Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis apsikeitimas kaliniais: Izraelis paleidžia 477 palestiniečius mainais į karį Giladą Shalitą

Pirmoji automobilių kolona, vežanti palestiniečius, kuriuos Izraelis paleis pagal istorinę apsikeitimo kaliniais sutartį mainais į karį Giladą Shalitą, antradienį paryčiais išvažiavo į Vakarų Krantą, pranešė visuomeninis radijas.
Izraelio policininkas
Izraelio policininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paleidus šiuos 96 palestiniečius, kitos trys kolonos artimiausiu laiku išvažiuos į Izraelio armijos postą Kerem Šalome prie sienos su Gazos Ruožu, pridūrė radijas.

Antradienį iš viso bus paleisti 477 palestiniečiai, įskaitant 27 moteris. Dauguma jų buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Pirmiesiems kaliniams, paleistiems iš Kecioto kalėjimo, buvo surakintos rankos ir kojos. Tačiau pradėjus kelionę į Vakarų Krantą, jie nusivilko kalėjimo uniformas ir apsirengė civiliais drabužiais.

Palei kolonų maršrutus sutelkta daugiau nei tūkstantis policijos pareigūnų, praneša radijas.

Prieš pradedant vežti kalinius, Egipto konsulato Izraelyje pareigūnai patikrino paleidžiamų kalinių tapatybę.

Šis apsikeitimas vykdomas pagal Izraelio susitarimą su Gazos Ruožą kontroliuojančiu palestiniečių islamistų judėjimu „Hamas“, sudarytą tarpininkaujant Egiptui.

Reuters/Scanpix nuotr./Palestiniečius kalinius vežanti automobilių kolona
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečius kalinius vežanti automobilių kolona

Šis apsikeitimas Izraelyje kursto dideles aistras, nes ilgiau nei penkerius metus nelaisvėje laikyto G.Shalito išvadavimas laikomas itin simbolišku žingsniu.

Daugelis labai džiaugiasi, kad karys grįš namo, tačiau kiti piktinasi, kad bus paleista daugybė palestiniečių, nuteistų už izraeliečių žudymą.

Jeigu viskas vyks taip, kaip planuota, žydų valstybė pagal susitarimą su prisiekusiu Izraelio priešu „Hamas“ sumokės didžiausią kainą už vieną asmenį. Tačiau tai taip pat bus pirmasis atvejis per pastaruosius 26 metus, kai pagrobtas izraelietis karys bus grąžintas gyvas.

G.Shalitas buvo 19-metis kapralas, budėjęs prie sienos su Gazos Ruožu, kai 2006 metų birželio 25 dieną jį pagrobė palestiniečių anklave veikiančių trijų islamistų grupuočių, įskaitant „Hamas“, kovotojai.

Po šio pagrobimo praėjus trims dienoms Izraelis pradėjo didelę karinę operaciją Gazos Ruože, mėginant išvaduoti šį karį. Per šią operaciją, kuri truko penkis mėnesius, žuvo daugiau nei 400 palestiniečių.

Tikimasi, kad G.Shalitas antradienio rytą bus išvežtas iš Gazos Ruožo į Egipto Sinajaus pusiasalį, o iš ten grąžintas į Izraelį.

Jis bus sutiktas Tel Nofo oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose per ceremoniją, kurioje dalyvaus valstybės lyderiai, tarp jų premjeras Benjaminas Netanyahu, o vėliau grįš į savo šeimą.

G.Shalito šeima ruošiasi ilgai lauktam sūnaus grįžimui į savo namus šiaurės Izraelyje. Kario artimieji pagaliau nutraukė beveik 16 mėnesių trukusį protestą Jeruzalėje.

Palestiniečių teritorijose taip pat ruošiamasi švęsti kalinių paleidimą: planuojama, kad „Hamas“ surengs dideles sutikimo iškilmes Gazos mieste, o palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas tikriausiai pasveikins sugrįžusius kalinius Vakarų Kranto sostinėje Ramaloje.

AFP/Scanpix nuotr./Palestinos kariai budi prie pagrindinio kelio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestinos kariai budi prie pagrindinio kelio

„Hamas“ paskelbė, kad antradienis anklave taps nacionaline švente, o Vakarų Krante bus švenčiama tris dienas.

Pirmadienio vakarą Izraelio Aukščiausiasis Teismas pritarė vyriausybės planams dėl apsikeitimo kaliniais, atmetęs keturias šio plano priešininkų apeliacijas, įskaitant pateiktą vienos teroro išpuolių aukų organizacijos.

Teismas paskelbė, kad sprendimą apsikeisti kaliniais priima vyriausybė, nurodė Izraelio armijos radijas.

Izraelio pareigūnai pripažino, kad šis susitarimas bus skaudus žuvusiųjų artimiesiems, tačiau pabrėžė, jog jis yra geriausia išeitis, dėl kurios pavyko susiderėti.

Izraelis iš viso paleis 1 027 palestiniečius pagal susitarimą, priimtą po įtemptų derybų dėl G.Shalito paleidimo. Tarp paleidžiamų kalinių šimtai buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos už izraeliečių žudymą.

Antroji grupė, kurios sąrašas tebederinamas, bus paleista per ateinančius du mėnesius.

297 pirmosios grupės palestiniečiai bus išsiųsti į Gazos Ruožą, 117 grįš į savo namus Vakarų Krante, o 15 grįš į savo šeimas Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Septyni Izraelio pilietybę turintys arabai grįš į savo namus žydų valstybėje, o viena moteris bus grąžinta į gimtąją Jordaniją.

Dar 40 palestiniečių bus išsiųsti į kitas šalis – Turkiją, Siriją ir Katarą, nurodė „Hamas“ pareigūnai.

Tarp paleidžiamų kalinių bus Walidas Anjasas, kuriam teismas skyrė 36 įkalinimus iki gyvos galvos dėl 2002 metais įvykdyto išpuolio viename Jeruzalės bare, per kurį žuvo 11 izraeliečių, taip pat Nasras Yateyma, nuteistas už savo indėlį planuojant sprogdinimą per Pesachą 2002 metais, nusinešusį 29 žmonių gyvybes.

Kai kurie iš paleidžiamų kalinių yra dalyvavę grobiant arba žudant izraeliečius karius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius