-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 01

Liberali Laisvės partija: pagrindiniai siekiai ir idėjos

Šeštadienį Vilniuje įsteigta liberali Laisvės partija. 15min pateikia svarbiausias partijos idėjas.
Laisvės partijos steigiamasis suvažiavimas
Laisvės partijos steigiamasis suvažiavimas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Laisvės partijos programos projekte rašoma, kad partijos steigėjai yra įsitikinę, jog „kertinė liberalizmo vertybė yra individo laisvė: pripažinimas, kad kiekvienas, nepriklausomai nuo jo kilmės, lyties, įsitikinimų, išpažįstamos religijos ar kitų savybių bei pasirinkimų, turi tam tikras nekvestionuojamas teises ir laisves“.

Steigėjai pabrėžia, kad individo laisvę lydi ir individuali atsakomybė už „už savo veiksmus ir savo bendruomenę, pagarbą ir pasitikėjimą kitais piliečiais bei tikėjimą, kad jie geriau, nei bet kas kitas, gali tvarkytis savo gyvenime ir priimti sau svarbius sprendimus“.

Laisvės partijos siekiai

  • Steigėjai kaip vieną pagrindinių prioritetų nurodo švietimo kokybės ir prestižo kėlimą, skiriant dėmesį bendrųjų įgūdžių lavinimui, optimizuojant mokyklų tinklą ir švietimo biurokratiją, investuojant į mokytojų kompetencijų didinimą bei ugdymo programų atnaujinimą.
  • Naujai įsteigta partija pasisako už palankesnių sąlygų žmonėms užsidirbti sudarymą, įskaitant darbo vietas kurti motyvuojančią mokestinę sistemą.
  • Pasak steigėjų, Lietuva turi sparčiau ruoštis „robotizacijai ir prasidėjusiai ketvirtajai pramonės revoliucijai“, padėti dirbantiesiems prisitaikyti prie darbo rinkos pokyčių.
  • Laisvės partija pabrėžia pagarbą kiekvienam žmogui ir jo teisėms, įskaitant LGBT+. Naujai sukurta politinė jėga pasisako už partnerystės bei santuokos galimybių įteisinimą visoms poroms.
  • Steigėjai žada skirti daugiau dėmesio pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms, spręsti sisteminius neįgaliųjų integracijos iššūkius ir kryptingai dirbti su socialinėje rizikoje esančiomis šeimomis, jose augančiais vaikais.
  • Laisvės partija pasisako „ mokslu ir sėkminga užsienio šalių praktika grįstą psichoaktyvių medžiagų kontrolės politiką“: kanapių legalizavimą medicinos ir rekreaciniais tikslais, baudžiamosios atsakomybės keitimą lengvai prieinamu priklausomybių gydymu.
  • Naujoji partija pabrėžia, kad „iššūkiai viešajame sektoriuje turėtų būti sprendžiami jį iš esmės reformuojant, valdyme pritaikant naujausias technologijas, nuolat keliant darbuotojų kompetenciją“.
  • Steigėjai pasisako už paprastesnį „talentingų ir darbščių žmonių“ imigracijos procesą.
  • Laisvės partija sieks sustabdyti ir peržiūrėti pastaruosius keletą metų vykdytą „neadekvačių draudimų politiką“.
  • Partija sieks stiprinti Lietuvos saugumą ne tik užtikrinant adekvatų finansavimą, bet ir labiau įtraukiant piliečius į krašto gynybos sistemą.
  • Tarp pagrindinių Laisvės partijos siekių – atsakingas požiūris į gamtos saugojimą.
  • Politinė jėga pabrėžia, kad liberalios demokratijos pamatai – žodžio laisvė, laisvi rinkimai, universalios žmogaus teisės, nepriklausomi teismai, privati nuosavybė ir rinkos ekonomika – turi būti saugomi ir neliečiami.

Naują partiją įkūrę A.Armonaitė ir R.Šimašius politinės korupcijos byloje įtariamą Liberalų sąjūdį paliko lapkričio 2-ąją ir kartu išsivedė būrį Vilniaus skyriaus narių.

Jie teigė partiją paliekantys po nesutarimų su jos vadovybe, kilusių dėl Vilniaus skyriaus sprendimo kitų metų savivaldos ir merų rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o su komiteto sąrašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius