Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 11 /11:35

Išsiveržė aktyviausias Indonezijos ugnikalnis

Indonezijoje penktadienį išsiveržė aktyviausias šalies ugnikalnis Merapis, į 5,5 km aukštį paleidęs pelenų ir dūmų stulpą ir privertęs evakuotis jo pašonėje gyvenančius žmones.
Merapio ugnikalnis
Merapio ugnikalnis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinės nelaimių padarinių likvidavimo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho sakė, kad ugnikalnis staiga išsiveržė penktadienio rytą; buvo girdėti grumesys.

Apie nukentėjusiuosius kol kas nepranešama. Vietos pareigūnai paprašė 5 km spinduliu nuo ugnikalnio gyvenančius žmones evakuotis. Pelenai pasiekė netgi už 30 km esančią Indonezijos kultūrinę sostinę Džokjakartą.

Apie 7 val. 30 min. vietos (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku išsiveržus ugnikalniui buvo uždarytas šio miesto tarptautinis oro uostas, atšaukti aštuoni skrydžiai.

Nėra žinoma, kiek tiksliai šalia Merapio gyvenančių žmonių paliko savo namus, tačiau ugnikalnio pašonėje gyvena apie 12 tūkst. indoneziečių.

Apie 120 žmonių, dalyvavusių žygyje po Merapį tuo metu, kai įvyko išsiveržimas, yra saugūs, nurodė vyriausybė.

Beveik 3 km aukščio Merapis, stūkstantis pagrindinėje Javos saloje, yra aktyviausias iš 500 šalyje esančių ugnikalnių. Pastarąjį kartą jis buvo išsiveržęs 2010 metais, ši nelaimė pareikalavo 347 gyvybių. Tai buvo galingiausias Merapio išsiveržimas nuo 1930-ųjų.

Vis dėlto penktadienio išsiveržimas buvo gerokai mažiau pavojingesnis; jį lėmė pakilęs slėgis kraterio viduje, sako pareigūnai.

„Toks išsiveržimas nėra pavojingas ir gali nutikti bet kuriuo metu bet kuriam aktyviam ugnikalniui“, – teigė S.P.Nugroho.

240 mln. gyventojų turinčioje Indonezijoje, kuri priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – tektoninių lūžių lankui, kuriame dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

VIDEO: Išsiveržė aktyviausias Indonezijos ugnikalnis: pelenų ir dūmų stulpas siekė 5,5 km aukštį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius