas, kuris gali būti iškeltas prezidentui per medicininę apžiūrą.

J.Bidenas garsėja kaip šilta asmenybė, nors neišvengė viešų netaktiškų pasisakymų. Jis – kaip ir D.Trumpas – nėra plunksnos meistras, ir yra turėjęs problemų dėl savo daugžodžiavimo.

2007 metais jis pateko į nepatogią padėtį, pavadinęs B.Obamą pirmuoju „ryškiu, šviesiu ir švariu“ afroamerikiečių kandidatu.

Darbininkiškos šaknys

Josephas Robinette'as Bidenas jaunesnysis gimė ir augo gana nepasiturinčioje airių katalikų šeimoje Skrantone, Pensilvanijoje. Jo tėvas buvo automobilių pardavėjas.

Vaikystėje jis smarkiai mikčiojo ir dėl to buvo tapęs žiaurių patyčių taikiniu. Tačiau jam pavyko įveikti šį kalbos sutrikimą atkakliai prieš veidrodį deklamuojant eilėraščius.

Vaikystėje jis smarkiai mikčiojo ir dėl to buvo tapęs žiaurių patyčių taikiniu.

Tačiau jam pavyko įveikti šį kalbos sutrikimą atkakliai prieš veidrodį deklamuojant eilėraščius.

„Tai leido man pažvelgti į kitų žmonių skausmą, kitų žmonių kančias“, – sakė jis kalbėdamas Amerikos mikčiojimo institute 2016 metais.

Pirmą kartą į Senatą J.Bidenas pateko 1972-aisiais, būdamas 29 metų.

Prarado žmoną, dukrą ir sūnų

Netrukus jis neteko autoavarijoje žuvusių žmonos ir mažylės dukters ir liko vienas su sunkiai sužeistais sūnumis Beau ir Hunteriu.

Senatoriaus priesaiką J.Bidenas davė budėdamas prie berniukų ligoninėje. Vėliau ilgus metus kas dieną traukiniu važinėdavo į Vašingtoną ir atgal, kad vakarais galėtų pabūti su savo vaikais, o nuo 1977 metų – ir su antrąja žmona Jill.

Bidenų šeimos skausmas daug visuomenės dėmesio sulaukė 2015 metais, kai nuo smegenų vėžio mirė sūnus Beau Bidenas, kylantis demokratas.

Tragedija išmušė J.Bideną iš vėžių, tad jis atsisakė dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau praėjus ketveriems metams – vėl sugrįžo.

Rūpesčiai dėl kito sūnaus veiklos

Tiesa, J.Bidenas turi rūpesčių ir su kitu sūnumi Hunteriu Bidenu, kurio veikla Ukrainoje apaugo skandalais dėl įtariamos korupcijos ir net tapo viena priežasčių pradėti apkaltą J.Bideno nugalėtam prezidentui D.Trumpui, nes šis esą dėl informacijos apie H.Bideno įtartiną veiklą darė neteisėtą spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas

H.Bidenas 2014 metais pradėjo dirbti ukrainiečių dujų kompanijos „Burisma Group“ valdyboje. H.Bidenas „Burismos“ valdyboje dirbo iki tol, kol J.Bidenas paskelbė, kad dalyvaus JAV prezidento rinkimuose.

D.Trumpo šalininkai kaltino J.Bideną reikalavus atleisti vieną Ukrainos prokurorą, kuris anksčiau tyrė „Burismą“. Pats J.Bidenas ir kiti ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pareigūnai sakė, kad jo veikla 2015–2016 metais niekaip nebuvo susijusi su H.Bidenu, o buvo bendras JAV ir kitų užsienio sąjungininkių tikslas.

Tas ukrainiečių prokuroras buvo kaltinamas nesugebėjimu kovoti su šalyje įsišaknijusia korupcija ir atsisakė padėti ankstesniam britų tyrimui dėl „Burismos“.

Pirmoji ponia bus kitokia

Tragedijoje netekęs pirmosios žmonos J.Bidenas antrą kartą vedė 1977 m. Netrukus pirmąja ponia tapsiančiai 69 metų Jill Biden būti politinio dėmesio centre nėra jokia naujiena – jos vyras Vašingtone dirba nuo tada, kai jie 1susituokė, be to, ji aštuonerius metus buvo viceprezidento žmona.

J.Biden gali būti kitokia pirmoji ponia nei įprasta – ji ketina eiti pirmosios ponios pareigas ir tuo pat metu toliau dirbti visą darbo dieną profesore.

Eidama pirmosios ponios pareigas, kaip manoma, ji spręs švietimo klausimus ir atnaujins paramos karių šeimoms misiją „Joining Forces“, kurią 2011 metais pradėjo įgyvendinti kartu su tuometine pirmąja ponia Michelle Obama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelle Obama ir Jill Biden
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelle Obama ir Jill Biden

Tačiau J.Biden taip pat yra profesorė, motina, močiutė ir atrama, padėjusi J.Bidenui išgyventi prieš beveik penkis dešimtmečius įvykusią šeimos tragediją, kai žuvo jo žmona ir duktė.

Jill kaip tik skyrėsi su savo pirmuoju vyru, kai susipažino su J.Bidenu – našliu, kuris kasdien traukiniu važinėjo iš Delavero valstijos į Vašingtoną, kur ėjo senatoriaus pareigas.

1972 metais J.Bidenas išgyveno didžiulę nelaimę: jo jauna žmona ir maža dukrelė žuvo automobilio avarijoje, o jis liko auginti du mažus sūnus, kurie per avariją buvo sužeisti. Tuomet jo gyvenime pasirodė Jill Jacobs.

Ji gimė 1951 metais Filadelfijos priemiestyje. Jos tėvas kopė karjeros laiptais bankininkystės srityje ir nuo kasininko pakilo iki banko vadovo, o mama buvo namų šeimininkė.

VIDEO: Politiniuose debatuose JAV kandidatai užkūrė tikrą pirtį: rėkė vienas per kitą, švaistėsi įžeidimais ir reikalavo „užsičiaupti“

Jill kaip tik skyrėsi su savo pirmuoju vyru, kai susipažino su J.Bidenu – našliu, kuris kasdien traukiniu važinėjo iš Delavero valstijos į Vašingtoną, kur ėjo senatoriaus pareigas.

Pora susituokė 1977 metais ir Jill tapo mama jo dviem sūnums – Hunteriui ir Beau. Baidenai taip pat 1981 metais susilaukė bendros dukros Ashley.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su žmona Jill
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su žmona Jill

Augindama vaikus J.Biden įgijo du magistro laipsnius, o vėliau ir daktaro laipsnį švietimo srityje. Šiuo metu ji dėsto Šiaurės Virdžinijos bendruomenės koledže.

„Ji mus vėl sudėliojo į vieną visumą, – rugpjūtį per Demokratų nacionalinį suvažiavimą sakė J.Bidenas, turėdamas omeny Jill įtaką jo šeimos gyvenimui po tragedijos. – Ji velniškai kieta ir ištikima.“

„Kaip sulipdyti išdraskytą šeimą? Taip pat, kaip sulipdoma šalis. Meile ir supratimu, mažais užuojautos poelgiais. Drąsa. Nepalaužiamu tikėjimu“, – sakė ji, kalbėdama apie J.Bideno atkaklumą negandų metu. Jos teigimu, ši savybė sieja jos vyrą su milijonais amerikiečių šeimų, kurios išgyvena pandemiją, darbo praradimą, rasinę įtampą.

„Jeigu J.Biden ir toliau dėstytojaus, ji visiems laikams pakeis su [pirmosios ponios] pozicija siejamus lūkesčius ir apribojimus, – naujienų agentūrai AFP sakė knygos apie pirmąsias ponias „First Women: The Grace & Power of America's Modern First Ladies“ autorė Kate Andersen Brower. – Manau, kad jai tai bus padaryti sunku: derinti darbą ir sunkias pirmosios ponios pareigas. Tačiau manau, kad ji išplės mūsų suvokimą apie tai, ką gali padaryti pirmosios ponios.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius