-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorikas: V.Putinas turi planą – badu marinti pasaulį, kad laimėtų karą

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas ėmėsi plano badu marinti dešimtis milijonų žmonių Afrikoje ir Azijoje, kad laimėtų karą: Ukrainos blokada pakirstų šios šalies ekonomiką, sukeltų migrantų srautus į Europą, o Kremliaus propaganda dėl to imtų melagingai kaltinti pačius ukrainiečius. Tokį scenarijų pateikia žinomas britų istorikas, tyrinėjantis Rytų Europos regioną, Timothy Snyderis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Rusija turi bado planą. Vladimiras Putinas ruošiasi marinti badu didžiąją besivystančių šalių dalį – tai bus kitas jo karo Europoje etapas“, – teigia Jeilio universiteto istorijos profesorius T.Snyderis.

Jis pažymi, kad įprastais laikais Ukraina yra viena didžiausių maisto produktų eksportuotojų. Dabar dėl Rusijos jūrų blokados Ukraina negali eksportuoti grūdų. Jei Rusijos blokada tęsis, dešimtys milijonų tonų maisto supus, o dešimtys milijonų žmonių Afrikoje ir Azijoje pradės badauti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Timothy Snyder
Arno Strumilos / 15min nuotr./Timothy Snyder

„V.Putino bado plano siaubas toks didelis, kad mums sunku jį suvokti. Be to, esame linkę pamiršti, kokią svarbią vietą politikoje užima maistas“, – teigia T.Snyderis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame komentare.

Istorikas atkreipia dėmesį, kad idėja pakeisti pasaulį kontroliuojant Ukrainos grūdus nėra nauja – to norėjo ir Stalinas, ir Hitleris.

J.Stalinui pradėjus prievartinę kolektyvizaciją, ketvirtajame dešimtmetyje per Holodomorą mirė apie keturis milijonus ukrainiečių, o J.Stalinas dėl to kaltino pačias aukas.

Nacių diktatorius Adolfas Hitleris savo ruožtu norėjo nukreipti Ukrainos grūdus iš Sovietų Sąjungos į Vokietiją, kad sukeltų badą tarp milijonų sovietų piliečių.

„Rusijos atminties politika paruošė dirvą XXI a. bado planui. Rusams sakoma, kad Stalino badas buvo nelaimingas atsitikimas, o ukrainiečiai – naciai. Dėl to vagystės ir blokada atrodo priimtinos“, – perspėja T.Snyderis.

Jo teigimu, V.Putino bado planas veikia trimis lygiais. Pirma, V.Putinas nori sunaikinti Ukrainos valstybę, o eksporto nutraukimas tam pasitarnautų. Antra, badas paskatintų pabėgėlių srautus iš šiaurės Afrikos ir Artimųjų rytų, o tai sukeltų nestabilumą ES. Trečia, pasaulinis badas ir masinės mirtys būtų fonas Rusijos propagandos kampanijai prieš Ukrainą.

„Prasidėjus maisto riaušėms ir plintant badui, Rusijos propaganda kaltins Ukrainą ir ragins pripažinti Rusijos teritorinius laimėjimus Ukrainoje bei atšaukti visas sankcijas. Rusija planuoja marinti badu azijiečius ir afrikiečius, kad laimėtų savo karą Europoje. Tai naujas kolonializmo lygis ir naujausias bado politikos skyrius“, – rašo T.Snyderis.

Ukrainos vyriausybė teigia, kad nuo ​​Rusijos invazijos pradžios Ukraina prarado ketvirtadalį savo dirbamos žemės, ypač pietuose ir rytuose.

Ukraina negali naudotis savo uostais dėl rusų vykdomosios Juodosios jūros blokados.

„Scanpix“ nuotr./Odesos uostas
„Scanpix“ nuotr./Odesos uostas

Vakarai svarsto grūdus išgabenti geležinkeliu per kitas Europos valstybes, tačiau tai sudėtinga dėl didelio turimos produkcijos kiekio.

Jungtinės Tautos perspėjo, kad dėl karo dešimtys milijonų žmonių visame pasaulyje gali pajusti maisto trūkumą, o tai gali lemti netinkamą mitybą, masinį alkį ir badą.

Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad šiuo metu Ukrainos uostuose užblokuota apie 20–25 mln. tonų grūdų, o iki rudens šis skaičius gali išaugti iki 70–75 mln. tonų.

Prieš karą Ukraina buvo ketvirta pagal dydį kviečių ir kukurūzų tiekėja pasaulyje.

Rusija ir Ukraina iš viso pagamindavo 30 proc. pasaulinės kviečių pasiūlos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius