Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išstojusi iš ES Britanija neišsaugos valstybės narės privilegijų, sako EK vadovas

Jungtinė Karalystė po išstojimo iš Europos Sąjungos neišsaugos valstybės narės privilegijų, nors ir išliks artima bloko partnere, trečiadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.
Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio metinis kreipimąsis į Europos Parlamentą
Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio metinis kreipimąsis į Europos Parlamentą / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ir po 2019-ųjų kovo 29-osios niekada nežiūrėsime į Didžiąją Britaniją kaip į paprastą trečiąją šalį. Didžioji Britanija visada bus mums artima kaimynė ir partnerė politikos, ekonomikos ir saugumo srityse“, – pabrėžė jis, sakydamas metinę kalbą Europos Parlamente.

Taip pat J.-C.Junckeris paragino britų valdžią suprasti, kad „tas, kas išeina iš sąjungos, jau niekada nebus tokioje pačioje privilegijuotoje padėtyje kaip jos narės“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

EK vadovas pažymėjo, kad išstojusi iš Bendrijos JK paliks ir ES bendrąją rinką.

„Išeidami iš sąjungos nebegalite dalyvauti jokiose mūsų bendrosios rinkos aspektuose“, – nurodė jis.

Vis dėlto J.-C.Junckeris pabrėžė, kad blokas pasisako prieš tai, kad po „Brexit“ prie Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos sienos vėl būtų vykdomos patikros.

„Europos Komisija, šis parlamentas ir valstybės narės visada rodys solidarumą su Airija sienos klausimu. Būtent todėl norime rasti konstruktyvų sprendimą, leisiantį išvengti fizinės sienos su Šiaurės Airija“, – nurodė EK pirmininkas.

Jis pareiškė pritariantis britų premjerei Theresos May siūlymui siekti „naujos, ambicingos“ partnerystės po „Brexit“.

J.-C.Junckeris taip pat sutiko su Londono nuomone, kad tokios partnerystės pradiniu tašku turi būti JK ir ES laisvosios prekybos zonos kūrimas.

„Vadovaudamiesi šiais principais, Komisijos derybininkai, ypač mano geras draugas (vyriausiasis ES derybininkas) Michelis Barnier, pasiruošę dirbti dieną ir naktį, kad pasiektų susitarimą“, – reziumavo Bendrijos vykdomosios valdžios vadovas.

Britanija turi pasitraukti iš bloko 2019-ųjų kovą. „Brexit“ sąlygos šiuo metu svarstomos per Londono ir Briuselio derybas.

VIDEO: J.C.Junckerio metinė kalba: „Turime tapti pasauliniais žaidėjais“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius