Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išsekusios mergaitės iš Gvatemalos mirtis JAV sukėlė pasipiktinimo bangą

Septynerių metų Jakelinos Caal Maquinos iš Gvatemalos mirtis JAV sukėlė pasipiktinimo bangą – į protestus susirinkę žmonės reikalauja atlikti išsamų tyrimą, kuris pasakytų, kas kaltas dėl jos mirties. Tuo metu jos tėvai ėmė neigti Valstijų pareigūnų teiginius, kad prieš nelegaliai atvykdama į JAV mergaitė kelias dienas nevalgė ir negėrė, tuo metu JAV pareigūnai aiškina, kad patys tėvai po sulaikymo nurodė, kad mergaitė yra sveika.
JAV mirusi Jakelina Caal Maquina
JAV mirusi Jakelina Caal Maquina / AFP/Scanpix

Kaip rašo „The Guardian“, gruodžio 6 dieno vakarą mergaitė kartu su kitu 161 prieglobsčio prašytoju nelegaliai kirto JAV ir Meksikos sieną.

JAV Muitinės ir sienų apsaugos tarnyba (CBP) žmones sulaikė ir nepaisant to, kad mergaitės tėvas pasakojo, jog jie yra išsekę – keletą parų praleido be maisto ir vandens, CBP pareigūnai pažymėjo, kad mergaitė yra geros sveikatos.

Sulaikytieji aštuonias valandas laukė autobuso, kuris juos turėjo nugabenti į prieglobsčio prašytojų centrą.

Leidinio teigimu, prieš lipdamas į autobusą mergaitės tėvas pareigūnams pranešė, kad ji blogai jaučiasi – vaikas pradėjo vemti, tačiau niekas į tai tinkamai nesureagavo.

Po pusantros valandos kelionės mergaitės kvėpavimas jau buvo sustojęs. Ji sraigtasparniu nugabenta į ligoninę Teksase, tačiau gydymas pradėtas per vėlai – ji mirė po 27 JAV praleistų valandų.

JAV Nacionalinio saugumo departamentas pranešė, kad J.Caal Maquina mirė nuo sepsio sukelto šoko.

Tai sukėlė nepasitenkinimo bangą visoje JAV.

„Septynerių metų vaikas neturėtų mirti nuo dehidratavimo ir šoko būdamas sulaikytas Muitinės ir sienų apsaugos tarnybos“, – teigė JAV Senato demokratinės mažumos lyderis Chuckas Schumeris. Jis pareikalavo, kad kaltau dėl mergaitės mirties būtų laikomas Nacionalinio saugumo departamentas ir jo vadovė Kirstjen Nielsen.

Klausimų JAV sukėlė ir tai, kad antradienį lankydamasis Senato teismų komitete sienų apsaugos komisaras Kevinas McAleenanas net neužsiminė apie mergaitės mirtį.

Reuters/Scanpix/Jakelinos Caal Maquinos senelis laiko mirusios anūkės nuotrauką
Reuters/Scanpix/Jakelinos Caal Maquinos senelis laiko mirusios anūkės nuotrauką

Viešai apie ją tapo žinoma tik tada, kai tokios informacijos oficialiai paprašė „The Washington Post“ praėjus beveik savaitei po mergaitės mirties.

Baltieji Rūmai pareiškė, kad JAV pareigūnai padarė viską, kad J.Caal Maquina gyvybė būtų išgelbėta, be to, mergaitės tėtis pildydamas dokumentus nurodė, kad ji sveika. Tačiau žiniasklaidai sukėlė klausimų tai, kaip pasienio pareigūnai bendravo su šia šeima.

Žinoma, jog interviu vyko ispanų kalba, tačiau šeima bendrauja kekčių kalba, tai – majų kalbų šeimai priklausanti kalba, vartojama indėnų kekčių, gyvenančių Gvatemaloje ir Belize.

Mergaitės tėvo Nery Caalo advokatas teigia, kad šeima tvirtina, jog visą 2000 kilometrų kelionę mergaitė buvo maitinama ir gėrė vandenį.

Advokatas taip pat pareiškė, jog šeima tikisi objektyvaus ir teisingo tyrimo. Jo teigimu, dokumentai JAV buvo pildomi anglų kalba, kurios šeima nesupranta nei žodžio.

„Jakelina ir jos tėvas atvyko į JAV ieškodami prieglobsčio nuo pavojų savo šalyje. Tai neprieštarauja JAV ir tarptautiniams įstatymams. Tačiau ši kelionė baigėsi tragedija“, – skelbiama advokato pareiškime.

„Sky News“ teigimu, klausimų kelia tai, kodėl iki šiol neprabilo mergaitės kūną tyręs specialistas.

Sekmadienį skelbiama, kad mergaitės mirtis išprovokavo protestus prie JAV ir Meksikos sienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius